Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sklenák: První tři dny nemoci mají být placené, řešením je nižší částka

Autor: Václav Lang - 
30. září 2015
05:10

Sociální demokraté v úterý podpořili návrh komunistů, aby se náhrada mzdy v době nemoci opět vyplácela i v prvních třech dnech stonání. Kolik ale lidé budou dostávat, není ještě jasné. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák v rozhovoru pro Blesk.cz nastínil kompromis, podle kterého by lidé v prvních třech dnech nemoci dostávali méně než 60 procent průměrného denního výdělku, jak je tomu nyní mezi čtvrtým a 14. pracovním dnem.

V úterý jste se přimluvil za to, aby návrh komunistů na zrušení tzv. karenční doby (první tři dny nemoci, v nichž nemá zaměstnanec nárok na náhradu mzdy) postoupil do druhého čtení, kde dostane konkrétní rozměry. Už máte představu, v jakém znění by se zákon mohl nakonec prosadit?

Velmi rádi bychom dostali ke stolu zástupce zaměstnavatelů, odboráře a snažili se najít takový návrh, na kterém bychom se dokázali shodnout. Z našeho pohledu nám jde o to, aby zaměstnanci měli nárok na nemocenskou i v prvních třech dnech nemoci. Ale je potřeba se podívat na dopady.

Podle současné úpravy prvních 14 dní nemoci platí zaměstnavatelé, kterým se to kompenzuje tím, že platí ze zaměstnance menší odvody. Je potřeba se podívat, jak to vychází, a případně najít spravedlivou cestu, aby na takovéto úpravě nějak výrazně neztráceli ani zaměstnavatelé, ani jsme se nedostali do deficitu v nemocenském pojištění. Nechceme přijmout nějakou novelu, proti které by byl zásadní odpor, ať už na straně zaměstnavatelů, nebo která by měla výrazný dopad do rozpočtů.

To znamená, že by se v prvních třech dnech mohlo snížit procento, které by se vyplácelo zaměstnancům, ze současných 60 procent průměrné denní mzdy?

To je jedna z cest. Komunističtí poslanci navrhují 60 procent, ale může to být i méně. Variant, jak se s tím dá pohnout, je více. Ale jsme přesvědčeni, že nějaká částka by měla být určitě vyplácena.

Které varianty jsou ještě ve hře?

Proměnné parametry jsou odvody zaměstnanců, odvody zaměstnavatelů a procento z platu, které zaměstnanec dostává. To jsou parametry, s kterými se dá hýbat.

Těch 60 procent je pro vás přijatelných?

Dovedu si představit, že bychom to ještě snížili.

Počítáte s tím, že se úpravy, o kterých mluvíme, zvládnou v rámci této novely KSČM, nebo návrh komunistů nějakým způsobem zastavíte a přijdete s vládní novelou?

Upozorním jak odboráře, tak zaměstnavatele, že jsme tuto novelu propustili do druhého čtení a že by bylo velmi vhodné sednout za jednací stůl a pokusit se nalézt dohodu. Věříme, že čas, který máme do druhého čtení, je dostatečný na to, abychom nějaké řešení, na kterém bychom se shodli, nalezli.

Najdete podporu i u koaličních partnerů? Protože v úterý se lidovci i ANO vyjádřili pro zamítnutí tohoto návrhu.

V koaliční smlouvě je dohodnuto, že v případě, že se nalezne dohoda mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, koalice podpoří zrušení karenční doby. Myslím, že naši přátelé z ANO by takovou dohodu akceptovali na základě dohody v koaliční smlouvě.

To by ale v jejich vidění nejspíš musela být nějaká okleštěná verze?

To bych teď nepředjímal. Je dobře, že se tady ten zákon bude projednávat, bude se diskutovat, je možné, že k tomu budou i nějaké semináře nebo kulaté stoly a počkáme si na výsledek.

alusinek ( 30. září 2015 11:20 )

Tak by to mělo správně být,copak jsou to nadlidi a budou cpát jen sobě?Berou ukrutné platy proto se tam každý cpe a ještě budou mít vyjímky,je to jen bordel.

jasnovidec01 ( 30. září 2015 09:41 )

Jo nemocenská za první 3 dny!!!!vždyť platíme pojištění za celý měsíc ,tak očem diskutovat.Vrátit proplácení celé nemocenské a basta,stejně je to žebračenka a tak hodně lidí chodí do práce nemocní a pak roznášejí nemoci na ostatní a nedej bůch ,aby to bylo závažnější onemocnění a díky nízké nemocenské lidi raději nechodí k doktorovi a pak se diví ,že přišly pozdě a nedá se už nic dělat

funebrak ( 30. září 2015 09:31 )

Tenhle xicht vypadá jako hybrid mezi Šloufem a Drymlem.

eda22 ( 30. září 2015 08:45 )

Poslanci se neřídí zákoníkem práce, ani by to nešlo, bylo by to moc drahé. A pak, píše se výjimky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa