Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

150 na dálnici? Ne! Zeman chce vetovat novelu zákona

Miloš Zeman považuje zvýšení rychlosti za nezodpovědné
Miloš Zeman považuje zvýšení rychlosti za nezodpovědné  (Autor: Foto: Zbyněk Pecák, ČTK/AP)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
15:49

Prezident Miloš Zeman vetuje novelu, která má umožnit jízdu na vybraných úsecích dálnic za příznivých technických a stavebních podmínek rychlostí až na 150 km/h. Toto rozhodnutí většiny poslanců považuje za nezodpovědné. Zeman to řekl novinářům na závěr své třídenní návštěvy Středočeského kraje. Novelu ještě neprojednal Senát.

Prezident uvedl, že považuje za škodlivou jakoukoliv oběť lidského života a jakékoli těžké a koneckonců i lehké zranění. "A protože je prokázána pozitivní korelace mezi povolenou rychlostí a počtem těchto dopravních nehod, považuji rozhodnutí většiny poslanců za nezodpovědné. Tvrzení, že je to v Německu, je sice hezké, ale tak se podívejte na české silnice a srovnejte si je s německými silnicemi," řekl prezident.

Možnost jezdit na vybraných úsecích dálnic za příznivých technických a stavebních podmínek povolenou rychlostí až 150 km/h, schválila Sněmovna v novele zákona o pozemních komunikacích. Konkrétní úseky ale musí schválit ještě ministerstvo dopravy, a to už avizovalo, že zvýšení rychlosti na žádném nynějším úseku nepovolí. Novela rovněž počítá se zvýšením rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině na vybraných silnicích první třídy.

Zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích dálnic až na 150 km/h obsahuje schválený pozměňovací návrh poslance ODS Ivana Adamce. Zvýšení rychlosti by bylo podle něj možné povolit pouze za dobrého počasí a nízké intenzity dopravy a signalizovat ho budou elektronické značky. Týkat se to má především nově vybudovaných úseků dálnic s nízkou dopravní zátěží, odpovídajícím povrchem a dostatečným rozhledem.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka česká dálniční síť v současné době není stavěná na to, aby se po ní mohlo bezpečně jezdit rychlostí 150 km/h. Ministerstvo dopravy proto nebude vybírat žádné úseky, kde by se rychlost zvýšila až na tento limit. Zvýšení povolené rychlosti by podle Ťoka nebylo ani dobrým psychologickým vzkazem pro řidiče. Ti by na dálnicích neměli závodit, naopak je vhodné, aby jezdili bezpečně a ohleduplně. Dopravní policie považuje zvýšení rychlosti na dálnicích za riziko pro bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

istyl ( 30. dubna 2015 16:21 )

prasedent jezdi po meste 100km/h...(muj střízlivy odhad-on střízlivy nemá)

havran2 ( 30. dubna 2015 16:13 )

ZEMANŮV OVAR (PODBRADEK)MÁ UŽ SKORO KAŽDÝ MINISTR,POSLANEC,STAROSTA. A TO JE CHVÍLI PO VOLBÁCH.TAK SE MAJÍ ŠPATNĚ A JEŠTĚ BEČÍ,ŽE JSOU MÁLO PLACENÍ.

milan1959 ( 30. dubna 2015 16:01 )

Soudruh prasident sice auto nikdy neřídil, ale plete se už do všeho. Pozor zase odpoutává pozornost od důležitějšího p*ůseru ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa