Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koaliční papiňák před výbuchem: Babiš hrozí dřívějšími volbami

Autor: ČTK, sou - 
5. března 2016
12:27

Sněmovní volby by podle vicepremiéra a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO) mohly být kvůli sporům ve vládě už v červnu 2017 místo na podzim. Uvedl to v sobotním Právu v reakci na podporu omezení podnikání ministrů ze strany koaličních partnerů ANO. Navíc by tak podle něj měla nová vláda možnost sestavit sama rozpočet na rok 2018 místo toho, aby se řídila rozpočtem předchozího kabinetu. V koalici ani s prezidentem o tom ale ještě nemluvil.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) vláda funguje a má v ní zájem zůstat až do konce. Jeho námitka na pátečním jednání sněmovny o tom, jestli má vůbec nynější koalice smysl, byla prý pouze reakcí na novelu zákona o střetu zájmů ohledně podnikání členů vlády. Podpořili ji totiž jak lidovci, tak ČSSD.

Podle Babiše na něj „koaliční partneři dělají jeden podraz za druhým“. „Dosud jsme měli sem tam nějakou potyčku, ale teď, v rozpětí posledních dvou týdnů, je rozměr útoků neobvyklý. Jsem z toho v šoku, tak se nedivte, že reaguji,“ uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo Babiš.

Všechny partaje prý momentálně dělají speciální protibabišovské zákony například kvůli financování stran, vlastnictví firem, účasti na veřejných zakázkách. Navíc do toho vyjela ČSSD, se kterou je ANO v koalici, s kampaní „Stát není firma“, kterou bere vicepremiér jako útok na svou osobu.

Svou řečnickou otázkou tak chtěl dát prý jasný signál, že si nenechá okopávat kotníky. Tlak koaličních partnerů prý očekával až v listopadu. „Nepředpokládal jsem, že by krajské volby měly zasáhnout vztahy v kabinetu tak, aby vláda přestala být funkční. To jsem ostatně řekl i partnerům v koaliční radě,“ informuje Babiš.

Nezavrhuje ani myšlenku, že by bylo dobré uspořádat sněmovní volby už v červnu 2017 místo na podzim. „Pokud máme takto fungovat, pokud se útoky budou před krajskými volbami stupňovat, tak koalice nemá smysl, protože už toho moc neudělá. Možná by bylo dobré udělat volby v červnu 2017, jak původně měly být,“ míní Babiš s tím, že by to alespoň nové vládě umožnilo hned ovlivňovat dění tím, že bude moci sama sestavit rozpočet pro rok 2018 a nebude muset spoléhat na ten, který bude mít od předešlého kabinetu.

Babišův Agrofert prošetřují kvůli dotacím i v Bruselu:

rumrum ( 6. března 2016 19:55 )

to jsou výlevy placených agentů KGB nebo hlupáků

1pravda1 ( 6. března 2016 15:04 )

Ano volby vyhraje a teď jen záleží s kým se spojí!!! S komunisty těžko, tudíž vyhozené hlasy, ODS a TOP je katastrofa - ti vládnout neumějí, nakonec se musela kvůli nim a straně Lidem rozpustiti sněmovna, tak jim to vládnutí nešlo. Slizká KDU už se doufám do sněmovny nedostane, protože jim je naprosto jedno s kým vládnou, a porušují koaliční smlouvu hlasováním s opozicí proti vlastní koalici. ČSSD by se měla zamyslet nad Marxovou, Valachovou, sluníčkářem Dientsbierem, Mládkem atd. Sobotka se v poslední době chová jako želé, na Babiše se ve sněmovně usmívá a za zády mu dává kudlu do zad volebním heslem - stát není firma - je to společenství lidí, ovšem společenství lidí, co rozdává majetek církvím a oni tomu dle svého minulého volebního hesla nijak nezabránili, a společenství lidí, co přijde tisíce uprchlíků - děkuji nechci, to raději tu firmu, která nerozdává státní majetek ani 40 tis. státních bytů jen tak.

iFender ( 6. března 2016 08:20 )

Mel by to vzit do ruky konecne pan Babis.Ne ,kazdy podnikatel chce z cloveka sedrit kuzi.Sobotku nesnasim .Politik musi taktizovat,ano,ale tohle je vylozeny EU "Arschkriecher"!

jelinek1 ( 5. března 2016 18:53 )

a co takhle hned zloděje podvodnického

rumrum ( 5. března 2016 18:22 )

 a nejlepší je když se bureš chlubí jak odvádí státu peníze za sociální a zdravotní pojištění svych změstnanců (protože tím údajně převyšují jeho odvody státu nad dotacemi od státu), buď je tak hloupý a nebo si dělá leraci z neználků, protože to nejsou jeho peníze ale peníze jeho zamestnanců, které strhává z jejich platů a odvádí je na účty pojišťoven tak jako každý zaměstnavatel, proto je suprhrubá mzda aby každý věděl kolik vydělává a kolik odvádí státu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa