Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman častoval Kalouska slovníkem StB. Šéf TOP 09 kontroval třídním bojem

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. dubna 2016
12:45

Byl to termín používaný komunistickou Státní bezpečností. Prezident Miloš Zeman označil v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech některé české politiky za „bývalé lidi“. Uvedl to v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v Praze a protesty, které tou dobou v Praze probíhaly. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Pražský hrad v reakci Zemanovi vzkázal: „Třídní boj je vám bližší než demokracie.“

„Víte, já si myslím, že u těchto bývalých lidí, kteří nejsou už tak příliš vidět, je jakási touha po sebezviditelnění, a tak si vybírají témata, o kterých si myslí, že jimi alespoň krátkodobě zaujmou,“ prohlásil prezident Miloš Zeman v neděli v šestém dílu pořadu S prezidentem v Lánech.

Video S prezidentem v Lánech: O čínské návštěvě a lidských právech - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Narážku z dob totality si ale nenechal líbit předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který právě podle Zemana jedním z „bývalých lidí“ je. Označení si vysloužil kvůli účasti na protestu během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Společně se stovkami dalších lidí se chtěl s tibetskou vlajkou dostat na Hradčanské náměstí, kde se měla demonstrace konat.

„Pan prezident mě a Karla Schwarzenberga označil termínem bývalí lidé, což je termín, který státní bezpečnost v padesátých letech převzala od sovětské moci a shrnutě řečeno to označuje poražené třídní nepřátele. Pan prezident se tímto prohlášením přihlásil k dědictví prezidentů Gottwalda, Zápotockého a Novotného a dal jasně najevo, že třídní boj je mu mnohem bližší než demokracie,“ reagoval pro Blesk.cz Kalousek.

„Vypovídá to nejen o Zemanovi, ale i o velké části společnosti“

Šéf TOP 09 kvůli zásahům policie během třídenní čínské „záplavy“ už opakovaně útočil na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Kalousek je totiž přesvědčen, že útlak protibetských demonstrantů někdo nařídil.

„Můžeme se teď jen dohadovat, zda je to jen produkt jeho duševního stavu, anebo zda opravdu někde existuje rozkaz ministra Chovance, který se podobá rozkazu ministra Rudolfa Baráka z roku 1959, který nařizoval ty tzv. bývalé lidi řešit. Poradím se o tom s Karlem Schwarzenbergem, protože ten se na rozdíl ode mne stal bývalým člověkem už podruhé,“ dodal k Zemanovým výrokům ironicky Kalousek.

Spíše než jako urážku se ale snaží označení vnímat jako poctu. „Je to velmi vypovídající o stavu mysli, duše pana prezidenta a svým způsobem také o tom, kam tenduje určitá část naší společnosti,“ míní od loňského listopadu nový předseda TOP 09. Zeman má podle posledního průzkumu pro Blesk podporu 61 % českých voličů.

joudajoudovy ( 19. dubna 2016 09:20 )

kalousek je spatnou troubou k hlasani demokracie a porusovani lidskych prav. sam komouse podporoval, kdyz jako mladik vlezl k lidovcum, kteri byli jedinou stranu, kterou komousi nezakali a vdecne je podporovali, vcetne udavacskych knezi, kteri sve ovecky udavali. kalousek na hrad, ale do sklepeni...

vencapetr ( 18. dubna 2016 18:59 )

Jo,jo, rudý mozek z Hradu už zase perlí,není se čemu divit ,vždyť to má zažité z dob u STB,stejně jako Klaus a Mynář

rumungro ( 18. dubna 2016 18:53 )

Kdo nemá rád Zemana,nemá rád sex.

xiioma ( 18. dubna 2016 17:11 )

Nebude dlouho trvat a Zeman se uchlastá, nebo uhulí, nebo užere, nebo všechno dohromady, případně cukrovka... A ten den se bude moci český národ přestat stydět.

janebulim ( 18. dubna 2016 16:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa