Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ANO, koalice v regionech drhnou. „Jsme mladí a nekšeftujeme,“ hájí se Babiš

Andrej Babiš obhajuje problémy v koalicích.
Andrej Babiš obhajuje problémy v koalicích.  (Autor: Blesk/Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
6. listopadu 2015
13:56

Problémy koalic s účastí ANO v některých městech jsou podle ministra financí a předsedy hnutí Andreje Babiše způsobené jednak tím, že je hnutí mladé, a jednak tím, že ANO s tradičními stranami nekšeftuje. Babiš to v pátek řekl novinářům ve sněmovně před jednáním předsednictva ANO, které se bude zabývat i problémy v regionech.

Ke svému očekávání od pátečního jednání Babiš uvedl, že bude chtít znát, jaká je situace ve městech, „kde to vypadá, že ty tradiční strany zjistily, že s námi žádné kšefty nebudou, a pravděpodobně mají zájem, abychom byli odstraněni“.

Problémy v koalicích v poslední době ANO řeší v Praze nebo Brně, o primátory předtím přišlo ve Frýdku-Místku a v Ústí nad Labem. Je to možná i dopad toho, že jsme mladé hnutí, že jsme nebyli schopni zkontrolovat, nebo nevím, jak to říct, všechny lidi, kteří přišli k nám,“ řekl také. V dané životní situaci pak podle něj někdy staví své ambice nad zájmy hnutí.

Když hnutí zakládal, měl podle svých slov možnost si do něj tak jako Tomio Okamura pozvat jen přátele a známé, nebo hnutí otevřít. Pak je ale podle něj jasné, že jeho vliv na 9700 kandidátů do komunálních voleb byl minimální. Za důležité má, aby se ANO poučilo a do krajských voleb v příštím roce nominovalo zástupce, kteří mu „nebudou dělat ostudu“. Když si hnutí nebude jisté, že má kvalitní kandidáty, bude podle něj možná lepší kandidátku v daném regionu ani nestavět.

Babiš v pátek také poznamenal, že ho mrzí, když hnutí dělá obstrukce s přijímáním nových členů. Jen v Praze podle něj delší dobu čeká asi 350 zájemců o členství. Na pohovor se prý nedostal ještě ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který se před časem do hnutí přihlásil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa