Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Korupčník uvnitř ČSSD? Sobotka vyloučení Choce podmínil prokázáním viny

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. srpna 2015
13:30

Za nepřijatelné označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zneužívání politických kontaktů pro vlastní podnikání. Reagoval tak na stále se vyostřující aféru kolem České pošty. Na dotaz Blesku, zda by Kamil Choc podle něj neměl ČSSD opustit, řekl, že to bude záviset na výsledcích vyšetřování. Minimálně jeden důkaz v případu je přitom podle detektivů zfalšován, a kauza tak dostává další rozměr.

Milionové úplatky a teď i falšování důkazů – to je ve zkratce nejnovější vývoj aféry kolem České pošty. A protože jeden z údajných aktérů, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), musí mlčet kvůli podanému trestnímu oznámení, okomentoval kauzu jeho nadřízený.

„Celou věc musí důkladně vyšetřit policie a je dobře, že se tak už děje,“ řekl Blesku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a na otázku, zda by Kamil Choc, který údajně požadoval úplatek, neměl stranu zcela opustit, dodal: „Roli Choce musí objasnit policie, podle výsledku šetření se k ní posléze vyjádří i vedení ČSSD. Pokládám za zcela nepřijatelné, aby někdo zneužíval politické kontakty k soukromému byznysu se státní firmou.

Naznačil tak možný Chocův stranický osud, pokud se prokáže, že po podnikateli Lukáši Čadkovi třímilionový úplatek skutečně chtěl.

Zfalšované důkazy

Podle webu Aktuálně.cz je novým střípkem do mozaiky složitého případu korupce zfalšovaná odpověď manažerky České pošty Barbory Snopkové Haberové.

Pokud jsou informace pravdivé a detektivové skutečně odhalili machinaci s důkazy, obrací se karty ve prospěch ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten totiž společně s poštou na zfalšované důkazy upozorňoval už dříve.

„To, že byl pravděpodobně jeden z mailů, na základě kterého byla aféra proti České poště vyvolána, zfalšovaný, jen potvrzuje potřebu projednat celou věc na úrovni předsednictva Bezpečnostní rady státu,“ řekl pro Blesk premiér Bohuslav Sobotka.

S projednáváním aféry na Bezpečnostní radě státu ale nesouhlasí třeba ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého o žádné ohrožení státu nejde.

Údajně pravý je mail, který Choc napsal Haberové: „Není moc času. Zítra je schůzka. Ministra a klienta. Mezi 4 očima. Máme býti garantem. Víc osobně ještě dnes by to bylo super. Kč za kávu bude. Sorry že tak najednou, ale to tak u mne mediátora bývá.“

Haberová měla odpovědět, že udělá maximum – a právě tuto větu zřejmě nikdy nenapsala. To ostatně tvrdila pošta už minulý týden. Podle svých slov Haberová po přečtení maily oznámila nadřízeným a ti upozornili policii.

Kdo e-mail upravil, zatím není jasné. Podnikatel Čadek to podle Aktuálně.cz důrazně odmítá: „Nikdy jsem žádný e-mail nefalzifikoval ani jsem s ním jakkoliv nemanipuloval. Navíc se nejedná o mou komunikaci,“ prohlásil.

Vztahy České pošty a Lukáše Čadka

Podle vyjádření České pošty nikdy s Lukášem Čadkem státní podnik neuzavřel žádnou rámcovou smlouvu, pouze komisionářskou.

„To znamená, že daný obchodní partner má možnost v síti poboček České pošty na své podnikatelské riziko prodávat vybrané zboží. Česká pošta v žádném případě negarantuje to, že se dané zboží prodá, či výši objemu prodaného zboží,“ tvrdí Česká pošta v úterním prohlášení.

Tato smlouva podle pošty platila do konce srpna 2013. Čadek prý ale v roce 2010 přišel s návrhem prodeje „dárkových poukázek“. „Tento projekt jevil známky loterie, která se řídí loterijním zákonem, a k tomu Čadek nedoložil příslušná oprávnění,“ komentuje podnikatelovy snahy pošta.

I proto pošta s Čadkem nikdy smlouvu tohoto typu nepodepsala.

Kvůli krachu těchto vyjednávání se Čadek zadlužil a „pomocnou“ ruku mu měl nabídnout člen ČSSD Kamil Choc. Cena: 3 miliony korun. Čadek si ale setkání s Chocem nahrával a z jejich jednání tak existují záznamy.

rudyptak48 ( 18. srpna 2015 19:09 )

Socialistické vlády neumí peníze získat svou pílí a odborností. Umí jenom znárodňovat soukromý sektor a rozdávat z cizího, aby získali hlasy před volbami.

frantaklika ( 18. srpna 2015 16:51 )

Bakala brzy Sobotku odvolá

kukuku ( 18. srpna 2015 16:15 )

Kšefty s Bakalou byly upečeny za dřívějšího ministra financí. Jmenoval se Sobotka.

kukuku ( 18. srpna 2015 15:50 )

Sobotkova logika: "Pokládám za zcela nepřijatelné, aby někdo zneužíval politické kontakty k soukromému byznysu se státní firmou.“ Takže využívat politické kontakty k byznysu se soukromou firmou jako třeba Bakala bylo podle této logiky OK.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa