Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Islámský stát je rakovina. Vyříznutí nádoru nepomůže

Miloš Zeman na vojenské základně v Náměšti
Miloš Zeman na vojenské základně v Náměšti  (Autor: Foto Blesk - Jiří čada)
Autor: ČTK, simao - 
26. června 2015
17:15

Teroristický útok v Tunisku je podle Miloše Zemana „metastází rakoviny Islámského státu“. Jenže vyříznout jeden nádor nepomůže. Jaké prezident navrhuje řešení? O českých obětech řádění teroristů na tuniské pláži prý informace nemá.

Podle Zemana by se dnešní útok nestal, pokud by se důsledně základny IS ničily. K útoku v hotelech ve východním Tunisku, při kterém zemřelo 27 lidí, se ale zatím nikdo nepřihlásil. „Islámský stát je rakovina. Pronikl do Libye a nyní proniká do Tuniska. A ten atentát (v Tunisku) je metastáze,“ míní český prezident.

O Tunisku promluvil na tiskové konferenci po návštěvě Vysočiny. „Můj názor, který vyjádřím na Valném shromáždění OSN, zní – nedělejte si iluze, že tento nádor vyříznete a bude všechno v pořádku. Zaprvé ho nevyříznete a zadruhé už teď metastázuje,“ řekl Zeman k IS.

O českých obětech Zeman informace nemá

Zeman podle svých slov nevěří tomu, že by dokázaly IS porazit samy arabské země za pomoci spojeneckého bombardování. „Proti Islámskému státu se má bojovat ničením jeho teroristických výcvikových základen. Kdyby se to dělalo už předtím, tak ten atentát v Tunisku možná nemáte,“ uvedl.

Kdo za tuniským teroristickým útokem stojí, však zatím není jasné. Při útoku nejméně dva atentátníci stříleli na turisty na plážích před hotely ve východním Tunisku. Zabili 27 lidí a dalších šest osob zranili. Tuniské ministerstvo vnitra oznámilo, že jednoho z útočníků se podařilo zabít na místě.

Mezi oběťmi není podle českých cestovních kanceláří žádný Čech a ani české ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými byli Češi. „Já kondoluji všem představitelům zemí, v nichž se odehrával teroristický útok, předpokládám, že budu kondolovat i v tomto případě. Nemám zatím od ministerstva zahraničních věcí potvrzeno, že by mezi oběťmi byli čeští občané,“ dodal Zeman.

Sobotka: Byla to jen otázka času

K dnešním teroristickým útokům se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka. „Bohužel si myslím, že to byla jen otázka času, protože ta bezpečnostní situace v okolí Evropy a v Evropě se v důsledku celé řady faktorů v posledních několika letech výrazně zhoršila. Musíme si uvědomit, že je v bezprostředním okolí Evropy několik zhroucených států, několik zemí, kde se vede občanská válka, máme tady také Islámský stát a silnou migrační vlnu, která dnes míří do Evropy. To je celá řada faktorů, které bohužel zlepšují podmínky pro působení teroristů,“ uvedl Sobotka.

„Ukazuje se také, že bylo správné, když naše vláda rozhodla výrazně posílit kapacity našich bezpečnostních služeb. Česká republika se na to zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace připravuje,“ dodal předseda vlády podle webu Aktuálně.cz. 

hodnaholka ( 27. června 2015 15:24 )

zajímavá myšlenka, je to zvláštní, kolik lidí napadá si pořídit zbrojní pas nebo si pořídit prostě jen zbraň.

hodnaholka ( 27. června 2015 15:13 )

pravda, svatá pravda. Přemýšlela jsem, čím bych potrestala ty, kteří řeknou, ať se tu zabydlí...zabydlela bych opičky u nich doma, ať je živí, šatí, ať si chodí okolo jejich dětí, ať vyznávají tu svou rádoby shnilou kulturu v jejich domech....a když by si to uvědomili bylo by pozdě. Já bych jim dala kvótu: každému do vily 5 a bylo by po kvótách a po slepotě. Udělala bych jim z vlastního domova pěkný peklo na zemi.

marietherese ( 27. června 2015 11:57 )

Už naši naši předkové budovali tuto zemi, zanechali nám spoustu krásných staveb, hradů a zámků a po celá staletí se celá Evropa bránila nájezdům vojáků z muslimských zemí. My v dnešní době je tady necháváme stavět mešity, přijímáme uprchlíky z těchto zemí a tímto pošlapáváme památku našich předků. Jsem zásadně proti islámu a proti přijímání muslimských imigrantů!

rudyptak48 ( 26. června 2015 22:49 )

Islámští imámové a džihádisté musí mít teď obrovskou radost. Konečně se jim podařilo uskutečnit džihád na Evropu. Muslimští utečenci teď dobijí Evropu beze zbraní. Tohle je geniální taktika. A hloupá EU jim na to skočila.

prycsnima ( 26. června 2015 22:41 )

Zeman má pravdu , a at´ se z toho celý Evropský parlament třeba zes ere. kur vy zaprodaný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa