Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kilo jablek za 65 Kč, meruňky za 140 Kč. Jurečka štědře dotuje pěstitele

Autor: val - 
19. května 2016
09:08

Až dvojnásobné peníze zaplatí stát z unijních fondů zemědělcům za ovoce a zeleninu, které dodají dětem v rámci programu Ovoce a zelenina do škol. Ten má pomoci odstranit špatné jídelní návyky školáků a vláda pro něj ve středu přijala některé novinky včetně změny výpočtu konečné výše dotace. Podle Lidových novin díky tomu potečou dodavatelům násobné částky oproti běžným cenám.

Kilogram jablek nebo hrušek za 65 korun, stejná gramáž hrušek za 90 korun, meruňky dokonce za 140 korun. Tolik podle deníku inkasují dodavatelé ovoce a zeleniny do škol, přičemž ceny zmíněných produktů prý nabízejí běžné supermarkety za poloviční ceny. 

Ceny vyplývají z přepočtu maximální výše podpory za kus ovoce, kterou ve středu odsouhlasil kabinet. A to i přes výhrady ministerstva financí, které v připomínkách uvedlo, že například kilogram jablek bude v takovém případě stát neúměrně mnoho. 

„Je to příležitost pro naše zemědělce, mohou se přímo zapojit,“ citovaly LN ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který si program pochvaluje. 

Projekt je dotovaný Evropskou unií. Školy si samy najdou v seznamu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) dodavatele, od kterého chtějí ovoce a zeleninu odebírat. Zemědělci následně náklady vyúčtují právě SZIF. Děti na 1. stupni základních škol pak dostanou minimálně dvakrát za měsíc balíček s ovocem a zeleninou.  

Ministr Jurečka se proti kritice ohradil: „Je nutné si uvědomit, že do současné doby žádné finanční limity pro zásobování škol ovocem a zeleninou v rámci tohoto projektu zavedeny nebyly. Ministerstvo je právě zavádí pro to, aby čerpání finančních prostředků bylo co nejefektivnější. Ceny ovoce a zeleniny v rámci zásobování škol není možné srovnávat s cenami v supermarketech, neboť je v tomto případě nezbytně nutné kalkulovat s dalšími vícenáklady, souvisejícími s přípravou a distribucí do jednotlivých školských zařízení, která o zařazení do tohoto projektu projeví zájem,“ uvedl v reakci pro Blesk.cz. 

1tigrusenka ( 19. května 2016 11:38 )

závidíš mu miliardy, hotentote

zdrclamrdka ( 19. května 2016 11:36 )

hmm, mezi jedovatý pavouky, hady, štíry, krokodýly a další havěť to se tak někomu bude chtít, musíme si zvolit jinou vládu a bude pokoj, takže dojdi na podzim k volbám a vol Vandase, nebo Konvičku

reiner ( 19. května 2016 11:29 )

Oni ti u koryt jsou všichni stejní. Bývalý ministr zemědělství Fencl a jeho syn, dostali dotace 4 miliony " na sucho ". No, na sousedících pozemcích asi pršelo ....

sores ( 19. května 2016 11:22 )

A co Austrálie???? Určitě je tam lepší život než v našem buranově zlodějském!Když už je Evropa zamořená vraždícími hnusy muslimskými!jak říkám, makat se musí úplně všude, ale všude jinde jsou za to jiné prachy a jiný život, mladí pryč z buranova.

zdrclamrdka ( 19. května 2016 11:17 )

v evropě není kam utéct, všude tě předběhli jiný emigranti a tak zbývá jen Rusko a ty tě kopnou za ty sankce do pr.dele,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa