Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dotace nově nejen pro „vyvolené“? Středočeský kraj mění kritizovaný systém

Kritizované dotace středočeským obcím doznají v příštím roce změn. Uspokojí to starosty obcí, na něž se každoročně nedostává?
Kritizované dotace středočeským obcím doznají v příštím roce změn. Uspokojí to starosty obcí, na něž se každoročně nedostává?  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: David Klempíř - 
29. listopadu 2015
05:22

Středočeský kraj upravuje po kritice nespokojených starostů dotační programy pro rok 2016. Zaměří se na mateřské a základní školy, více peněz bude možné čerpat na obnovu kulturních památek. Celkem se mezi žadatele rozdělí téměř půl miliardy korun, informovala mluvčí kraje Helena Frintová. Podle opoziční ODS nejsou ovšem změny dostatečné.

Středočeští radní schválili dotační výhled na příští rok. Zároveň odhlasovali nová pravidla pro poskytování dotací, grantová řízení se dočkají několika změn. Ve fondech kraje je pro rok 2016 připraveno celkem 496,5 milionu korun, což je o 129 milionů více než v uplynulém roce. „Chceme středočeským městům a obcím pomoci ke zlepšení životních podmínek jejich obyvatel. Každý smysluplný a dobře připravený projekt má šanci uspět,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera ČSSD).

Největší objem peněz je žadatelům k dispozici ve Fondu rozvoje měst a obcí, což je jeden z deseti fondů. Zároveň jde o fond nejvíce kritizovaný. Někteří starostové poukazují na to, že několik málo obcí získává příspěvek opakovaně, na většinu ostatních se pak nedostává.

„Tento fond chceme nově rozdělit do dvou částí, a to na ,Program obnovy venkova‘ a ,Velké projekty‘. Do druhé skupiny budou spadat projekty týkající se mateřských a základních škol a tělovýchovných zařízení. Pro tuto oblast jsme z celkové částky 300 milionů korun vyčlenili 200 milionů korun,“ dodal hejtman.

Kritika neutichá

Opozice zůstává v pozoru. „Není rozumné, aby malé obce s malými rozpočty konkurovaly s velkými městy, které mají administrativní a finanční zdroje na úplně jiné úrovni. Dotační tituly by tak měly být rozděleny podle velikosti měst a obcí,“ připomíná předseda středočeské ODS Jan Skopeček, který je zároveň předsedou kontrolního výboru středočeského zastupitelstva. „Rada kraje zatím spíše prezentuje objem finančních prostředků alokovaných do jednotlivých dotačních titulů, což je ale jen jedna půlka problému,“ dodává.

„Klub krajských zastupitelů podal celou řadu návrhů vedoucích k větší spravedlnosti a efektivitě dotačního řízení. Chceme například prosadit princip, aby obce a města, která uspěla třikrát za sebou v předchozích letech rozdělování dotací, si musela dát alespoň na rok přestávku. Máme totiž ve Středočeském kraji pár obcí, které jsou úspěšné každým rokem, a pak drtivou většinu ostatních, které žádají každý rok, ale každý rok jsou zklamaní. Je to obrovská nespravedlnost, kterou je třeba minimalizovat,“ dodal.

Grantová řízení v kraji doznají v roce 2016 i dalších změn. „Dojde například ke zvýšení maximální výše požadované dotace z původních 500 000 Kč na 800 000 Kč v tematickém zadání Podpora obnovy kulturních památek,“ říká Frintová.

Konečné slovo budou mít zastupitelé na svém zasedání 7. prosince 2015.

georgm ( 29. listopadu 2015 09:57 )

Co chcete od úplatného podvodníka,který za peníze do své kapsy,nechá zničit zdraví lidí v Nymburku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa