Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemětřesení na benešovské radnici: Padl starosta i radní, do čela jde exšéf NBÚ

Autor: ČTK, kle - 
4. ledna 2016
21:40

Novým starostou Benešova se stal v pondělí dosavadní opoziční zastupitel Petr Hostek (ČSSD). Ve funkci nahradil Jaroslava Hlavničku (Volba pro město), kterého zastupitelé na návrh opozice odvolali z funkce. Spolu s Hlavničkou byla odvolána celá městská rada.

Zároveň skončila i koalice tvořená Volbou pro město, ODS, TOP 09 a STAN, která měla dohromady těsnou většinu 14 z 27 hlasů. Kvůli nespokojenosti s dosavadním vládnutím ji opustila TOP 09.

Novou koaliční smlouvu uzavřeli v pondělí zástupci ČSSD a ANO. Podporu budou mít od komunistů a TOP 09, dohromady tak mohou spoléhat na hlasy 15 zastupitelů.

V sedmičlenné městské radě zasednou čtyři zástupci ČSSD a tři zástupci ANO. Prvním místostarostou se stal Jiří Švadlena (ANO), další místostarostkou Nataša Bruková (ČSSD). Řadovou radní bude mimo jiné místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Hostek řekl, že na každé jednání rady budou přizváni také zastupitelé za KSČM a TOP 09, kteří ale nebudou moci hlasovat.

Dvaapadesátiletý Hostek je ředitelem benešovské nemocnice, po nějakou dobu bude vykonávat obě funkce zároveň. „Ten souběh je motivován pouze tím, abychom dodělali některé projekty, které se v minulém roce rozjely,“ řekl Hostek. Jeho nové angažmá v čele města bude podle něj znamenat větší nápor práce pro náměstky v nemocnici i místostarosty na radnici.

V minulosti byl Hostek například šéfem středočeského krajského úřadu nebo řídil Národní bezpečnostní úřad.

Prioritami nového vedení je podle něj větší transparentnost úřadu, promyšlená privatizace bytového fondu nebo zlepšení dopravní infrastruktury. „Velkým oříškem bude podle mého názoru smysluplné využití brownfieldu Táborských kasáren,“ uvedl Hostek.

Podle Švadleny bylo důvodů pro odvolání dosavadní městské rady mnoho, postěžoval si hlavně na komunikaci s vedením města. „Koalice se vnitřně rozložila, nebyla už schopna komunikace,“ míní Hostek. Hlavnička své odvolání nechtěl komentovat a z jednání spolu s řadou dalších zástupců předchozí koalice předčasně odešel.

Bývalý místostarosta Roman Tichovský (ODS) řekl, že o chystaném odvolání rady se vědělo už dlouho. Čekalo se podle něj jen na to, až bude dokončena výstavba přivaděče vody z řeky Želivky.

Na jednání zastupitelstva nejdříve rezignoval na funkci radní Pavel Dvořák (TOP 09), pro odvolání městské rady pak hlasovalo 16 z 26 přítomných zastupitelů. „Na podzim roku 2014 jsme vstupovali do koalice s nadějí, že budeme společnými silami směřovat k lepšímu rozvoji našeho města. Opakovaně se však ukázalo, že vedení radnice je zcela imunní vůči našim připomínkám a návrhům,“ uvedl zastupitel František Rousek (TOP 09).

„Divoké“ pondělí v Benešově:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa