Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor, co píšete na Facebook. Za nevhodný obsah teď hrozí až 12 let vězení

Autor: Václav Lang - 
1. února 2017
05:52

Až 12 let vězení může od středy dostat ten, kdo bude veřejně schvalovat teroristický čin. Například tedy na sociálních sítích. Novelu trestního zákoníku připravilo loni ministerstvo spravedlnosti, podle šéfa resortu Roberta Pelikána (ANO) by jinak Česku hrozil nižší rating ze strany EU.

Za schvalování teroristického činu dosud hrozil maximálně rok vězení. Novela z dílny ministerstva spravedlnosti mimo jiné zavádí jako samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci. Zároveň zpřísňuje tresty, takže například za veřejné schvalování spáchaného teroristického činu může jít dotyčný až na 12 let do vězení. To se v dnešní době může týkat hlavně sociálních sítí.

Pelikán změnu obhajuje jako nutnou kvůli obrazu České republiky před výborem Moneyval, což je výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu. „Považovali jsme za důležité, aby byla novela účinná co nejdříve, protože by odkládání změn mohlo ovlivnit hodnocení České republiky například ze strany výboru Moneyval,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Odborníci: Musí se prokázat úmysl

Blesk.cz už dřív kvůli novince oslovil jednoho odborníka na sociální sítě a jednoho odborníka na extremismus. Žádný z nich novinku přímo neodsoudil, shodují se však, že ji nelze uplatnit plošně, nýbrž je potřeba u jednotlivých případů zkoumat, zda jejich motivem skutečně je reálná podpora terorismu.

„Je třeba rozlišovat, když to někdo bude dělat z machrování před známými, aniž by to myslel upřímně, nebo je to skutečná snaha podpořit teroristy,“ uvedl Miroslav Mareš, politolog specializující se na extremismus. „V novele to není navrženo jako nedbalostní, ale jako úmyslný trestný čin. Čili se musí prokazovat úmysl člověka,“ dodal.

Podobný názor má Josef Šlerka, vedoucí katedry nových médií Univerzity Karlovy. „Musí existovat reálný záměr. Pouhým mluvením se k ničemu nesměřuje,“ řekl Blesk.cz Šlerka.

Připomeňte si poslední teroristické útoky v Evropě:

blesk0plesk ( 3. února 2017 13:25 )

Zlatý Husákov a Štrougalov i se svou antichartou!

hejhej ( 1. února 2017 13:09 )

Mílovými kroky se s naší vládou vracíme před r.1989 co se týká fizlování. A kolik hrozí vlastizrádcům, kteří jdou proti svým lidem, jako Sobotka, Šabatová a jim podobní ?

Xeen ( 1. února 2017 11:13 )

Zajímavé. jedním z velkých sponzorů evropského terorismu je Angela Merkel. Schvalování trestného činu se tak vlastně dopouští každý, kdo na FB napíše Refugees Welcome. Kolik už je obviněných?

moiaza ( 1. února 2017 10:49 )

Kam se hrabe STB. To dnešní STB (BIS) je naprosto jiné kafe. Ta nás šmíruje doslova na každém kroku. Ve městech, na úřadech, prostě všude, kam se pohneme. Většinou stačí obyčejný mobil. A velké oko vidí, kde se zrovna nacházím. Vědí co píšeme, komu píšeme a nikdy nemáme ponětí, kdy nás velké ucho odposlouchává. To STb chodilo po svých agentech a co s nedozvědělo od nich, to nevěděli. Dneska jsou agenti k ničemu. Stačí zmáčknout knoflík a jsme jak pod rengénem. Co na to třeba "rego", nebo "tgbg". nějak mlčí.

brizolit ( 1. února 2017 09:41 )

Karle Kryle uz zase rejeme drzkou v zemi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa