Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka „vytáhl“ Babišovy podrazy: Dělá ze sebe ublíženou oběť. Já ne

Autor: simao - 
25. listopadu 2016
05:01

Mezi vládními partnery to opět skřípe. Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére navezl do Andreje Babiše (ANO). Tvrdí, že jeho strategií je dělat ze sebe ublíženou oběť. Reagoval tak na Babišova slova o tom, že vůči ANO docházelo po krajských volbách k „podrazům“ a že Sobotka dělá „naschvály“.

Začal kritikou Babišova počínání kolem EET. Bohuslav Sobotka se však do svého koaličního partnera Andreje Babiše pustil ještě v jiném momentu. „Já se nesnažím ze sociální demokracie dělat nějakou ublíženou oběť a mám trošku pocit, že je to komunikační strategie spíš pana Babiše a hnutí ANO, udělat ze sebe někoho, komu se ubližuje. Ale hnutí ANO se neubližuje,“ řekl Sobotka v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Narážel přitom i na Babišův komentář právě ke krajským volbám, které sice ANO vyhrálo, nakonec má však kvůli povolebním tahanicím o koalice stejně hejtmanů jako ČSSD.

Babiš míní: „Podrazy“ v krajích nás posílí

O podrazech mluví Andrej Babiš ve svém komentáři, který otiskla MF Dnes, spadající pod křídla miliardářova holdingu. Babiš si postěžoval, že ANO sice vyhrálo volby v devíti krajích ze třinácti, jenže hejtmanů má nakonec jen pět. I když to byl Babišův předvolební cíl, po vítězných volbách se mu nezamlouvá, že „tradiční strany“ ANO několikrát obešly. 

„Politikaření, podrazy, obcházení vítěze, podání ruky, které neplatí. Hnutí ANO je v politice třetím rokem, vyhráli jsme troje volby, včetně posledních krajských. Pořád se však učíme a ne všude se nám daří narušit vládu tradičních stran. Naposledy hnutí ANO zvítězilo v devíti krajích, voliči nám dali téměř o 150 000 hlasů více než sociální demokracii. Přesto máme stejný počet hejtmanů,“ postěžoval si Babiš. 

Ve hře je pak stále ještě post šéfa Asociace krajů ČR, který do teď zastával Michal Hašek. Zálusk na něj má jihočeský hejtman Jiří Zimola, kterého již Hašek veřejně podpořil. ANO by si však v čele asociace přálo svou hejtmanku karlovarského kraje Janu Vildumetzovou.

Šéf ANO předhodil ČSSD zastřeleného kmotra

V samotném ANO si prý nyní budou zpětně vyhodnocovat, v jakých krajích mohli být úspěšnější. Jenže někde – třeba v Královéhradeckém kraji – šlo o jasné obejití vítěze, míní Babiš. Strany v čele s ČSSD tam radši uzavřely pětikoalici, než vládnout s babišovci.

„Tradiční strany se domluvily, že za každou cenu vyšachují vítěze z povolebních vyjednávání a řízení kraje. Nerespektovaly vůli lidí, kteří ve volbách ukázali touhu po výměně starých politických struktur. Vlastně tomu rozumím. Mají strach z toho, že bychom je odstavili od kšeftů a veřejných peněz, na které si za dlouhá léta u moci zvykly, a které zneužívají,“ pokračuje v komentáři Babiš. 

Nelíbí se mu ani situace v Ústeckém kraji, kde se na koalici a setrvání komunisty Oldřicha Bubeníčka v čele domluvily KSČM, ČSSD a SPD-SPO. „V Ústeckém kraji tak bude nakonec vládnout strana, jejíž politici se při vyjednáváních občas poperou, na jednání za ně chodí lidé, kteří připomínají vyhazovače z baru, nebo je někdo zastřelí jako někdejšího krajského kmotra a bosse Romana Housku, partnera bývalé ústecké hejtmanky a místopředsedkyně ČSSD Jany Vaňhové,“ dodal Babiš.

Sobotka vrací úder: Zrušili jste jízdné dětem

Šéf ČSSD Sobotka reagoval na výpad šéfa ANO Babiše s klidem. Slova o podvodech odmítl. Babiš si přitom postěžoval i pro zpravodajský server Info.cz: „Před krajskými volbami a po volbách se komunikace dramaticky změnila. Ve vyjadřování, vedl negativní kampaň proti nám. Dělá takové naschvály.“ Sobotka kontroval, že on o naschválech či podrazech ve svých rozhovorech nemluví.

Sobotka také vysvětluje, proč s Babišem o povolebním rozložení sil v krajích nijak nejednal. „My jsme nedělali žádné obchody nebo jsme nevedli žádné rozhovory, abychom si rozdělovali republiku a říkali: Tam bude v koalici ten, tam bude v koalici onen,“ uvedl Sobotka v pořadu Blesk.cz.

Zatímco Babiš se aktivně do vyjednávání v krajích zapojoval, Sobotka to nechal na kandidátech z ČSSD. „Já mám důvěru v lidi, kteří tam kandidovali a kteří ví, jaké partnery si mohou vybrat pro to, aby kraj dobře fungoval.“

Nyní je podle premiéra především důležité to, co budou strany ve vedení krajů i přes mnohdy pestrobarevné koalice skutečně dělat. „Jestli je něco podvodem na voličích, je, když ta strana je zvolena tak, že ve vedení kraje nebo ve vládě dělá úplně něco jiného, než lidem slibovala,“ upozorňuje Sobotka. 

Naštvalo ho přitom rozhodnutí koalice ve Středočeském kraji, kterou vede právě ANO. „Jejich první rozhodnutí bylo, že zruší úhradu žákovského jízdného, které řadu let financoval Středočeský kraj. Myslím si, že je to strašně negativní signál vůči občanům Středočeského kraje, že začínají zrovna touhle věcí. Přitom to ten kraj nestálo tolik peněz. A zasahuje to ty nejchudší rodiny, které určitě uvítaly, že jim kraj proplatil peníze za dojíždění dětí do školy,“ dodal premiér.

VIDEO: Podívejte se na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam: O chaotickém Babišovi a podrazech v politice  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 25. listopadu 2016 19:49 )

Tady z toho, co vydělává, po privatizaci nic nezbylo naivko. Všechno co něco znamenalo, se prodalo na západ!

prezny ( 25. listopadu 2016 14:56 )

Zkus dát synkovi horký brambor.

amd.zeleny ( 25. listopadu 2016 14:44 )

Stačí se pozorně dívat čeho dosáhl Babiš a čeho dosáhl Sobotka.Výsledek je nad slunce jasnější.

amd.zeleny ( 25. listopadu 2016 14:39 )

Hurvínkovi už pomůže snad jen obklad z kysaného zelí

ivoadller ( 25. listopadu 2016 13:53 )

Kdyby chtěl, tak si to koupí už dávno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa