Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyzvídali v Bruselu kvůli Čapímu hnízdu? Babiš s náměstkem prý zákon neporušili

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2016
17:05

Babišův náměstek Tomáš Vyhnánek neporušil zákon, když v lednu nařídil úřednici z ministerstva financí, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) k vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo. K takovému závěru došel vládní prošetřovatel Jan Kněžínek.

Kauza Čapí hnízdo se týká skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Prošetřovatel Úřadu vlády Jan Kněžínek uvedl, že ani Babiš, ani jeho náměstek pro řízení sekce Finanční řízení a audit neporušili zákon, když dle kritiků „slídili“ v Bruselu u OLAF. 

Stížnost na Babiše k vládnímu prošetřovateli Kněžínkovi podali dva přímí nadřízení úřednice, která byla úkolem pověřena. 

Prošetřovatel: Protiprávního jednání se Babiš nedopustil

„Vládní prošetřovatel Jan Kněžínek dokončil prošetřování oznámení, jehož obsahem bylo podezření na protiprávní jednání některých osob z ministerstva financí, včetně 1. místopředsedy vlády a ministra financí Ing. Andreje Babiše. Předmětem oznámení bylo podezření na údajné protiprávní zjišťování informací týkajících se šetření dotace na Čapí hnízdo u Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF),“ uvádí v tiskové zprávě Úřad vlády.

„Vládní prošetřovatel dospěl k závěru, že protiprávního jednání, jež bylo předmětem oznámení, se 1. místopředseda vlády a ministr financí Ing. Andrej Babiš nedopustil,“ stojí dál ve zprávě. „Z pohledu vládního prošetřovatele je tím věc uzavřena. Tento závěr vládního prošetřovatele nemá žádný vliv na vyšetřování poskytnutí dotace na ‚Čapí hnízdo‘, probíhající v působnosti jiných orgánů (OLAF, Policie ČR),“ dodal Úřad vlády.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Andrej Babiš se ve sněmovně v březnu hájil, že ji vlastnily jeho děti a bratr partnerky Moniky Babišové.

Díky změně majitele však ekofarma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun, kterou by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Babišova koncernu. Babiš proto odrážel ve sněmovně nařčení z dotačního podvodu. 

Babiš: Nejsem blázen, abych někoho úkoloval

Ve svém hodinu a půl dlouhém monologu k Čapímu hnízdu přitom zmínil Babiš i aférku kolem svého náměstka Vyhnánka. Označil ji za „pseudokauzičku“. 

„V případě zahájení jakéhokoliv prošetřování ze strany OLAF je komunikace mezi příslušnými pracovníky ministerstva financí a OLAF nutná a naprosto standardní. Stejně tak je pochopitelné, že pokud se o údajném zahájení prošetřování ze strany OLAF dozvěděl zcela nestandardně z médií, bylo jeho povinností pravdivost této informace prověřit,“ hájil Babiš náměstka.

A pokračoval v tom dál. „Zcela odmítám to, že bych někoho úkoloval, aby mi na OLAF zjišťoval prověřování jakékoliv kauzy! Nejsem blázen! Náměstek Vyhnánek tak učinil z vlastní iniciativy a za účelem plnění svých pracovních povinností, za něž je plně odpovědný,“ uvedl Babiš, jehož kauza byla ve sněmovně odložena až do momentu zveřejnění výsledků vyšetřování OLAF.

joudajoudovy ( 14. dubna 2016 08:44 )

aaaa "mudrc" opet promluvil rekni tvym naseptavacum, az priste na nekoho budou posilat udani, aby se podepsali. rad bych videl kalouska a spol., jak budou za pomluvy potrestani. zdravi te olaf ze skandinavie....

krdassaneda ( 13. dubna 2016 21:31 )

zdenekk_ ( 13. dubna 2016 21:18 )

Já na rozdíl od tebe koblihy nežeru.

zdenekk_ ( 13. dubna 2016 20:32 )

Babiš je v pohodě, to jen superpodvodníci křičí.

dzery ( 13. dubna 2016 17:57 )

 To je přece jasný,komunista a porušit zákon?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa