Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sněmovna otevírá vlastní kapli. Poslancům nestačí nálevny, žízní i po duchovnu

Poslanci budou mít místo k rozjímání
Poslanci budou mít místo k rozjímání  (Autor: Blesk archiv)
Autor: ČTK - 
4. ledna 2016
14:14

Poslanci budou mít již brzy přímo ve sněmovně prostor pro rozjímání. Umožní jim je kaple, která vznikla podle návrhu respektovaného architekta Josefa Pleskota a je v podstatě dokončená. Otevřena by mohla být za několik týdnů.

O možnosti zřízení kaple v dolní komoře se mluví už několik let, nyní se tyto úvahy dočkaly naplnění. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09), která s myšlenkou přišla, připomněla, že ve Sněmovně už je knihovna i řada restaurací. "Myslím, že člověk má všechny roviny, i duchovní," uvedla.

Prostor kaple je jednoduchý. Hlavními objekty budou velký stůl a kříž, který podle poslankyně propůjčí Sněmovně Národní galerie. "Je to kaple křesťanská, kde jsou ale také židovské prvky," nastínila Langšádlová. Prostor má podle ní symbolizovat, že evropská civilizace stojí na judaisticko-křesťanských základech.

Otevření kaple se předpokládá koncem ledna nebo v únoru. Slavnosti by se měli zúčastnit vedle členů vedení dolní komory také pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr a vrchní pražský rabín David Peter.

salto ( 5. ledna 2016 16:03 )

Správně, vlastní: kapli, ale i mešitu (jděmež s dobou), záchytku, vazební věznici, oddělení psychiatrie, protialkoholní léčebnu, pro poslance nevěstinec, pro ctihodné poslankyně - ženichinec... Probůh, vždyť to jsou nadlidi, tak si snad nějakou péči zaslouží

ruprecht286 ( 5. ledna 2016 13:26 )

Kaple od prvotřídního architekta není nic proti ničemu, fajn - v budově sněmovny zůstane, i když z spousta plev, so dosud sedí v poslaneckých lavicích odtamtud odejde. Jde o to, aby aby voliči nezvolili další plevy. Což vzhledem k voličskému průměru je bohužel běh na hodně dlouhou trať.

stacho ( 4. ledna 2016 17:46 )

Pane Bože dej těm idiotům mozek.....Když jsi ho rozdával byli všichni chlastat.....

pavel215_klafunda ( 4. ledna 2016 17:21 )

Za peníze poslanců.

eda22 ( 4. ledna 2016 17:21 )

40 korun měsíčně je 480 Kč za rok plus 1200 Kč jednorázově v březnu. Dohromady 1680 Kč, děleno 12 máme 140,- Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa