Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bendl je pyšným tátou, ale... Domácí porod je hazard se zdravím, varuje ministerstvo

Autor: simao, poe - 
19. března 2015
05:00

ANKETA: Exministr Petr Bendl je šťastný, že se jeho syn Adrian narodil v pořádku. A domácí porod zvládla i maminka. Ministerstvo zdravotnictví však ústy své mluvčí varuje, že porod doma přináší značná rizika!

Paní Petra, manželka exministra zemědělství, porodila Bendlovi syna Adriana a šťastný táta to komentoval slovy: "Jsem přesvědčený o tom, že žena má rodit tam, kde se sama cítí bezpečně a pohodlně. Moje žena si přála rodit doma a já se jí snažil maximálně ulehčit a podpořit ji při porodu." Na průběh porodu přitom dohlížela zkušená porodní asistentka Ivana Königsmarková. Prezidentka asistentek.

Porod u exministra Bendla však nyní vyvolal další vlnu diskuzí, jak bezpečné takové porody jsou. Zapojilo se do nich i ministerstvo zdravotnictví. "Domácí porody jsou dle zákona legální, ale z medicínského hlediska je opravdu velkým rizikem rodit mimo zařízení, kde je erudovaný personál a příslušné vybavení," řekla Aha! Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Čechová upozorňuje, že je porodnictví v Česku na velmi vysoké úrovni, a dává možnosti rychle reagovat na případné ohrožení života dítěte či jeho matky. "U porodu mohou v případě komplikací rozhodovat o záchraně života vteřiny. Ministerstvo zdravotnictví nepodporuje takový hazard se zdravím, jaký z medicínského pohledu domácí porod jednoznačně představuje," dodala Čechová v Aha!.

Domácí porody přitom za sebou mají i některé slavné mámy – třeba zpěvačka Lenka Dusilová, modelka Helena Houdková či ekonomka Markéta Šichtařová.

Zpěvačka Dusilová o porodu doma pro Blesk pro ženy řekla: "Já v tu chvíli cítila, že je to dobře. Ale to neznamená, že bych porod doma někomu houfně radila. Byla jsem na to připravená, zjistila jsem si spoustu informací, měla jsem asistentku, a navíc všechno probíhalo hladce. Je to na zodpovědnosti každé mámy. Myslím si, že ženy mají právo na přirozený porod, ale pozor, nechci to tady romantizovat." Její syn Edward je také naštěstí zdravý.

Anketa
Jste pro domácí porody? Vysvětlete v diskuzi pod článkem svůj názor!
počet hlasujících: 570
Anketa
Jste pro domácí porody? Vysvětlete v diskuzi pod článkem svůj názor!
NE
94 %
ANO
6 %
počet hlasujících: 570

I tak zkušená porodní asistentka Königsmarková však ví, že domácí porod nemusí dopadnout vždy jen dobře. Loni byla Königsmarková soudně očištěna z obvinění, že měla podíl na potížích komplikovaného domácího porodu v roce 2009. Dítě se tehdy začalo dusit, podařilo se jej sice oživit, ale kvůli porodním komplikacím zemřelo po dvaceti měsících...

Königsmarková však platí za přední českou odbornici na domácí porody. A k domácím porodům dodává, že by žena skutečně měla rodit tam, kde se cítí bezpečně. "Situace, která teď existuje s přihlédnutím k tomu, jak se k celé věci staví ministerstvo, je ale podle mě velmi nebezpečná. Protože porodnice se k ženám často chovají nevhodně, tlačí na ně a dělají nesmyslné zásahy, a ženy se pak raději rozhodnou pro porod doma, ale bez základního předpokladu pro bezpečný porod, tedy bez pomoci, bez porodní asistentky, což ale není správné," řekla Aha! Königsmarková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tigress ( 19. března 2015 10:29 )

Jako u vás, co? Akorát, že z díry tvojí staré lezl jeden dement za druhým, až jste s nima zaplevelili celou ulici.

.tigress ( 19. března 2015 10:28 )

vkutku, opravdu vkutku, co zase lemtáš?

lalia ( 19. března 2015 09:57 )

Nechápu,ženy rodičky ,které chtějí rodit doma a můžu říci,že je i obdivuji.Já, když jsem měla rodit,tak jsem měla velký strach,aby to nebylo rychlé ,abychom stačili dojet do porodnice a bezmezně jsem porodnici věřila.Měla jsem porody těžké a rodila jsem přirozenou cestou bez císaře a nevím,jak by to doma dopadlo.Rodila jsem dvakrát v porodnici a nikdy bych nechtěla jinak.

stanislavhahn ( 19. března 2015 09:26 )

Že se někdo nad tím rozčiluje at' rodí třeba i na hnoji.

renda01 ( 19. března 2015 08:51 )

Taky si nedělejte iluze, že v nemocnicích mají vše pod palcem. U porodu doma má žena asistentku pořád při sobě, v nemocnicích si vás mnohdy hodiny ani nevšimnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa