Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas u soudu: Poprvé promluvil o sledování manželky

Autor: ČTK, ljš - 
15. dubna 2015
12:56

Poprvé se vyjádřil ke kauze Nagyová. Bývalý premiér Petr Nečas po jednání soudu řekl, že v roce 2012 nedocházelo k žádné nezákonné činnosti. Z nařízení sledování jeho tehdejší manželky Radky byla obviněna jeho tehdejší šéfka kabinetu Jana Nagyová. Podle jejího advokáta příkaz vzešel od Nečase.

Expremiér Petr Nečas při dnešní výpovědi v kauze Jany Nagyové a rozvědky potvrdil dřívější spekulace o tom, že impuls, který vedl k akci tajné služby ohledně jeho bývalé manželky Radky, vzešel od něj. Výpovědí se prý přitom nesnažil svou nynější manželku Janu zbavit případné viny, jak tvrdí státní zástupce. Novinářům to řekl obhájce Nagyové, nyní Nečasové, Eduard Bruna.

Nečas při odchodu ze soudu novinářům řekl, jeho tehdejší manželku Radku vojenská rozvědka v roce 2012 nesledovala. Bruna novinářům řekl, že Nečas pravdivě popsal, jak se celý případ odehrál.

"Petr Nečas podle mě řekl popravdě, jak se celá ta záležitost odehrála. A to jeho popravdě se nekryje s tím, co je v obžalobě. Vysvětlil pozadí celé té záležitosti a jeho výpověď byla pro ni (Nečasovou) velmi prospěšná. Nepůsobilo to na mě dojmem, že by byl motivován, že chce někoho vyviňovat," uvedl advokát Bruna.

Podrobnosti z Nečasovy výpovědi nejsou známy, odehrála se bez veřejnosti v režimu utajení. Bývalý premiér se k výpovědi vyjádřil jen velmi krátce. „Vypovídal jsem pravdu. Mohu pouze zopakovat, co říkám od roku 2013, že podle mého nejhlubšího přesvědčení k žádné nezákonné činnosti nedošlo. Tudíž nemohu být stíhán ani já, ani další obžalovaní,“ řekl Nečas po svém výslechu u soudu.

O případu Nečas promluvil vůbec poprvé, před policií dříve odmítl vypovídat a svou výpověď si chtěl nechat pro nezávislý soud. Před soudem vypovídal v režimu utajení. Právě podle státního zástupce se snažil nynější manželku Janu Nečasovou zbavit viny. "Velmi pečlivě připravená výpověď s cílem vyvinit svou manželku," uvedl státní zástupce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství.

Podle Nečase je však celá kauza vymyšlená a politická. Veřejnost se o případu dozvěděla v polovině června 2013, kdy policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky. Kauza vedla k pádu vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil.

Na podzim roku 2012 podle obžaloby zařídila Nagyová sledování Radky Nečasové, přičemž důvodem prý byly osobní zájmy – chtěla údajně získat kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Následující rok na jaře ještě nechala podle státního zastupitelství sledovat některé pracovníky úřadu vlády.

V případu jsou dále obžalováni dva bývalí ředitelé rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci. Vojenští důstojníci tvrdí, že akce nebyla sledováním, ale že operativci prověřovali podezření týkající se rodiny premiéra, které přišlo „z nejvyšších míst“.

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů týkajících se Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je bývalá významná vládní úřednice pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Na základě odposlechů se vyšetřovatelé dostali k Nagyové. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

majojo ( 15. dubna 2015 19:46 )

Byl to vzorný pionýr, jako většina zde psavých, ti zkrachovali na důchod po členství STB, soudruzi je kopli doprrdele a hřejí se na slunných postech.

mirkazam ( 15. dubna 2015 19:03 )

HNUS .....nic jiného se k tomu nedá napsat !!!!!

japos22 ( 15. dubna 2015 18:13 )

Svazák zůstane svazákem nadosmrti, měl jít raději do Sokola

japome ( 15. dubna 2015 17:44 )

a nic si nedělej z hlupáků - amaea

milan1959 ( 15. dubna 2015 16:26 )

A čo tak rubino hovoriť a písať po česky . Čo? Já když jsem na Slovensku, tak se tak nějak automaticky snažím mluvit po slovensky. V Německu zase po německy. Jinde anglicky ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa