Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš letí do USA: Také Češi mají problém s oligarchy, varuje americký list

Andrej Babiš na sněmu ANO
Andrej Babiš na sněmu ANO  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: ČTK - 
11. dubna 2015
15:54

Andrej Babiš se chystá na jednání do USA, prestižní americký časopis Foreign Policy proto upozornil, s kým budou mít Američané tu čest. "Teď i Češi mají problém s oligarchy," uvedl v titulku list, podle kterého je Babiš jedním z politicky nejmocnějších miliardářů na světě. Má podnikatelské impérium a zároveň je českým vicepremiérem. Prý takový český Berlusconi, tedy spíše Babisconi.

Místopředseda vlády Andrej Babiš má příští týden na programu návštěvu Spojených států. Prestižní časopis Foreign Policy ho však nevítá za Atlantikem dvakrát vřele. Označil Babiše ve svém článku dokonce za možnou hrozbu pro demokratické instituce v srdci Evropy. 

Nyní je Babiš ministrem financí, ale má mnohem vyšší ambice, tvrdí autoři článku. "Babisconi", jak se prý Babišovi přezdívá po vzoru italského miliardáře a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, prý představuje "bod obratu" v českých dějinách po pádu komunismu. Od "sametového rozvodu" se Slovenskem se Česko vyznačovalo rychlou přeměnou v demokratickou zemi s tržní ekonomikou, která se stala členem Evropské unie. Jenže...

Od vypuknutí světové finanční krize mnoho Čechů pociťuje rostoucí zklamání z Bruselu, dříve rozmanitou mediální scénu stále více ovládají mocní magnáti a prezident Miloš Zeman ještě povzbuzuje tyto procesy a síly zaměřené proti dosavadnímu uspořádání, uvádí list.

Situace v Praze sice nedospěla tak daleko jako v Budapešti Viktora Orbána, nicméně oslabování demokratických institucí by podle Foreign Policy mělo vyvolat poplach, protože jde o část Evropy, vystavenou vlivu Ruska Vladimira Putina.

"Vzestup Andreje Babiše představuje novou éru v české politice, více zaměřenou na ochranu podnikatelských zájmů než na zachování demokracie, Praha už byla středobodem změn ve střední Evropě... Ale v roce 2015 je české hlavní město úplně jinde, než si představovali lidé, kteří stáli na Václavském náměstí v listopadu 1989," usoudil americký časopis.

Babiš bude jednat v USA, letenky zaplatí ze svého

Vicepremiér Babiš přitom na oficiální návštěvu USA odlétá v pondělí. Zúčastní se mj. výročního zasedání MMF (Mezinárodního měnového fondu) a Světové banky.

Druhý nejbohatší Čech si podle serveru iHned.cz část nákladů na cestu zaplatí ze svého. Babiš prý zaplatí sobě i celému doprovodu letenky z Prahy do USA i přesuny vnitrostátními linkami, což může odhadem vyjít na stovky tisíc korun. "Letí v business class," potvrdil serveru mluvčí ANO Jaromír Hasoň. Ubytování, dopravu delegace po městech a další servis zajistí české velvyslanectví ve Washingtonu.

Český ministr financí se podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové v zámoří setká například s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem a někdejší ministryní zahraničí USA a pražskou rodačkou Madeleine Albrightovou. Sejít se má také se šéfem ekonomických poradců v Bílém domě Jasonem Furmanem, šéfem americké daňové správy Johnem Koskinenem a zástupci Pentagonu. Babiš má v plánu i schůzky s představiteli firem. Na Columbijské univerzitě v New Yorku poobědvá s držitelem Nobelovy ceny za ekonomii Josephem Stiglitzem a ekonomem Janem Švejnarem.

Video Babišovi nikdo neřekl NE: Jsem jako Karel Gott! - Tomáš Polák, Eva Pospíšilová, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

suov ( 11. dubna 2015 20:02 )

suov ( 11. dubna 2015 20:01 )

Polib si zadní část těla ty tupá hlavo,,,

suov ( 11. dubna 2015 20:00 )

Přesně tak jsou to pravicové svi.ě,,,,

suov ( 11. dubna 2015 19:57 )

Žádáme pana Kalouska,i Němcouvouaby zkontrolovail zda si Babíš koupil letenky za své peníze,,,,

moiaza ( 11. dubna 2015 19:19 )

 Musím se jenom smát české hlouposti. Cesta do Ruska vadí, cesta do USA nekoliv. Cesta do země vrahů a agresorů, kteří vraždili ve Vietnamu, kteří vraždili v Hirošimě, Nagasaki, to nikomu nevadí. Cesta do země miliony padlých vojáků osvoboditelů v roce 1945 nám vadí. Z Ruska jsem udělali agresora, z USA přítele a osvoboditelé. V r. 1945 zde Ruské vojsko vůbec nebylo. Osvobodil nás věrný spojenec z USA. Tak se gumuji mozky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa