Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš schytal kritiku za pokuty kvůli DPH. Vláda ustoupila a postihy zmírnila

Vláda opravuje zákon o kontrolních hlášeních ministerstva financí. Zmírní sankce, některé i odpustí.
Vláda opravuje zákon o kontrolních hlášeních ministerstva financí. Zmírní sankce, některé i odpustí.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
13. ledna 2016
15:52

Z téhle novinky se stal strašák pro plátce DPH. Kontrolní hlášení. A s ním spjaté vysoké sankce. Vláda však ve středu schválila novelu zákona o DPH, která zmírňuje případné postihy, uvedl po jednání kabinetu Andrej Babiš (ANO). Právě jeho ministerstvo původně s kritizovanými pokutami přišlo. Firmám se však vyměřované sankce zdály velmi přísné. Novela by mohla být podle ministra účinná od června.

Zapomenete podat kontrolní hlášení k DPH? Zaplatíte tisícovku. A když vás bude muset upozornit finanční úřad? Rovnou 10 tisíc korun. Taková je praxe nového zákona, který platí teprve od 1. ledna, ale proti kterému na poslední chvíli ještě zvedala zbraně sněmovní opozice. Chtěla normu odložit – neúspěšně.

Společně s podnikateli teď ale, zdá se, dosáhla alespoň dílčího vítězství. Kritice opozice byl přitom kvůli kontrolnímu hlášení vystaven i sám ministr financí Andrej Babiš.

Pokuty v pevné výši 10 tisíc, 30 tisíc a 50 tisíc korun bude možné nově z ospravedlnitelných důvodů prominout, pokud jste v posledních třech letech závažně neporušili daňové nebo účetní právní předpisy.

Místo pěti kalendářních pět pracovních dní

V novele dále stojí, že jednou za rok budou mít lidé nárok "jednou zapomenout". Pokud vás neupozorní až úřady, tisícikorunovou pokutu vám jednou za rok ministerstvo automaticky odpustí.

"Navíc pokuty v této výši vzniklé do účinnosti navrhované novely ze zákona zaniknou, čímž bude zpětně vytvořeno určité toleranční přechodné období," uvedlo ministerstvo financí. Dokud tedy ve středu projednané novinky neprojdou legislativním procesem, tisíc korun ministerstvo vybírat nebude. Předpokládá se, že to bude do června.

Novela rovněž prodlužuje lhůty pro reakci plátce DPH na výzvu finančního úřadu z pěti kalendářních dnů na pět pracovních dnů. "Plátci tak budou mít větší časový prostor na reakci zejména v případě víkendů prodloužených o sváteční dny či při čerpání dovolené," uvedlo ministerstvo. I tak vás ale prodleva bude stát 10 tisíc korun.

Pokuta 30 tisíc korun vznikne v případě, že plátce DPH bude výzvu finančního úřadu ignorovat. 50 tisíc budou úřady chtít, pokud firma kontrolní hlášení nepodá ani v náhradní lhůtě.

Boj s daňovými úniky vs. zbytečná práce

Kontrolní hlášení k DPH jsou podle vlády jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Jejich cílem je, aby finanční úřady získaly informace o vybraných transakcích plátců DPH, a tím rychlejší informace o možném daňovém úniku.

Podle opozice jde o zbytečnou administrativní zátěž. "Souhlasím s tím, že kontrolní nástroj je pro chytání velkých ryb. Vy ale současně chytáte běličky. Zatěžujete malé české rybičky. Navrhovali jsme, aby podnikatelé s nízkým obratem nemuseli mít tuto administrativní zátěž," řekl během schůze, kde chtěla opozice zákon o rok odložit, Zbyněk Stanjura, předseda poslanců ODS.

Firmy musí podávat kontrolní hlášení za každý měsíc, mají na to 25 dní. První hlášení tak budou muset podat do 25. února. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Čtvrtletní plátci DPH tak první kontrolní hlášení musí podat do 25. dubna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa