Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman hájí Srpa: StB mu neprokázali. Měl by tak oceňovat bojovníky s komunismem

Autor: ČTK - 
26. ledna 2017
17:22

Prezident Miloš Zeman trvá na nominaci Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Dnes to prohlásil na závěr své návštěvy Plzeňského kraje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl Srpovu nominaci spolupodepsat kvůli Srpovým stykům s komunistickou Státní bezpečností (StB). Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků StB, soud ale rozhodl, že tak byl evidován neoprávněně.

Zeman zopakoval, že Srp byl před rokem 1989 vězněn, stál v čele Jazzové sekce, která vydávala i neoficiální literaturu a byl na snídani disidentů s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem. Připomněl také, že mu soud dal zapravdu ve sporu o evidenci v seznamech spolupracovníků StB. Všechny tyto důvody vedou prezidenta k tomu, aby na Srpově nominaci do Etické komise trval.

Tyto čtyři důvody by stačily průměrně inteligentnímu člověku, aby neobtěžoval s nějakým podivným rozhodnutím. Samozřejmě, že některým politikům nestačí,“ řekl Zeman. Při té příležitosti také kritizoval současného předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, který se postavil na Sobotkovu stranu ve sporu o Srpa. Připomněl, že Kalousek v roce 1986 vstoupil do Československé strany lidové, která tehdy byla součástí komunisty vedené Národní fronty.

Zeman na tiskové konferenci k soudnímu rozhodnutí poznamenal, že Srp se Státní bezpečností vědomě nespolupracoval. V rozsudku Městského soudu v Praze z roku 2000 se píše, že se ministerstvu vnitra nepodařilo Srpovu spolupráci dokázat. Písmoznalec totiž kvůli nekvalitnímu záznamu nedokázal potvrdit či vyloučit pravost jeho podpisu. Bývalí pracovníci StB si jako svědci spolupráci Srpa buď nemohli vybavit, nebo ji odmítli.

Zeman také dnes řekl, že jenom člověk, který nectí principy právního státu, může zpochybňovat pravomocné rozhodnutí nezávislého soudu. Z nerespektování rozsudku soudu byl loni na podzim obviňován i Pražský hrad. Po pravomocném verdiktu soudu, který nařídil Kanceláři prezidenta republiky omluvu za Zemanovy výroky o novináři Ferdinandu Peroutkovi, se Hrad ve stanovené lhůtě neomluvil. Hrozila mu proto i exekuce. Kancelář prezidenta republiky podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který výkon rozsudku do svého rozhodnutí odložil.

Premiér odmítl spolupodepsat Srpovu nominaci s odůvodněním, že Srp spolupracoval s StB. Tuto skutečnost sdělili také například písničkář Jaroslav Hutka, Miroslav Vodrážka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů nebo bývalí aktivisté a členové výboru Jazzové sekce.

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu se skládá z devíti členů. Po dvou volí a odvolává Poslanecká sněmovna, Senát, vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho jmenuje a odvolává prezident republiky, jehož rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra.

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji z roku 2011. Rozhoduje mimo jiné o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Loňskou novelou získala právo provádět přezkum a rozhodnout o obnově řízení o osvědčení.

salto ( 27. ledna 2017 09:50 )

Zhrzený a neúspěšný emigrant a poté navrátilec Hutka jenom kope kolem sebe - připadá mi jako by byl příbuzný toho vosla co si říká zdenekk

diella ( 27. ledna 2017 09:23 )

Podle této logiky by největší svatozář mohl mít Slánský, Reicin atd. Stačí si přečíst rozhovor se Srpem na Novinkách - a je jasné, jaký je to i dnes ryzí charakter.

taha ( 26. ledna 2017 21:12 )

No to je najednou bojovníků ,kde jste byli zalezli frajeři

deratizater ( 26. ledna 2017 21:03 )

V dokumentech Státní bezpečnosti Karel Srp figuruje jako její tajný spolupracovník HUDEBNÍK (registrační číslo 25280), vedený v kategoriích důvěrník, v letech 1979–1982 jako agent a roku 1983 jako důvěrník. Na 151 schůzkách měl Srp podat celkem 299 zpráv.[5] To se stalo předmětem skandálu, který vypukl roku 1999 po oznámení Srpovy senátorské kandidatury v doplňovacích volbách do Senátu Parlamentu České republiky

Hunt ( 26. ledna 2017 19:48 )

Příznivcům zmrrda Zemana by nevadilo,ani kdyby poblil jejich tlamy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa