Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Špatně naporcovaný medvěd.“ Starostové demonstrují v Praze proti dělení peněz

Středočeský kraj nerozděluje dotace spravedlivě, nýbrž klientelisticky, zlobí se demonstranti. Těch se v pondělí sešlo před středočeským hejtmanstvím zhruba padesát.
Středočeský kraj nerozděluje dotace spravedlivě, nýbrž klientelisticky, zlobí se demonstranti. Těch se v pondělí sešlo před středočeským hejtmanstvím zhruba padesát.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
23. listopadu 2015
13:50

„Spravedlivě rozdělený medvěd, porcujte mě fér“ nebo „Rozdělování krajských dotací chce změnu“. S takovými transparenty přišlo v pondělí před středočeský krajský úřad v Praze na 50 lidí na demonstraci starostů proti údajně nespravedlivému rozdělování krajských dotací. Účastníci shromáždění tvrdí, že kraj přiděluje prostředky obcím podle politické příslušnosti.

Středočeští starostové jsou nespokojeni a žádají změnu. Hejtman Miloš Petera (ČSSD) naopak míní, že kraj dodržuje zákon a přidělování dotací je transparentní.

Krátce po zahájení akce se starostové vydali na pochod kolem krajského úřadu. V čele průvodu jde jeden z nich v převleku za medvěda.

Starosta Dolních Břežan u Prahy a šéf hnutí STAN ve Středočeském kraji Věslav Michalik tvrdí, že si stovky milionů z krajských peněz rozděluje pár obcí spojených s vládnoucí ČSSD a KSČM. Poukázal na to, že v kraji je 1142 obcí a pouze v jedné dvacetině z nich vládne ČSSD nebo KSČM.

„Když se jedná o přísun peněz z krajského rozpočtu, je to zcela opačně. Osm nejúspěšnějších si rozdělilo za posledních pět let 300 milionů Kč a všichni jsou z ČSSD nebo KSČM. To není náhoda. To je důkaz klientelismu,“ prohlásil.

Michalik podporuje návrh Sdružení místních samospráv, podle nějž se dotace mají přidělovat pouze menším obcím do 5000 obyvatel, které mají menší příjmy z rozpočtového určení daní.

V závislosti na počtu obyvatel by pak měla být vytvořena pro každou obec její dotační obálka na delší, například čtyřleté období, a mělo by být umožněno obcím, aby si v rámci své obálky připravily projekty, které budou v souladu s dotačními programy. Nebudou pak podle starostů tisíce zbytečně připravených projektů a každý bude vědět předem, kolik dostane peněz a sám si mezi programy vybere.

honzazchaloupky. ( 23. listopadu 2015 18:31 )

Já bych jim nas.ral, ať si koupí balenou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa