Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Evropa řeší útoky, Úsvit sněmovní škatulata. Nechce sedět s Okamurou

Proti tehdejšímu šéfovi Úsvitu Tomiu Okamurovi se údajně postavila skupina poslanců stranického klubu v čele s místopředsedou Markem Černochem (vlevo). Okamura proto následně Úsvit opustil.
Proti tehdejšímu šéfovi Úsvitu Tomiu Okamurovi se údajně postavila skupina poslanců stranického klubu v čele s místopředsedou Markem Černochem (vlevo). Okamura proto následně Úsvit opustil.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
22. března 2016
19:46

Zatímco celý svět upíná zraky do hlavního města Evropské unie, kde zaútočili teroristé, poslanci hnutí Úsvit řešili v Poslanecké sněmovně zasedací pořádek. Po rozpadu uskupení na dvě frakce neseděli jednotliví poslanci pohromadě. Jejich přesazení musela posvětit celá sněmovna.

„Poslanci našeho klubu jsou rozházeni. Sedíme tak, že jsou mezi námi poslanci nezařazení. Proto bych vás velmi poprosil, zdali byste podpořili tento návrh, aby poslanecký klub Úsvit mohl sedět společně,“ uvedl žádost místopředseda jedné z frakcí, která z původního hnutí Úsvit zůstala, Marek Černoch.

Rozpad hnutí, které se původně seskupilo kolem senátora a později poslance Tomia Okamury, měl na svědomí příklon jedné jeho části k extremistům z Bloku proti islámu. Okamura společně s několika dalšími poslanci pak hnutí opustili a založili nové uskupení Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Černoch a spol. už ale vedle Okamury sedět nechtěli. „Když tady probíhají mnohem závažnější věci, jako teroristické útoky v Bruselu a stěhování migrantů českou vládou, tak vy tady řešíte zasedací pořádek. Poslanec Černoch – jeho cílem je tady přesadit mě z místa. To je cílem dneska, přesadit mě z místa v první řadě, když tady probíhají závažné věci,“ reagoval na změny míst poslanců Okamura.

„Pan poslanec Černoch by si měl uvědomit, že kdybych já nebyl v čele kandidátky Úsvitu v roce 2013, tak on tady dneska ani nesedí. Takže je dost trapné to dnes tady předvádět. Ale já si do té třetí řady, o což se tady trapně pučisté a zrádci z Úsvitu snaží, klidně posadím,“ prohlásil také. Proti změnám křesel nakonec hlasovali jen dva poslanci (Richard Dolejš  z ČSSD a nezařazený Tomio Okamura) – Tomio Okamura tedy poputuje do třetí řady a poslanci Úsvitu budou konečně pohromadě.

Místo Úsvitu se řešil Tureček

Debata se ale stočila také na další možnou změnu „křesla“. Z TOP 09 vystoupil poslanec Karel Tureček, před několika dny ho strana vyloučila z poslaneckého klubu a otevřeně se mluví o jeho přechodu mezi vládní poslance ANO.

„Projednáváme jakoby velmi banální bod – zasedací pořádek – ale myslím, že je třeba tady zmínit podstatnou věc. Dochází k prvnímu zběhnutí, vytvoření prvního přeběhlíka z opoziční strany do vládní koalice,“ upozornil na tento fakt Marek Benda z ODS.

Situaci následně glosoval na mikrofon také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ač z dotčené frakce, tak myslím, že není pravda, že se nic neděje, protože minimálně od rána čtu vlevo, vpravo, na všech serverech, že je kritizována dohoda s Turečkem. Pardon – s Tureckem. Promiňte,“ řekl.

Správným řešením v tom okamžiku je vrátit mandát. Příště může kandidovat za hnutí ANO, a když bude zvolen, tak tady bude řádně zvolen za hnutí, s kterým oslovil své voliče. Na tom není nic špatného,“ vyčítal Turečkovi jeho záměry také předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Koalice by přechodem Turečka získala 112. hlas v dolní parlamentní komoře, opozice by naopak o jedno křeslo přišla. Tureček navíc ve společnosti předsedy Hospodářského výboru a šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka navštívil nedávno také prezidenta republiky. Oficiálně probírali zemědělské otázky. Podle informací Blesku mělo ale jednání na Pražském hradě ale i jiná témata.

„Myslím si, že to bylo demonstrativní ukázání, že pokud někdo utíká k ANO, tak je to dobře,“ soudí o této schůzce exministr dopravy Stanjura.

egyptanka ( 22. března 2016 22:24 )

Volíme SPD.

eda22 ( 22. března 2016 21:32 )

Nácek jako nácek, Černoch nebo žlutej. Směšní jsou oba. Ta jejich dnešní tiskovka na ještě nevychladlých obětech z Bruselu bylo lidské dno.

Kamzik ( 22. března 2016 20:25 )

Cely momentalní Úsvit se podobá VV. A lidi nezapoměli. Před p. Okamurou smekáme!!! Nenažraní podrazáci do septiku. Je bijící do očí jak jste všichni nastrčení a přichystáni k dalšímu podrazu na nás občany ČR. Se vším s čím přicházíte, tak jste druzí. Už jenom proto, že vás máme v televizi co chvíli, tak je jasné, že jste někým dosazeni. Dokud Okamura nebude mít stejný prostor v televizi jako ostatní strany ze kterých je normálním lidem na zvracení, tak je pokálená HAVLOVSKÁ DEMOKrrrACIE našemu národu k ničemu!!!

barracuda.sro ( 22. března 2016 20:13 )

Černoch je taky vzácná K"unda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa