Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odmítnou Brusel a zavřou hranice? Poslance čeká další debata o uprchlících

Autor: ČTK, val - 
22. března 2016
08:15

Poslanecká sněmovna se v úterý znovu vrátí k debatě o migrační krizi, kterou zákonodárci přerušili v polovině února. Ve hře je návrh usnesení, v němž by dolní komora podobně jako na podzim odmítla stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Mohla by taky vyjádřit znepokojení nad tím, že se migraci nedaří kontrolovat a omezit. Někteří poslanci navrhují radikálnější opatření.

Zda se sněmovna v úterý skutečně dostane k hlasování o návrzích k migrační krizi, ale není jasné. Do diskuse jsou přihlášeny dvě desítky poslanců.

Návrh usnesení, který předložil předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola, zdůrazňuje i nutnost kontroly vnější hranice unie a humanitární pomoc běžencům mimo území osmadvacítky. Vláda, jejíž dosavadní kroky by mohli poslanci zhodnotit jako odpovědné, by se navíc měla připravit na možné přesměrování toku migrantů s dopadem na Česko. Mihola podal návrh už v únoru, některé jeho body jsou proto překonané.

Konkurenční návrh podal opoziční Úsvit. Dolní komora by podle něj měla zavázat vládu k zavedení trvalé ochraně státní hranice a k odmítnutí přijímání jakýchkoli migrantů. Sněmovna by taky měla podle návrhu vyjádřit nedůvěru dosavadní imigrační a bezpečnostní politice českého kabinetu i Evropské unie.

Česká republika se mezitím zavázala, že pošle 100 milionů korun na podporu evropských zemí čelících migrační vlně. Návrh v pondělí schválila vláda.

V minulých dnech začala platit dohoda o vracení uprchlíků mezi Evropskou unií a Tureckem. Ani tak se ale nezastavil proud migrantů směřujících z Turecka do Řecka. Tamní krizový štáb uvedl v pondělí odpoledne, že od nedělního rána připlulo na ostrovy v Egejském moři 1662 lidí, v Řecku je tak už přes 50 tisíc běženců.

Nejtřaskavější situace je v uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici, kde Blesk.cz týden mapoval situaci. Podívejte se, jak to tam vypadá:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa