Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Fiala sprostě lže! Dohody nectí ODS,“ rozčílil se šéf poslanců ČSSD Sklenák

Autor: Václav Lang - 
12. října 2015
06:50

Předsedu poslanců ČSSD Romana Sklenáka zvedla ze židle slova šéfa ODS Petra Fialy, jenž si v televizi postěžoval, že vláda nedává opozici prostor ve sněmovně a navíc nedodržuje dohody mezi stranami. Podle Sklenáka je to naopak.

„Fiala spíš mluvil v duchu hesla ‚Podle sebe soudím tebe‘, protože musím říct, že pokud někdo nedodržuje ve sněmovně dohody, tak je to právě ODS,“ prohlásil pro Blesk.cz Sklenák.

Rozzlobila ho kritika Petra Fialy na adresu koaličních stran. Šéf ODS si v České televizi postěžoval, že opozice nedostává ve sněmovně dostatečný prostor. Připomněl v té souvislosti jednání dolní komory před dvěma týdny, kdy se koalice dohodla s opozicí na takzvaném opozičním okénku, tedy možnosti projednat opoziční návrhy. Podle Fialy zněla dohoda na dva zákony pro každou stranu, nakonec se ale stačil projednat jen jeden návrh od každé partaje.

Podle Sklenáka to je jednoznačná a sprostá lež. „To je prostě absolutně mimo dohodu. My jsme naopak velkoryse nabídli, že bude v úterý celý jednací den patřit opozici: ‚Zařaďte si tam, co chcete, poskládejte si to, v jakém pořadí chcete, a my vám garantujeme, že celé úterý je vaše,‘“ popsal dohodu. 

Stanjura dal ruku na to, že už obstrukce nebudou

„Oni si zařadili svoje body, my jsme to akceptovali, v podstatě jsme ani nijak výrazně nevystupovali v diskusi, že bychom tomu nějak bránili, a v 19 hodin se ukončil jednací den přesně podle dohody. To, že se projednal z každé opoziční strany jeden návrh, to je otázka mimo jiné toho, že si na začátku vzal (Miroslav) Kalousek přestávku,“ dodal Sklenák.

Naopak prý opozice nesplnila svou část dohody, když si TOP 09 vzala ve středu zkraje jednání dvouhodinovou pauzu, takže se poslanci sešli až v 11 hodin. „Pak jsme udělali dva zákony a potom nám tam Kalousek četl s (Františkem) Laudátem čtyři hodiny nějaký článek. Na to konto samozřejmě potom musíme měnit program,“ ohradil se.

Připomněl také, že svůj slib nesplnil ani předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který prý loni při blokování služebního zákona Sklenákovi dával ruku na to, že je to naposledy v tomto volebním období, co ODS sahá k obstrukcím. „A uplynul rok a říkají: ‚Budeme tímto způsobem blokovat i elektronickou evidenci tržeb‘,“ řekl Sklenák.

tgbb. ( 13. října 2015 14:21 )

Máme nejhorší vládu od r.1918. Tfuj!

eliska963852 ( 12. října 2015 11:41 )

Socani nalákali hlupáky na zrušení církevních restitucí o kterých Sobotka věděl, že je zrušit nelze, protože je to právník. Dále na zvýšení důchodů, důchody v době konjunktury se zvyšují stejně, jako v době krize a mohla bych pokračovat. Socani jsou lháři a slibují nesplnitelné.

salto ( 12. října 2015 11:24 )

Na vycházce?

1pravda1 ( 12. října 2015 10:47 )

1 mil. živnostníků odevzdává do pokladny státu 2 mld. Kč - takže nás ani moc neživí, že Fialo

1pravda1 ( 12. října 2015 10:45 )

Odsouzen nebyl, ovšem Pekárek, který ihned po schválení církevních restitucí nastoupil do vězení, ten odsouzen byl!!! Na modré zrůdy jeden Rath pro srovnání nestačí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa