Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zadržený Ivan Langer: Jak šel čas bývalým ministrem a členem ODS?

Autor: ČTK, sou - 
13. října 2015
21:42

V úterý ÚOOZ rozjel solární razii, která se má týkat fotovoltaické elektrárny Ševětín. Na domovní prohlídku vyrazili policisté i do olomouckého bytu Ivana Langera, kterého zadrželi. Ve své době byl jedním z nejkontroverznějších politiků ODS.

Ivan Langer se narodil 1. ledna 1967 v Olomouci a nejprve vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (1993) a poté i Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1998). Jeho manželkou je soudkyně, se kterou má dvě děti. Dceru a syna.

Do politiky vstoupil rovnou pod vlajkou ODS v roce 1991, v letech 1998 až 2002 a 2004 až 2010 byl i místopředsedou strany. Od června 1996 do voleb v roce 2010 byl poslancem. V letech 1998 až 2006 působil jako místopředseda Poslanecké sněmovny a v letech 2003 až 2006 byl stínovým ministrem vnitra.

Po úspěchu nezdar a odchod z politiky

Ministrem vnitra se stal v září 2006 a ve funkci vydržel až do května 2009. Byl tak v obou vládách Mirka Topolánka. Po vzletu ale následuje i pád. Ten Langrův se dostavil v roce 2010. Tehdy nejen že neuspěl ve volbách a nedostal se do Sněmovny, ale následně i skončil ve vedení ODS. Z vysoké politiky se tak stáhl. V listopadu 2012 se ještě neúspěšně pokoušel o zvolení do výkonné rady ODS.

V letech 1993 až 1996 působil jako tajemník ministra spravedlnosti Jiřího Nováka (ODS). Pracoval také jako advokátní koncipient a odborný asistent na olomoucké právnické fakultě. V 90. letech zasedal v olomouckém zastupitelstvu.

Po odchodu z vrcholné politiky se začal věnovat právnické praxi (už od roku 1999 působil jako koncipient v kanceláři Petra Pečeného, jejímž je dnes partnerem). V roce 2012 úspěšně složil advokátní zkoušky. Od podzimu 2006 je také předsedou správní rady soukromé Vysoké školy CEVRO Institut.

Langerovu politickou kariéru provázela řada sporů a afér

  • Po nástupu koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných v roce 2010 Langerovo jméno zmiňoval tehdejší ministr vnitra Radek John (VV), který poukazoval na jeho údajně trvající vliv na resort. „Je třeba přijmout politická rozhodnutí. Rozhodnutí, aby se zabránilo vlivu Ivana Langera. A je třeba zaručit delangerizaci ministerstva vnitra, jinak budeme směšnou vládou," uvedl například v prosinci 2010 John.

  • V říjnu 2007 také dostal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pokutu za to, že v roce 2006 umožnil únik části údajů z takzvané Kubiceho zprávy.
  • V září 2008 pak Mladá fronta Dnes napsala, že Langer byl mezi politiky, jehož v minulosti údajně využíval později zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek a jeho spolupracovníci. MfD to dokládala přepisy policejních odposlechů z roku 2000. Langer, kterému údajně lidé kolem Mrázka přezdívali "Íčko", se hájil tím, že se v Mrázkově zorném poli ocitl nevědomky a že o ničem nevěděl. Podal žalobu na vydavatelství Mafra a domáhal se omluvy kvůli spojení s Mrázkem.

  • Velkou pozornost médií vyvolal případ olomouckého řidiče MHD Romana Smetany, který před volbami v roce 2010 pokreslil řadu plakátů politických stran včetně ODS. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Smetanu totiž soudila Markéta Langerová, manželka Ivana Langera. Na své spojení s politikem sama tehdy před začátkem jednání upozornila s tím, že se ale podjatá necítí. Smetana tehdy také uvedl, že ji za podjatou nepovažuje, stejně tak reagoval i státní zástupce.

Podívejte se na archivní fotografie Ivana Langera:

jara66 ( 30. srpna 2017 01:32 )

 Opravdu dostudoval medicinu v Olomouci? A nastoupil někde jako lékař? Opravdu vůbec někdy studoval práva v Praze? Denní nebo jiné studium? Jména dpolužáků? ....Asi bychom se podivili...

mathony ( 14. října 2015 08:56 )

o tom že je Langer usměvavý podvodník v Olomouci vědí všichni kde by dacan vzal tolik milionů na všechny svoje aktivity a kupování nemovitostí kde se člověk v Olmiku podívá všude má své procento ze zisku holt Ištván si na nej vzpoměl trochu pozdě už je vše zakamuflováno a stejně se na nic nepřijde jako ministr si to dokázál obšlápnout a kamarádi nic neprozradí jelikož on na ně taky ví své komu dopomohl k majetku prostě bývalí modrý pták jim za ty roky uletel do svého hnízdečka

havran2 ( 14. října 2015 08:11 )

TEN UŽ MĚL DÁÁÁVNO SEDĚT,ALE SNAD SE TO NEZAMETE POD KOBEREC JAKO OBVYKLE.

joudajoudovy ( 14. října 2015 08:01 )

topol je za vodou, ten ma ochranu primo od socanu (tluste prase na miste primatora a ministra hospodarstvi). prolomeni teznich limitu a podminka prodeje uhli ceskym firmam pouze nahrava totopalkovi, aby jeho teplarny mely cim topit. a jak jsem psal nize, za 25.letou rozkradacku a tunelovani muze ods, top, socani i lidovecti flaternici. jedna banda, ktera si mezi s sebou predalala ministerstva, magistraty, urady, mistopredsedy s namestky i ved.odboru. vsichni maji magi v kalhotach, aby ano nevyhralo volby, nedoslaplo si na zlodejnu a na netu nezverejnovali stare smlouvy, cerpani dotaci, odpustene dane kamaradum, prodej statniho majetku za hubicku, seznamy lidi v dozorcich radach apod.

joudajoudovy ( 14. října 2015 07:45 )

musis pridat top, kdy mnoho ptaku sem prelezlo, kdyz zjistili, ze se jejich matka potapi, ale tez socany, kteri jim 25.let pomahaji. a neopomenout lidovecke flaterniky, kteri zradi vse a vsechny. svedci o tom deni v poslednich dnech, kdy chteji spolecne odstranit ano, ktere ma od lidi nejvyssi podporu, aby si opet v cechach, v klidku, vladli a rozkradali, to co jeste zbylo. je zajimave, ze se rozruch kolem uhlobarona utisil. jiz pokolikate? nebot za podivnym prodejem stoji sam sobotka a proc nezverejni seznamy firem, kterym odpustil dane. a co socansky senator, ktery vlastni herny a stat chce dat k soudu? ti, kteri tu statuji 25.let, vsechny zvrhnout a neumoznit jim vladnout, jedine reseni. a pokud nas nevysaje uprchlicka krize, snad se konecne budeme zmahat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa