Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cyklista hladinku mít nesmí: Poslanci smetli návrh na jedno pivo za řídítky

Autor: val - 
9. prosince 2015
12:19

Sněmovna ve středu odmítla návrh lidoveckého poslance Jiřího Junka, aby policisté u cyklistů tolerovali 0,5 promile alkoholu. Poslanci neschválili ani opětovný návrh na zvýšení povolené rychlosti na dálnicích na 150 km/h, naopak přijali návrh na zpřísnění trestů za přejetí železničního přejezdu i přes blikající výstražná světla.

„Všude stavíme za velké peníze cyklostezky, což je hlavně věc relaxace. Všude okolo je občerstvení, každý počítá s tím, že se občerství. Na druhou stranu, když si někdo dá k jízdě na kole jedno dvě piva, tak mu hrozí sankce, která není úplně zanedbatelná,“ řekl pro Blesk.cz Jiří Junek, autor návrhu na toleranci alkoholu u cyklistů.

S návrhem ale neuspěl. Stejně dopadl návrh na zavedení možnosti zvýšit povolenou rychlost na dálnicích na 150 kilometrů v hodině, který opakovaně podal poslanec ODS Ivan Adamec. Pro hlasovalo 66 poslanců ze 190.

Reflexní chodci

Poslanci naopak souhlasili s jedním z klíčových bodů tzv. silničního zákona, který zavádí pro chodce povinnost mít na sobě reflexní prvky, pokud se budou v noci nebo za snížené viditelnosti pohybovat na silnicích mimo obec.

Ministr dopravy Dan Ťok uvedl, že cílem není zavádět další povinnost, díky které budou smět policisté šikanovat lidi, ale má to zabránit vysokému počtu mrtvých chodců.

Zákaz řízení za neposlušnost na přejezdu

Novinkou budou také přísnější tresty za přejetí železničního přejezdu ve chvíli, kdy je to zakázáno. Vedle až pětitisícové pokuty by mohli policisté za takový prohřešek uložit až půlroční zákaz řízení, a to už při prvním spáchání přestupku.

Motoristé budou mít nově také povinnost očistit vozidla od ledu, sněhu nebo dalších nečistot, pokud brání ve výhledu. Policisté rovněž budou smět zadržet řidiči na místě malý techničák, když zjistí při kontrole nebo objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu vozidla. 

Sněmovnou prošel také návrh, který umožní městům a městským částem zakázat v určitých zónách dvoukolá vozítka segway. 

salto ( 10. prosince 2015 08:27 )

Stačilo by obdobné zařízení jako u chytrých aut která nenastartuje pokud řidič požil. Řečník by promluvil a zablikalo by červené světýlko a mikrofon by se vypnul - jak snadné a investice minimální...

vi3ol ( 9. prosince 2015 16:30 )

A co ta s cypem V.K.lausem??.. 

vi3ol ( 9. prosince 2015 15:34 )

Oni ji zrušili?? Snad ne kvůli mému výronu: Jaký přínos pro ČR (ne do vlastní kapsy a ožraly a V.K.lause, co se potřeboval zbavit starý, aby ho pořád nenachytávala s chlapečky) mohou tihle dědové a stařenky mít?..ale zůstane tam do smrti, už to zase začíná, pořádně zákon ani nepřijmou, už je nějaká výjimka, pak výjimka z výjimky..a chudák Jindrák se může i pos.rat, stejně se tam nedostane, jelikož i kdyby tahle zhebla, tak tam hradní ožrala pošle tu čůzu, co se s ním líbala na Albertově!.. ..to se omlouvám..

vi3ol ( 9. prosince 2015 14:08 )

..ne jenom za volantem..už léta píšu, aby neměli přístup k pultíku a mikrofonu ve sněmovně nebo senátu..za volantem mrzačí pár lidí na přechodu najednou, tam dolních 10 milionů!!.. povinně alkotester, když chce kecat..ale i za volantem má imunitu, natož v parlamentu..to by asi bylo ticho..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa