Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ředitel „pohlavkář“ varuje: Děti si k učitelům dovolují čím dál víc

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2016
06:15

Autorita učitelů upadá, děti si k nim dovolí čím dál tím víc, varuje ředitel „pohlavkář“ Miroslav Koranda (61). Ve Studiu Blesk mluvil o své aféře, kvůli které ve škole skončí. A také o případu šikany, které čelila zesnulá učitelka Ludmila V. (†55).

Řediteli ZŠ Glowackého v Praze 8 loni v dubnu „ulétla ruka“. Dal pohlavek žákovi, jeho odvolání doporučilo městské zastupitelstvo. Zkušený pedagog se raději sám rozhodl rezignovat k 30. červnu 2016.

Stalo se to při hodině matematiky v 7. třídě. Koranda musel na několik minut odejít ze třídy kvůli jinému autistickému studentovi. „Počítejte příklady,“ řekl žákům, ale po návratu zjistil, že někteří neuposlechli. „Tenhle žák měl nějaké připomínky, tak jsem mu řekl: Dělej. Měl další, tak jsem mu dal pohlavek. Ale opravdu výchovný,“ tvrdí ředitel.

„Kluk to pochopil a dokončil úkol mezi prvními. Jeho maminka to ale nepochopila a napsala stížnost,“ pokračuje Koranda. Podle matky musel být její syn ošetřen na ORL. Ředitel se jí omluvil na třídních schůzkách před celou třídou. Její reakci považuje za přehnanou. A o studentovi říká: „Měl dvojku z chování, je to problémový žák.“

Podívejte se na Studio Blesk:

Video Studio Blesk TV: Ředitel ZŠ Miroslav Koranda - Blesk TV
Video se připravuje ...

Koranda odmítá, že by žáky častoval urážkami a ponižoval je, jak se projednávalo na zastupitelstvu. „Že občas použiji slova: Vy blbci, dělejte, to jsem nezapíral,“ přiznává. Ale s ostřejšími urážkami nesouhlasí. 

Naopak tvrdí, že právě děti jsou k učitelům stále vulgárnější. A že agresivita žáků ve školách stoupá. „Učím bezmála 40 let. Vnímám to ale tak posledních 3 až 5 let, že si dovolují daleko víc než dřív,“ říká ředitel.

Šikana učitelky ho zděsila

Ředitel upozorňuje i na to, že si žáci své učitele čím dál tím častěji natáčí a baví se tím na Facebooku. „Pak vám ulétne slovíčko a to se dětem samozřejmě líbí. Přitom jako učitelé jsme také normální lidé a mluvíme také normálně,“ pokračuje Koranda.

O vztazích mezi učiteli a žáky se hodně mluví kvůli případu šikany učitelky Ludmily V. žáky na střední škole Na Třebešíně. „Když jsem ta videa viděl, byl jsem zděšen, že něco takového je možné,“ přiznává Koranda. „Po mém případě se ale bojíme cokoli dělat, protože žáci si budou stěžovat a učitelé skončí, ředitelé skončí,“ varuje.

Video Šikana ve střední škole Na Třebešíně - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jenže co s tím? „Otázkou je, jestli by bylo dobré snížit trestní odpovědnost dětí, anebo naopak vyžadovat tresty pro rodiče, kteří nevychovávají své děti. Protože teď se setkáváme s tím, že máme nevychované děti nevychovaných rodičů,“ řekl Blesk.cz ředitel Koranda.

Přišel ale ještě s jedním nápadem. I jeho případ prošetřovala Česká školní inspekce. „Výhledově by se mi líbila transformace České školní inspekce, která je nyní jen kontrolním orgánem. Mohla by být ale i poradním, protože kolikrát si nevíme rady s některými případy, a když mi inspektor řekne: My jsme kontrolní orgán, tak je mi to docela líto,“ říká Koranda. Dodává, že se setkal i s inspektory, kteří ví, že mohou poradit. 

V Korandově případu se původně navrhovalo jen snížení platu, nakonec Rada města Prahy v říjnu schválila podanou rezignaci. „Miroslav Koranda svou rezignací přiznal odpovědnost za svou přehnanou reakci na situaci, kterou řešil napadením žáka 7. třídy,“ uvedl v prohlášení starosta městské části Praha 8 Roman Petrus (ČSSD).

„Řešil jsem, že mě buď vyhodí, anebo odstoupím sám. Tak jsem navrhl, že rezignuji, ale až v červnu. Původně jsem myslel, že se můj pohlavek vyřešil už o prázdninách, protože jsem z úřadu dostal čtyřtisícovou pokutu. Nevyřešil,“ reaguje Koranda.

Co říká na Zemana a jeho slova o facce?

Sám se nyní vydává na politickou dráhu a po zkušenostech z městského zastupitelstva kandiduje do Senátu za Patrioty ČR. „Přece jen mám zkušenosti a chtěl bych to ještě nějak využít. Aby se něčím pohnulo,“ říká ředitel, za kterým stála řada kolegů. 

Není bez zajímavosti, že prezident Miloš Zeman ve středu při návštěvě Libereckého kraje k případům šikany ze strany žáků pronesl, že „taková dobře mířená facka leccos vyřeší“. „V podstatě s tím musím souhlasit. Rádoby odborníci tomu říkají bití dětí, což je nesmysl. My učitelé nemáme zapotřebí, abychom mlátili děti, ale výchovný pohlavek není žádné mlácení,“ míní ředitel Koranda. Zastáncem pohlavků prý ale není.

villi ( 28. února 2016 18:08 )

NA TO NEMÁŠ !!!TAKOVÝ SE NENAŠEL !!! NA TAKOVÉ RÁČKY MÁME TADY HÁČKY !!!

villi ( 28. února 2016 13:38 )

TY NA MNĚ DOPLÁCET,TY VÝROBNO SPRATKŮ?? KDYŽ TY SI NEDOVEDEŠ SVÉHO SPRATKA VYCHOVAT A POŠLEŠ HO OCHCÁVAT DO ŠKOLY,TAK JÁ BUDU V BLESKU TEN ŠPATNÝ ZA TO,ŽE HO NAUČÍM RADŠI OCHCÁVAT MÍSU !!!

villi ( 28. února 2016 11:31 )

Fiala ODS: PANČOVANÉ POTRAVINY JSOU ZDRAVÉ TAKÉ PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU.

villi ( 28. února 2016 08:55 )

PRO flesh2!!TY DRŽ PYSK A DÁVEJ SI POZOR DEBILE,JAK SI VYCHOVÁVÁŠ SPRATKA !! NA TVÝM BYCH SE VYŽIL AŽ K JEHO SMRTI !!PROTOŽE JÁ SE OD TVÉHO SPRATKA ROZHODNĚ ZESMĚŠŇOVAT NENECHÁM !!!

villi ( 27. února 2016 20:34 )

PRO flesch2z:NEVÍM,CO JSI ZA DEBILA !!! STAČÍ SE PODÍVAT NA FILM OBECNÁ ŠKOLA !!! ASI TO TVOJE ŠTĚTKA CO NOSÍŠ NA KRKU PŘEHLÉDLA !!! PROČ SE ASI UVAŽUJE TAKY O SNÍŽENÍ TRESTNÍ ODPOVĚDNOSTI !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa