Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalý eurokomisař Füle může mít nový elitní post. Jestli mu to nepřekazí Rusové

Autor: ČTK, Mii - 
15. února 2017
13:45

Kandidátem České republiky na místo generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro nadcházející tříleté funkční období bude diplomat Štefan Füle. Vláda to ve středu vzala na vědomí. Mandát současného šéfa OBSE Lamberta Zaniera skončí 30. června.

Čtyřiapadesátiletý Füle nyní působí na ministerstvu zahraničí jako zvláštní zmocněnec ministra pro OBSE. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by v čele OBSE mohl zúročit bohaté zkušenosti a znalost bezpečnostní problematiky.

„Štefan Füle ve všech svých dosavadních funkcích dokázal, že je cílevědomým diplomatem a efektivním manažerem s výbornou znalostí bezpečnostní problematiky. Umí zřetelně formulovat celoevropské zájmy a budovat vztahy s partnery,“ komentoval výběr českého kandidáta ministr Zaorálek.

Pokud by se Füle stal generálním tajemníkem, chce rozvíjet schopnost OBSE obnovovat důvěru a bezpečnost v Evropě. „OBSE, největší regionální organizace na světě, je místem pro dialog i v těch nejsložitějších podmínkách a konfliktech. Je organizací, kde k evropské bezpečnosti přistupujeme nejen z hlediska vojenského, ale i ekonomického a lidskoprávního,“ popsal úlohu organizace.

Jediná organizace pro komunikaci s Ruskem

Jmenování generálního tajemníka OBSE podléhá jednohlasnému schválení Ministerskou radou OBSE. Vyjednávací proces o volbě nového generálního tajemníka povede Rakousko, které je v roce 2017 předsednickou zemí OBSE. O novém generálním tajemníkovi by členské země měly rozhodnout ve druhém čtvrtletí roku 2017.

Kromě řady diplomatických misí Füle vykonával také funkci ministra pro evropské záležitosti a prvního náměstka ministra obrany. V letech 2010 až 2014 byl evropským komisařem zodpovědným za rozšíření a sousedskou politiku. Vláda měla ve středu Füleho nominaci na programu již počtvrté, naposledy její projednávání přerušila před týdnem.

OBSE je podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Víta Dostála významná v tom, že jako jediná udržuje dialog Západu s Ruskem. Füleho kandidaturu proto podle něj mohlo ztěžovat to, že patřil ke čtveřici českých politiků, kteří figurovali na seznamu osob, jež Moskva považovala za nežádoucí na území Ruska. Český diplomat však na tomto seznamu už není. „O seznamu, a tedy přesném datu, má informace pouze ruská strana, od září minulého roku nicméně vím, že na něm nefiguruji,“ řekl Füle.

rumungro ( 15. února 2017 15:02 )

 Výsledky dialogu Západu s Ruskem? Pro představu k tomu stačí mapa vojenských základen USA v Evropě.

jarda304 ( 15. února 2017 14:40 )

kariera za každého režimu. Vystudoval v Moskvě za komunistů MGIMO, pak organizoval na Ukrajině převrat na Majdanu. Hodně ohebný charakter.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa