Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman v Terezíně: Už teď se v táborech ISIS cvičí ti, kteří zaútočí v Česku

Autor: ČTK ljš - 
17. května 2015
11:52

Ve 40. letech rozdělovala svět rasová nenávist, teď ji vystřídala ta náboženská, která přichází z jihu. Prezident Miloš Zeman v neděli během Terezínské tryzny znovu varoval před islamistickými radikály.

„Opět dělí lidi do dvou skupin, do skupiny věřících a skupiny nevěřících, kam patří ti, kteří vyznávají jinou víru než ideologové Islámského státu,“ uvedl Zeman.

Je podle něj nutné reagovat na pokus islamistů o návrat do středověku, a to nejen demonstracemi a manifestacemi, i vzhledem k tomu, že se k nim připojují tisíce mladých Západoevropanů. „Přál bych si, abychom našli odvahu zbavit se lhostejnosti, strachu, neříkat, že u nás ještě o nic nejde,“ uvedl. V táborech Islámského státu se podle něj možná už teď cvičí ti, kteří mohou zaútočit i v Česku.

Na Národním hřbitově prezidenta poslouchaly stovky lidí, kteří si přišli připomenout oběti terezínského ghetta a zdejší věznice gestapa. Tryzna se konala již po devětašedesáté. Vedle hlavy státu se jí zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, několik ministrů, zástupci obou parlamentních komor, náboženských obcí a organizací připomínajících odkaz obětí druhé světové války. Památku obětí Terezína uctili také zástupci diplomatického sboru a řady obcí.

Nacisté zavlekli mezi lety 1941 a 1945 do terezínského ghetta na 155 000 Židů z celé Evropy. Na 117 000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32 000 mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech.

Od roku 1947 jejich památku připomíná Památník národního utrpení, později přejmenovaný na Památník Terezín. První expozice vnikla v roce 1949. V roce 1991 vzniklo Muzeum ghetta, které dokumentuje osudy Židů. V roce 1997 k Památníku přibyla expozice v Magdeburských kasárnách, kde je možné vidět například repliku ubikace v terezínském ghettu či exponáty věnované umění v něm.

tgbg ( 18. května 2015 09:26 )

Pravdoláskařský ožungr Zemák huhlá svoje dementní žvásty v bývalém koncentračním táboře fašistů, ale ruské fašisty vedené vrahem Putlerem přitom podporuje ve vraždění a masakrech na Ukrajině.

rudyptak48 ( 17. května 2015 20:56 )

Bohužel, všichni polistopadoví prezidenti to nějakým způsobem pohnojili. A proč asi? Do sametové revoluce se s vervou pustilo pár studentů. Zbytek národa jenom trapně čuměl a cinkal klíči. Cinkáním klíčů se staré křivdy neodstraní ani nenapraví. Teď si všichni zbaběle stěžují na současné poměry a současnou demokracii. Co jste proto udělali, aby zde vládla skutečná demokracie? Nic. Jste jen stádo zaprodanců, patolízalů a zbabělců. Jak má z vás povstat nějaká spravedlivá elita, schopna řídit a kontrolovat demokratický stát. Máte takovou vládu, prezidenta, poslance, soudy aj. instituce, jaké si zasloužíte. Všeuměla a nefachčenka Havla využili nejenom západní kapitalisté, ale hlavně ho využili prominenti KSČ a STB, aby mohli beztrestně pokračovat jako novodobí, rádoby kapitalisté. K tomu jim dopomohl i Klaus se svou zlodějskou privatizací a s jejím bílým koněm Koženým. Zeman je zas určitým slabým odvarem velkých vůdců a kecalů jako byl Mussolini a v dnešní době také vůdce KLDR Kim Čong-un. Připadá mi jako hlasatel rádia Jerevan. Člověk s obavami čeká, co zas chytrého někde prohlásí, i když tohle prohlášení o Islámu má alespoň hlavu a patu.

tgbg ( 17. května 2015 18:45 )

Stále více mladých obyvatel Ruska budou muslimové, což podle demografických projekcí znamená, že v roce 2050 bude Rusko většinově muslimskou zemí. A v roce 2015 (za 8 let!) většina vojáků v ruské armádě budou… muslimové. Co to bude znamenat? Klidný a mírový přechod k většinově muslimské, multikulturní společnosti? Občanskou válku bosenského typu v makro-měřítku? Muslimský vojenský převrat? Další separatismy po vzoru Čečenska? Džochar Dudajev byl taky sovětským generálem (atomových bombardérů), než si uvědomil, že je Čečen a muslim. Možná nebyl posledním, ale jen prvním z ruských velitelů, kdo měl takový nápad… Tak či onak, v roce 2050 Rusko bude většinově muslimskou zemí s jadernými zbraněmi. Být Rusem s láskou k ruské civilizaci Puškina a Dostojevského a Solženicyna, velice bych se bál o budoucnost své země, velice. Ale na seznamu hrozeb, jichž bych se bál, by západní protiraketová obrana nebyla. Vůbec. Na tom seznamu by bylo něco jiného. V roce 1571 muslimští krymští Tataři vypálili Moskvu. 500 let poté hlavním městem Ruska možná nebude Moskva, ale Bachčysaraj, kdysi hlavní město Krymského chanátu. A Rusko se nebude jmenovat Rusko.

eliska963852 ( 17. května 2015 17:49 )

No, Zeman měl hezkej projev, působil čistě a střízlivě. Docela dobrý.

eliska963852 ( 17. května 2015 16:50 )

Člověk by řek, že seš do mě zamilovanej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa