Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Urgentní hrozba? Hranice Česka na pět dní zavře i Chovanec, kývli poslanci

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a jeho český protějšek Milan Chovanec (ČSSD)
Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a jeho český protějšek Milan Chovanec (ČSSD)  (Autor: MV SR)
Autor: ČTK, kal - 
13. ledna 2016
15:40

Sněmovní bezpečnostní výbor podpořil zákon o ochraně státních hranic. Norma počítá s tím, že v případě mimořádné hrozby by kontroly na českých hranicích mohl oproti současné praxi nařídit na pět dnů ministr vnitra – v současnosti Milan Chovanec (ČSSD). Delší opatření by musela schválit vláda. Návrh zákona v září schválila vláda, nyní se jím bude zabývat plénum Poslanecké sněmovny.

Vnitro by v budoucnosti mohlo nařídit hraniční kontroly, pokud by existovala vážná hrozba narušení pořádku či vnitřní bezpečnosti země. Kontroly by bylo možné provádět na vybraných místech nebo po celé délce hranic. Podle návrhu jde hlavně o krizové řešení situací, kdy z časových důvodů nelze uplatnit standardní postup, při kterém o zavedení kontrol rozhodne vláda.

Kabinet rovněž podle návrhu zákona rozhodne o zrušení kontrol. Podle zástupců ministerstva vnitra začal být zákon připravován ještě před současnou migrační krizí.

Zákon stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob či intenzitu kontrol. Mohou být třeba namátkové silniční či železniční nebo systematické, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému. Může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, vláda by také podle zákona mohla určit, kde se bude moci hranice překročit. Minimálním standardem by ale mělo být umožnění překročení státní hranice v místech dřívějších hraničních přechodů.

Zákon upravuje také podmínky pro získání statusu mezinárodního letiště či povinnosti kapitánů letadel a provozovatelů letišť. Tuzemská mezinárodní letiště, která ročně odbaví méně než 5000 lidí, například budou muset zajistit, aby se tam pohybovali odděleně cestující na vnitrozemských a vnějších linkách. Zároveň budou muset zajistit místnost pro provádění kontrol. Do problémů by se podle návrhu zákona mohli dostat piloti, kteří bez povolení použijí při mezinárodním letu přistávací plochu, která není součástí mezinárodního letiště.

Korte: Svoboda mizí po kapkách

Ohledně návrhu zákona členové výboru vedli dlouhou diskusi, která se rozvinula do širších kontextů migrační krize. Zákon odmítl podpořit opoziční poslanec Daniel Korte (TOP 09). S věcnou argumentací potřebnosti zákona prý souhlasí, obává se ale postupného omezování svobody.

„Svoboda mizí po kapkách,“ řekl s tím, že v budoucnosti se může zákon postupně přitvrzovat až k trvalému uzavření hranice. Poznamenal, že ve 20. století se staly věci, které lidé předtím považovali za nemožné.

Většina přítomných poslanců ale připravený zákon přivítala, pomůže prý bezpečnostním složkám. Poslankyně Helena Válková (ANO) poznamenala, že vzhledem k vývoji situace by se případně mohl v budoucnosti ještě zpřísnit.
Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) podotkl, že sněmovní bezpečnostní výbor bude muset stále častěji volit mezi svobodou a bezpečím. „Bylo by špatně, kdybychom pod záminkou bezpečí omezovali svobodu. Že bude těžké to vybalancovat, to tušíme všichni,“ řekl.

roxana11111 ( 13. ledna 2016 23:21 )

Okamžitě zavřít hranice před těma kobylkama a hlídat dnem i nocí.

y1xcvbnm ( 13. ledna 2016 19:10 )

 už chybí diskuse i u těch dvou " ztracených " pipek.

moiaza ( 13. ledna 2016 17:42 )

Jasné znamení o nemohoucnosti vlády. Nejdříve se nic neděje, opičáci jsou našimi přáteli, všechno zvládneme a najednou obavy. Příště ať přijdou mezi obyčejný venkovní lid a on jim řekne co mají dělat. Vláda vždy chápe všechno s velkým zpožděním.

angrybear ( 13. ledna 2016 17:30 )

"Silvestrovský horor minutu po minutě: Prsty ve vagině, ruce na prsou a policie nezasáhla" ZASE SE BOJÍTE DISKUZE, CHUDÁCI Z BLESKU? Jděte už s tou cenzurou do (_!_)!

tbgb ( 13. ledna 2016 17:10 )

Vyhnat sluníčkáře a zavřít natrvalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa