Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nagyovou jsem neviděla, chodily mi sprosté esemesky, řekla u soudu Nečasová

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2015
09:23

Se synem Tomášem po boku, který podobu s tátou Nečasem nezapře, se vydala Radka Nečasová vypovídat k soudu v kauze Nagyová. O sledování vojenskou rozvědkou prý nevěděla, s Janou Nagyovou se nepotkala a Nečas jí prý tvrdil, že v rozvodu není nikdo třetí… Navíc jí chodily podivné SMSky!

V modrých šatech se sáčkem, černou kabelkou a v balerínkách dorazila Radka Nečasová v pondělí krátce po deváté hodině k soudu – vypovídat v té části kauzy Nagyová, která se týká údajného zneužití vojenské tajné služby. Doprovod jí dělal právník a také syn Tomáš, který tak byl matce psychickou oporou. S tátou Nečasem podobu nezapře – postavou, v obličeji…

Exmanželka expremiéra u soudu uvedla, že neví nic o sledování ani o případné hrozbě, která by se týkala její rodiny a kvůli níž by měla být pod dohledem tajné služby. Nagyovou prý osobně nezná a nikdy se s ní nepotkala. Uvedla, že jí občas chodily podivné zprávy od anonyma. „Občas mi chodily dehonestující zprávy. Říkala jsem si, že je to od toho člověka ubohé. Mazala jsem je,“ řekla u soudu Nečasová.

Tvrdil, že v tom není nikdo třetí

Padl i dotaz na její rozvod s Nečasem. Radka Nečasová souhlasila s tzv. nesporným rozvodem. „Souhlasila jsem s tím zejména kvůli dětem,“ uvedla. Tehdejší premiér jí prý do poslední chvíle tvrdil, že v tom není nikdo třetí, uvedl iDNES.cz.

Na středu je přitom předvolán i její bývalý manžel – expremiér Petr Nečas, který je po rozvodu s paní Radkou již opět ženatý. Jeho současná manželka Jana je obžalovaná, že zneužila rozvědku ještě jako šéfka jeho kabinetu. V roce 2012 měla podle obžaloby nechat sledovat právě Radku Nečasovou.

Právě ke sledování se dnes vyjadřovala i někdejší osobní asistentka premiéra Nečase Marie Zlatohlávková.

Výslechy aktérů kauzy se měly odehrát již dříve, Radku Nečasovou se ale nepodařilo předvolat a Nečas se omluvil s tím, že následující termín již dorazí. Zda splní svůj slib, to se uvidí ve středu. Jeho výpověď by měla být v případu důležitá, otázkou totiž zůstává, kdo sledování nařídil.

Jeden z obžalovaných, bývalý šéf rozvědky Ondrej Páleník, ve své výpovědi řekl, že to byl právě Nečas coby premiér. Páleník již dříve naznačil, že Nečas o všem údajně věděl, protože se to týkalo jeho okolí. Nečas odmítl před policií vypovídat a vysvětlení kauzy si chce nechat k soudu. Dříve pouze řekl, že případ je vymyšlený a jde o politickou kauzu.

Dalšími obžalovanými jsou Páleníkův nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Kovanda také tvrdil, že nešlo o sledování, ale o tzv. kontrasledování. Prověřoval se prý pohyb podezřelých lidí kolem Radky Nečasové. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst“. Premiér měl podle něj obavy, že se „někdo motá kolem paní Nečasové“. Podle zákona ale nemůže tajnou službu úkolovat premiér. Pravomoc k tomu má vláda, případně prezident s vědomím vlády.

oltec ( 14. dubna 2015 06:55 )

jo máš pravdu je mu více podobný a taky asi povahově po něm ,roste nám z něho nový premiér aspoň on si to o sobě myslí

deratizator ( 13. dubna 2015 22:14 )

kdyby sis nepíchal(a) do žil svinstvo, nemlel(a) bys p1čov1ny.

deratizator ( 13. dubna 2015 22:11 )

Ne, to je fuk, akorát že jeho frajle zneužívala státní aparát a rozvědku na svoje soukromé sviňárničky. To je problém. Ne to že do ní Nečas strkal svůj ocas.

deratizator ( 13. dubna 2015 22:09 )

Nagyová má větší kozy.

stejne ( 13. dubna 2015 20:41 )

Ahoj lásko má, hluchá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa