Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš s ochrankou udělal mediální humbuk. Po víkendu ji najednou akutně nechce

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během projednávání státního rozpočtu ve sněmovně
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během projednávání státního rozpočtu ve sněmovně  (Autor: ČTK/Michal Kamaryt)
Autor: ČTK, kal, zst - 
9. listopadu 2015
15:32

Jde po něm albánská mafie kvůli hazardu. Už čtyřikrát mu šlo o život, a proto požaduje policejní ochranku, která doplní ostřílené veterány z Afghánistánu, kteří ho chrání nyní. Tak vicepremiér Andrej Babiš (ANO) mluvil do všech médií ještě na sklonku minulého týdne. Po víkendovém rozmýšlení to ale najednou vypadá, že Babiš policejní ochranu z hodiny na hodinu nepotřebuje. A klidně si počká, až ji bude mít ministr financí ze zákona, což může trvat i několik měsíců.

Babiš po jednání s policejním prezidentem Tomášem Tuhým uvedl, že po vládě bude chtít projednat rozšíření seznamu osob, které ochranku dostanou automaticky. Na něm zatím pozice ministra financí chybí.

Podle Babiše by měl být ministr financí chráněn policií jako jiní ústavní činitelé. Pod ministra totiž spadá celní správa, hazard, vybírání daní, daňové podvody a další případy, které prý mohou šéfa resortu dostat do problémů. „Myslím si, že ministr v tomhle směru je v pozici potenciálně ohrožené osoby. Myslím si, že je potřeba to řešit systémově,“ řekl novinářům Babiš. 

Ministr doplnil, že policejní ochranu chce. „Uvidíme, jestli vláda rozhodne o tom, že by ministr financí měl být chráněn jako ústavní činitel nebo ne, dodal Babiš. Zatím nechtěl odhadovat, kdy by vláda mohla změnu projednat.

O policejní dohled Babiš požádal minulý týden ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). V pátek ale začal váhat a na rozmyšlenou si nechal celý víkend. Chovanec mu už dříve žertem vzkázal, že ho bude chránit klidně vlastním tělem. 

Tuhý v pondělí odpoledne s Babišem jednal zhruba hodinu. Na schůzku ho doprovodil šéf ochranné služby Jiří Komorous. „Cílem bylo vyjasnit si možnosti poskytování ochrany, ať už vicepremiérovi nebo ministrovi financí. Předběžný závěr z toho jednání je, že pan ministr bude iniciovat změnu nařízení vlády, ve kterém jsou určeny osoby, kterým je poskytována ochrana, a na základě tohoto by pak bylo přistoupeno ke konkrétní ochraně. Termín nastavení ochrany ještě nebyl stanoven,“ popsal schůzku Tuhý. 

„Cítil určitá rizika a právě z tohoto důvodu se domnívá, že by měl být zařazen do seznamu chráněných osob,“ uvedl Tuhý. Podle něj se s Babišem bavili o obecných principech ochrany osob a o tom, jak funguje. Útvar pro ochranu ústavních činitelů podle Tuhého má dostatek členů, pokud by se případně rozšířil okruh lidí, které mají policisté chránit. 

japos22 ( 9. listopadu 2015 18:38 )

Babiš je čestný a bohatý chlap!! To si dobře pamatujte!!

zpytihnev ( 9. listopadu 2015 18:21 )

Babiš skončí jako premiér nebo na Hradě, asi se Sobotkou.

xindlceskej ( 9. listopadu 2015 17:03 )

Na klasickyho xindlCecha stačí párek, pivo, kobliha a zabrnkat na strunu závistia zvolí i kontejner když se bude potreba.

disk ( 9. listopadu 2015 16:48 )

Asi došlo na to, co všichni čekali - zjistil, že se nedají jen tak odvolat a mělo by tak pár dalších lidí přehled o jeho kompletním programu. Jen ať mu ochranku dají, když mu šlo o život, to je v pořádku.

xindlceskej ( 9. listopadu 2015 16:42 )

Havel byl zmetek! A Kalouskovi muselo Babise seslat samo nebe!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa