Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Výroky Zemana neberte tak vážně, řekl Kmoníček. Ovčáček se vydal prezidenta bránit

Miloš Zeman, hradní mluvčí Ovčáček a šéf zahraničního odboru Kmoníček
Miloš Zeman, hradní mluvčí Ovčáček a šéf zahraničního odboru Kmoníček  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
17. dubna 2015
13:22

Podle šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka nelze brát často kontroverzní výroky Miloše Zemana vždy tak úplně vážně. Jsou to zkrátka bonmoty. Tohle vyjádření se však nelíbilo hradnímu mluvčímu Ovčáčkovi. A jal se bránit svého prezidenta.

Diplomaticky sporné výroky prezidenta Miloše Zemana nejsou z převážné většiny součástí jeho politických plánů. Vznikají jako spontánní odpovědi na často ne úplně smysluplné otázky a stojí za nimi Zemanova touha provokovat, řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Pokud by prezidentova slova byla skutečně politickým záměrem, měl by s 99,9 procenty z nich profesionální problém, uvedl.

Zemanovy sporné výroky podle Kmoníčka často vznikají tak, že prezident v odpovědi na dotaz místních občanů při výjezdech do regionů použije zkratku nebo bonmot. „Protože prostě Miloš Zeman je vášnivý diskutér, který vždy jde za nějakým bonmotem. Bonmot je v principu zkratkou. Jakmile tu zkratku začnete rozebírat logickou, dlouhodobou analýzou, tak je to stejné, jako když logicky rozeberete vtip,“ prohlásil šéf zahraničního odboru Hradu.

„Pan ředitel Kmoníček evidentně zabrousil při rozhovoru s novináři do své oblíbené břitké ironie. Ale teď vážně. Neexistují hloupé otázky, říká často pan prezident, který si právě dotazů občanů, které zaznívají při návštěvách regionů, velmi váží. A také na tyto dotazy pan prezident s veškerou vážností odpovídá,“reagoval na Facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Kmoníček: Miloš Zeman je Miloš Zeman

Hynek Kmoníček se přitom pozastavil i nad tím, jak se změnila role prezidenta po nástupu Miloše Zemana. „Souhlasil bych s tím, že toto prezidentství je pro mnoho lidí překvapivě jiné, protože dochází k jakési ne úplně dobrovolné demytologizaci osoby prezidenta. V české psychologii je představa, že prezident je v zásadě nadstranický, nepolitický činitel, který sestupuje z oblaku pouze střídmě, hovoří velmi nepolitickým jazykem humanistického filozofa a z morální pozice nabádá nekalé politiky k vyšším cílům. Miloš Zeman tím, že je Miloš Zeman, se chová v protikladu k této zažité představě a je mnohými vnímán jako další z politiků,“ dodal v Hospodářských novinách Kmoníček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 20. dubna 2015 19:53 )

Že to vytočí hnojka, jako jsi ty

japos22 ( 20. dubna 2015 19:52 )

Konečně dostáváš rozum - tlučem to tu do tebe týdny

tgbg ( 17. dubna 2015 17:30 )

Hradní kupka hnoja a ožungr už dávno neví co paple.

jikar ( 17. dubna 2015 17:25 )

Neberu vážně ani Zemana, ani Kmoníčka a Ovčáčka už vůbec ne. Osvědčilo se. Doporučuju

zadejteheslo ( 17. dubna 2015 15:19 )

Ať jde s bonmoty už do své stáje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa