Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda schválila rozpočet. Problémy na něj ale čekají ve Sněmovně

Vláda schválila rozpočet.
Vláda schválila rozpočet.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
21. září 2016
13:21

Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun. Informoval o tom na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka. Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce a růstem důchodů.

Platy učitelů už od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22.000 vojákům. Důchody by pak podle dnešního rozhodnutí vlády od příštího roku měly stoupnout průměrně o 308 korun měsíčně.

Kabinet už na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. To umožní od ledna zvýšit o deset procent platy zdravotníkům. Vláda schválila i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy Kč.

Chovanec vs. Babiš: Dohady na poslední chvíli

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dnes dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSDD), že vnitro dostane do rozpočtu příští rok navíc 100 milionů korun na dobrovolné hasiče, 120 milionů na investice a 200 milionů na energetické úpravy budov v projektu zelená úsporám.

Vláda také dnes přidala během projednávání návrhu státního rozpočtu pro příští rok 100 milionů korun ministerstvu kultury. Peníze jsou určeny na živé umění a směřovat mají hlavně do regionů.

V návrhu rozpočtu na jednání vlády ministerstvo financí ve srovnání s červnem snížilo celkové výdaje a příjmy o 15,4 miliardy korun. Důvodem je především nižší odhad příjmů z rozpočtu EU a dalších finančních mechanismů. Plánovaný schodek zůstal na 60 miliardách korun. Celkové příjmy rozpočtu by tak podle dostupného návrhu měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun.

Opozice: Snižte schodek o 30 miliard

Návrh rozpočtu kritizují opoziční strany. Například TOP 09 už dříve oznámila, že navrhne ve Sněmovně vrátit vládě návrh státního rozpočtu na příští rok s požadavkem, aby vláda snížila jeho schodek a výdaje o 30 miliard Kč.

hejhej ( 21. září 2016 16:43 )

Kejhat bude především Kalousek, Laudát, Fiala a Stanjura. To se moc rádi předvádějí se svými stupidními názory. Za Kalouska se zvedl dluh nejvíce a ten debil měl tu drzost rozesílat lidem, kteří dluh nezavinili složenky.

marlen52 ( 21. září 2016 15:26 )

ten Sobotka už tam je tak dlouho a pořád nic nenapravil vyměnit by ho chtělo.jen kritizuje ale náprava pod jeho velením nula nula prd 

reditelzeme ( 21. září 2016 15:14 )

a to je dobře, ne? co se ti na tom nelíbí?

reditelzeme ( 21. září 2016 14:57 )

a co jako má být? pro mě je důležité, že teď napravují zmatky zmetků z ODS a TOP09

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa