Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman znovu sáhl po ožehavém jménu. Srpa chce nasadit na studium totality

Autor: ČTK, Mii - 
21. července 2017
13:45

Prezident Miloš Zeman v pátek navrhl do rady Ústavu pro studium totalitních režimů dlouholetého předsedu Jazzové sekce Karla Srpa. O návrhu bude rozhodovat Senát. Zeman se snažil Srpa počátkem roku prosadit do Etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl jmenování spolupodepsat. Důvodem byly Srpovy styky s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Jeho jméno figuruje v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie pod krycím jménem Hubeník.

Srpova údajná spolupráce s StB se médiích probírala v roce 1999, kdy se jako kandidát ČSSD ucházel o místo v Senátu, uvolněné po smrti Václava Bendy. „Agentem jsem nebyl, nicméně to neznamená, že by na mě tehdejší ministerstvo vnitra nevedlo spis jako na zájmovou osobu,“ řekl Srp v roce 1999. Volby tehdy vyhrál už v prvním kole s drtivou převahou nezávislý kandidát Václav Fischer, Srp získal pouhé jedno procento hlasů.

V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl o tom, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Sobotkovi údajná spolupráce s STB vadila

Premiér přesto odmítl spolupodepsat Srpovu nominaci s odůvodněním, že Srp spolupracoval s StB. O Srpově spolupráci mluvili například také písničkář Jaroslav Hutka, Miroslav Vodrážka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů nebo bývalí aktivisté a členové výboru Jazzové sekce.

„Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti,“ uvedl tehdy Sobotka.

Srp i prezident se proti Sobotkově rozhodnutí ostře ohradili. Premiér podle Karla Srpa vycházel z neexistujících podkladů, podle prezidentova mluvčího jde za hlasem mediálního mainstreamu. „Pan Sobotka vychází z podkladů, které neexistují. Protože z těch obvinění, o kterých mluví Ústav pro studium totalitních režimů, já jsem ani jedno za 20 let neviděl, ani jedno mi nebylo předloženo,“ řekl před půl rokem Srp.

VIDEO: Vyznamenání od Zemana získal i zpěvák Daniel Hůlka. Jak na to reagovalo jeho okolí?

Video Hůlka o vyznamenání od Zemana: Vyhrožovali mi kvůli němu smrtí! - Blesk TV
Video se připravuje ...

Deneček ( 21. července 2017 14:26 )

ÚSTR(Ústav pro studium totalitních režimů) je potřeba zrušit,protože skutky jsou buď promlčené,nebo viníci už nežijí,je třeba založit ÚSHR(Ústav pro studium havloidních režimů)a vyšetřit zločiny spáchané po roce 1989,dokud tyto zločiny nejsou promlčené a viníci ještě žijí.

moiaza ( 21. července 2017 14:20 )

Nepochopil jsem na kterou totalitu bude Srp nasazen. Na tu modrou? Na tu, která nechala rozkrást celou republiku? Na tu, která zničila životy tisícům lidí? A koho z komunistů chce pak stíhat, když všichni jsou rozlezení v ODS, TOP 09 a dalších bandácha a tlupách?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa