Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Projde nemocenská za první tři dny marodění? Senát návrh schválil!

Škromach z ČSSD navrhuje nemocenskou již od prvního dne marodění (ilustrační foto)
Škromach z ČSSD navrhuje nemocenskou již od prvního dne marodění (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
25. února 2015
17:52

Dostanou nemocní peníze i za první tři dny, kdy leží doma? Šance, že tenhle návrh projde, žije. Hlasy levice pomohly tomu, aby Senát těsnou většinou schválil návrh ČSSD. Nyní nedostávají zaměstnanci za začátek pracovní neschopnosti nic. Podle Zdeňka Škromacha však proto raději lidé choroby přecházejí a jdou do práce nemocní...

V prvních třech dnech nemoci nic, od 4. do 14. dne poskytuje zaměstnavatel částečnou náhradu mzdy (60 % průměrného denního výdělku), od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění. Tak je v současné době nastavena v Česku nemocenská. ČSSD by chtěla poměry změnit. Premiér Sobotka již koncem ledna podpořil opětovné zavedení nemocenské v prvních dnech. Výše dávky by podle něj sice měla být nižší než v dalších dnech nemoci, ale nemocní by si jistě řekli: Lepší něco, než nic.

Záležet však bude na dohodě odborářů se zaměstnavateli i na „možnostech úpravy“ odvodů na nemocenské pojištění, naznačil premiér. A tak i když Senátem prošel v prvním čtení návrh předložený senátorem Škromachem, před dalším schvalováním normu ještě projedná senátní sociální výbor. Poté by o něm měla jednat tripartita (stát, zaměstnavatelé a odbory), a pak by měl být předložen poslanecké sněmovně.

Jenže celý proces se může zadrhnout na dalším bodě jednání. Jestli se na návrhu shodne tripartita, není zdaleka jasné – zaměstnavatelé s tímto způsobem vyplácení nemocenské nesouhlasí. Stejně tak s návrhem nesouhlasí šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). A tak je tu další rozkol ve vládních stanoviscích...

Škromach: Lidé radši nemoc přechodí

Kritici návrhu ČSSD se pozastavovali nad tím, že předloha neurčuje, zda by měl nemocenskou zpočátku proplácet stát, nebo zaměstnavatelé, pro něž by to znamenalo další finanční zátěž.

Podle Škromacha je to však chyba. Pro zaměstnavatele jde podle něj o úsporný návrh, neboť by se snížilo pojistné. „Systém, kdy první tři dny jsou neplacené, vede k tomu, že lidé mnohdy ani na nemocenskou nenastoupí, mnohdy chodí do práce nemocní a ty dopady a důsledky jsou daleko závažnější, než kdyby se v prvních dnech řádně vyléčili,“ uvedl v ČT Škromach.

Co se zneužívání nemocenské v prvních třech dnech týká, Škromach se toho nebojí. „To bylo spíše období v dobách minulého režimu. Dnes naprostá většina lidí se bojí marodit, aby nepřišla o práci. Jestli někdo je nemocný, a nebo není, o tom přeci rozhoduje lékař a zaměstnavatelé i česká správa mají nástroj na to kontrolovat, zda nemocný pacient dodržuje léčebný režim a vyplývají tam z toho i sankce,“ poznamenal Škromach.

tgbb. ( 26. února 2015 23:15 )

Já naštěstí nemám fyzicky náročnou práci. Takže virózy a chřipky v pohodě "přechodím". Úkoly mám dlouhodobé, takže se to dožene. Kdybych byl charakter, abych nenakazil další lidi třeba v autobuse (a zůstal doma), tak za to budu potrestán odněním třídenního platu.

e.44 ( 26. února 2015 13:28 )

A s nemocenskou 6764,- ten nájem dáš? A dáš ho z podpory, když v důsledku toho, že to projde, se budou snižovat stavy? Na líbivou politiku socanů vždycky lidi v důsledku doplatili. Třeba po zrušení poplatků u lékaře prakticky všichni zubaři zvýšili platby za placené úkony o 5%, ještě jsi to nezaznamenala?

e.44 ( 26. února 2015 13:21 )

Vzhledem k tomu, že by podle výše platu ta nemocenská byla v první třech dnech zhruba od 88,- do 450,- na den, tak kecy o tom, že kvůli tomu, že se nevyplácí, lidi přecházejí nemoci, je kec. Ty s nízkým platem těch 264,- nezachrání, těm co berou slušný plat je to jedno. A pokud těm, co s tím souhlasej, nedochází, že to povede k větší nezaměstnanosti, tak jestli to projde, budoucnost je o tom přesvědčí.

beta719 ( 26. února 2015 10:49 )

Škromacha mám ráda od odby, kdy se s Haškem postavili Sobotkovi. A i tady má pravdu. Člověk platí nemocenskou proto, aby když je nemocný o něho bylo postaráno. Ne proto, aby když marodí, chodil do práce. Nejenže nakazí všechny ostatní, ale sm si pak může púřivodit spoustu vleklých problémů!

Uživatel_1222759 ( 26. února 2015 09:07 )

Ono je strašně fajn vléct se do práce s 39°C horečkama a bolestí všech kloubů,protože pak s nemocenskou 6500 nedáte ani nájem...Pro rýpaly - nejsem kancelářská krysa,ale zaměstnanec supermarketu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa