Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro ODS by měl být inspirací Trump, věří Vondra. Přilákala by tím voliče

Autor: vei - 
14. ledna 2017
06:40

Býval místopředsedou tehdy vládních Občanských demokratů a členem ODS zůstává i dnes. Podle Alexandra Vondry je ale kdysi jedna z nejsilnějších stran v Česku v této době málo slyšet. Recept by hledal i u Donalda Trumpa a jeho předvolební kampaně. Strana by podle něj měla objevovat nová témata…

S bývalým premiérem Petrem Nečasem se potkává ve škole, kde společně přednášejí. S Mirkem Topolánkem byl nedávno na pivu. Politiku prý spolu ale probírali jen okrajově. Současná ODS je pro Alexandra Vondru příliš potichu – její současný šéf Petr Fiala ji prý sice vrací kredit a důstojnost, ale nenastoluje jasná a zřetelná témata, na která by přilákal zpět voliče.

„Myslím si, že ODS bude muset trochu přitvrdit. Myslím si, že lidi teď začínají zajímat víc sociální a kulturní témata. Já jsem například dost konzervativní a to, co se dneska děje – ten stát už vám prostě leze do všeho – zase vám leze do bytu, do postele, aby měřil, jestli žijete zdravě… já tohle prostě nesnáším a myslím si, že tady by to chtělo prostě přitlačit na pilu,“ řekl Vondra v rozhovoru pro Blesk.cz.

ODS získala v posledních volbách do Poslanecké sněmovny 7,72 procenta hlasů a má 16 poslanců. Historicky nejméně. Strana se ale podle průzkumů po pádu vlády v roce 2013 pomalu odráží ode dna. Prošla si zeštíhlením i škrty. Předseda Petr Fiala je teď se směřováním strany spokojený. 

Na rozhovor s Alexandrem Vondrou se podívejte zde:

Fiala je spokojený

„Rostoucí podpora a výsledky v posledních volbách ukazují, že jdeme správnou cestou a jsme nejsilnější pravicovou stranou. Máme dobrý program, důvěryhodné osobnosti, které jej garantují. Chceme vracet politice její pravý obsah a smysl a věřím, že se nám to daří,“ argumentoval k výtkám Vondry Petr Fiala.

Vondra by se nebránil ani spojení pravice před volbami, ale zatím prý nevidí tak silnou osobnost, která by ji dokázala vést. Některé strany i přesto hledají možné „parťáky“, se kterými by pro podzimní volby postavily silné kandidátky. ODS by se ale podle Vondry neměla bát uvolnit a zvolit podobnou taktiku, jakou zvolil v kampani nastupující americký prezident Donald Trump.

Politolog: „S Trumpem by ODS hodně riskovala“

„Já bych se trochu inspiroval u toho Trumpa. Ne že by mi ve všem byl po chuti – je to hodně neřízená střela, i řada mých republikánských kamarádů s tím má velký problém, ale inspiroval bych se v takové té jednoduchosti té komunikace, i v tom zacílení na ta témata, kterými ti lidé žijí. Ta politika není prostě jenom nějaké akademické přednášky,“ uzavřel Vondra pro Blesk.cz.

Politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity by myšlenku Vondry úplně nezatracoval. V ODS prý navíc funguje křídlo, které by chtělo trumpovskou cestou jít. Podle Znoje by to ale mohl být velký risk.

„Popravdě řečeno tuto populistickou vlnu zažíváme i u nás. A zdá se mi, že ODS byla jednou z jejích prvních obětí. Takže pokud by se chtěla inspirovat nacionálně konzervativním populismem Trumpova typu u nás, tak by to byla zrada na vlastní minulosti, ale za pokus to může stát,“ dodal Znoj pro Blesk.cz.

Všechny politické strany už teď spřádají plány na volby. Ty první – do Poslanecké sněmovny – budou už na podzim. Volební kampaně nás ale čekají až do roku 2026.

 

 

joudajoudovy ( 16. ledna 2017 05:45 )

stali pokrytci.... nejdrive fandi hilary a co prohrala, zmeni smer analniho vstupu. sotva jim nekdo uveri uprimnost, ktera se ukryva za zokem fufnu.

krupan10 ( 14. ledna 2017 11:32 )

že šuštil s Chrchlounem, to je veřejný tajemství. Jen nevím, proč pořád vyskakuje.

krupan10 ( 14. ledna 2017 11:29 )

tak nějak

1pravda1 ( 14. ledna 2017 10:48 )

ODS chce p ř i l á k a t voliče a proč? Posledně byli u vlády s Kalouskem a táááák moc jim to vládnutí nešlo, že nakonec museli rozpustit poslaneckou sněmovnu Už se předvedli, jak s Topolánkem a Kalouskem a Dalíkem, tak s Nečasem, Kalouskem a Nagyovou. Jen blázen by je znovu volil

zednik ( 14. ledna 2017 10:15 )

Tonoucí se stébla (Trumpa) chytá. Nakonec v převlékání kabátků má ODS velkou praxi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa