Potíže v regionech jsou podle šéfa ANO Andreje Babiše způsobeny mládím hnutí a také neochotou kšeftovat se zavedenými stranami. V případě brněnského radního Tomáše Kratochvíla šlo ale o něco jiného. Jménem primátora Petra Vokřála (ANO) měl ovlivňovat obchodní záležitosti ve prospěch někdejšího manažera ODS Pavla Bartoška. V pátek to řekl starosta Brna-středu Martin Landa (Žít Brno).

Konkrétně šlo o výběr místa pro oslavy fanoušků v případě postupu hokejové Komety do finále hokejové extraligy. Pořadatelem oslav bývá Bartošek, který nesouhlasil se změnou místa.

Brněnský radní se proto v pátek poroučel z řad hnutí ANO. Regionální buňka hnutí už dříve vyzvala Kratochvíla k rezignaci na funkci radního, on ale odstoupit nechtěl. Odvolat ho může jedině zastupitelstvo. Kvůli tomu vznikly problémy v brněnské koalici, která je složena z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Partneři nemají na Kratochvíla jednotný názor, proto hrozí rozpad koalice

„Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně, a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili,“ okomentoval rozhodnutí vedení hnutí Andrej Babiš.

Kratochvíl je zklamaný jak z výsledku jednání, tak z toho, že s ním nikdo nekomunikuje. "Nikdo mi zatím nedal vědět a vím to z médií, to považuju za velmi neslušné. Jsem z rozhodnutí překvapený a jsem přesvědčen o tom, že padlo v důsledku toho, že předseda hnutí Babiš nemá dostatek informací o celé této situaci," řekl Kratochvíl, který ani přes vyloučení nehodlá rezignovat z funkce radního. Jak už dříve tvrdil, za svou prací si stojí.

Sjednotí ANO v Praze ministr obrany?

Problémy má hnutí nejen v Brně, ale také v Praze, Hodoníně nebo Českých Budějovicích. O primátory už přišlo ve Frýdku-Místku nebo Ústí nad Labem. O nové koalici se jedná v Opavě, napětí se stupňuje také v Pardubicích a Ostravě.

A právě komplikace v Praze má pomoci vyřešit ministr obrany Martin Stropnický. Babiš v České televizi oznámil, že ho 14. listopadu na mimořádném sněmu navrhne na post předsedy hnutí po Radmile Kleslové, která se na funkci rozhodla v říjnu rezignovat. Vztahy mezi Stropnickým a Kleslovou mají dlouhodobě do přátelství hodně daleko.

Chci ochranku, nebo nechci ochranku?

Šéf hnutí a také státní kasy Babiš navíc řeší ještě další dilema. Ve středu požádal ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o přidělení ochranky. Obává se totiž o svůj život a cítí se prý ohroženější než premiér.

Chovanec poté Blesku řekl, že rozhodnout se může už v pátek a v případě nebezpečí vysokého ústavního činitele nastupuje ochranka do služby okamžitě. Babiš si ale své rozhodnutí chce nakonec ještě promyslet. Potřebuje si prý podrobně prostudovat podmínky.

„Musím nejdřív vědět, jak to funguje, protože pokud mám mít ochranku 24 hodin, tak musím přemýšlet o tom, jak mi to ještě víc změní život,“ řekl k tomu Babiš. Rozhodne se prý v pondělí.