Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka by se rád zbavil Ťoka. Babiš se za svého ministra postavil

Autor: zst - 
13. prosince 2016
15:30

Schůzkou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO) skončila bilanční jednání po krajských a senátních volbách. Kromě fungování a úkolů pro rezort financí se Sobotka také ohradil vůči práci jednoho z Babišových ministrů. Kritiku schytal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Skončila jednání, která jsem měl postupně se všemi členy koaliční vlády,“ uvedl na závěrečné tiskové konferenci předseda vlády Sobotka. Ten chce po Andreji Babišovi v příštím roce především pevná pravidla pro dotace a zákon o kontrole veřejných financí. Ocenil třeba boj proti daňovým únikům a hazardu.

„Nový loterijní zákon, pozitivní výsledky máme také v oblasti boje proti daňovým únikům,“ zmínil ministerský předseda úspěchy a jako příklady uvedl vznik daňové Kobry nebo zavedení elektronické evidence tržeb.

„Asi největší balík problémů jsou evropské fondy a zrychlení jejich čerpání. Nejsem spokojen s tím, jak to tempo probíhá. Musíme udělat všechno pro to, abychom využili zbytek mandátu k zefektivnění,“ dodal Sobotka k rezortu, který se stará o veřejné rozpočty.

„Ministerstvo financí předložilo 80 zákonů – nejvíc ze všech rezortů,“ připomněl k vlastní práci Babiš a dodal, že většinu norem už podepsal prezident Zeman. Ministr financí se také pochlubil lepším výběrem daní: „Za celé působení vlády do 30. listopadu je to 351,6 miliard korun navíc z daní a odvodů za sociální a zdravotní pojištění.“ Podle Babiše přispívá prestiži České republiky také snižování státního dluhu.

Boj o Ťoka: Babiš se za něj postavil

Premiér s ministrem financí také řešil fungování rezortů, které spadají do gesce hnutí ANO. Jde o ministerstvo pro místní rozvoj, dopravy, spravedlnosti a obrany. Kromě obecné kritiky ke stavu čerpání unijních peněz se Sobotka podle očekávání opřel především do Dana Ťoka. Stav rezortu dopravy kritizoval už během první bilanční schůzky právě s bývalým šéfem Skansky.

„Neshodli jsme se na fungování a práci, kterou odvádí ministr dopravy Ťok,“ poznamenal k tomu Sobotka s tím, že atmosféra jednání byla podle něj věcná. Babiš se ale svého ministra zastal.

„Ten rezort historicky měl strašně moc ministrů, museli jsme nejdřív udělat zákon o výkupu pozemků. To hodnotím jako velký úspěch. Velký úspěch bude také, že konečně otevřeme D8 – tuhle dálnici stavíme 30 let… Dát to celé do pořádku není jednoduché,“ shrnul Babiš ze svého úhlu pohledu Ťokovy úspěchy. Sobotka Babiše vyzval k tomu, aby osobně dohlédl na řádné plnění priorit Ťokova rezortu.

joudajoudovy ( 14. prosince 2016 07:54 )

sobotko! proc tolik kriku na babise? vsichni volici vedeli v cem podnika, ze pobira dotace jako dalsi bafunari v soucastne i minule vlade, a presto ho lidi volili a volit budou. ze se nezbavite lharskeho jezuity hermana, ktery zapricinil rozvrat ve spolecnosti? proc si nedoslapnete na flaternika jurecku, jehoz zamestnanec dostal draze vybaveny sluzebni byt a nevadi vam statni i eu dotace, ktere pobira jeho manzelka, jenz pouze rodi a o firmu se stara sam jurecka? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jurecka-k-masivnim-sumam-za-renovaci-bytu-J e-to-sluzebni-byt-Budou-v-nem-bydlet-i-dalsi-ministri-ci-namestci-466943

buban ( 13. prosince 2016 17:07 )

Pokud do dalších voleb ČSSD pošle Sobotku, no tak to je definitivní pohřeb této strany.

buban ( 13. prosince 2016 17:03 )

Mno, nějaký rozdíl bych tam viděla - Babiš se dlouhodobě živí bez ohledu na výsledky voleb, kdežto Bohuš nikdy nic nedokázal - jen furt mele a mele.

hejhej ( 13. prosince 2016 16:58 )

Sobotka neustále hází klacky pod nohy p.Babišovi, čímž posiluje jeho pozici. Proč se nezbaví lháře a sudeťáka Hermana ? Doufejme, že ho po volbách do PS neuvidíme a hlavně neuslyšíme ty jeho rychlomluvené bláboly.

kuromrd ( 13. prosince 2016 16:33 )

nejlepší by byla na místě ministra Černá Mamba, ale tu vyhodili z firmy, takže se jim na to asi vys.ere, a jede si v klídku to svý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa