Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední rána pro Okamuru: Pučisté založí novou stranu

Tomio Okamura se cítí zrazený.
Tomio Okamura se cítí zrazený.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. února 2015
13:04

Všech devět členů hnutí Úsvit se sešlo na velké celostátní konferenci a rozhodli o vytvoření nové strany. Proti Tomiu Okamurovi se postavila většina hnutí – tedy 5 členů, kteří nyní chtějí prověřit financování.

„Stranický puč byl dokonán, kolegové převzali hnutí Úsvit a zakládají novou, svoji, jejich politickou stranu,“ prohlásil před novináři Okamura. „Zradili program, zradili mě i 350.000 voličů. Vyzýváme, ať poslanci, kteří zakládají jinou politickou stranu, složí své poslanecké mandáty,“ řekl také. „A ti, kdo chtějí, ať si založí novou politickou stranu, ale ať nejdříve vystoupí z hnutí Úsvit,“ uvedl dále Okamura.

Většina účastníků dnešní konference Okamurovu interpretaci dění v Úsvitu odmítá, nejde podle nich o puč, ale o snahu stranu otevřít. „Konference vyslovila souhlas s postupem poslanců a vedení hnutí Úsvit a potvrdila jejich hlasování,“ uvedl k výsledkům konference mluvčí hnutí Jan Zilvar. Konference také Okamurovi uložila respektovat hlasování poslaneckého klubu a předsednictva, které nedávno rozhodly o vytvoření nové strany.

Členové hnutí dnes dále pověřili komisi pod vedením poslance Jiřího Štětiny, aby prověřila hospodaření hnutí. Konference přitom konstatovala, že „disponibilní finanční prostředky do konce volebního období jsou nula korun“. Analýza má být zpracována do 20. března.

Šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch vyjádřil přesvědčení, že strana může i přes spory fungovat dál. „Poslanecký klub dál funguje, nic se nemění,“ míní. Okamura řekl, že si rozmyslí, jak bude postupovat dál.

marianvelasml ( 26. února 2015 12:06 )

@japome Proč si asi myslíte, že se to jmenuje Mandat POSLANCE a ne mandát POLITICKÉ STRANY?? Možná proto, že mandát patří poslanci a nikoliv straně. Proč to tak je? Protože kdyby patřil straně, tak už nepotřebujeme volby.

tgbb. ( 25. února 2015 18:18 )

Okamůra a jeho partaj mající 9 (slovy: devět) členů. Tak to je velký převrat. Ale v naší hospodě je nás víc, než 9

japome ( 25. února 2015 05:01 )

 a máme tu další podvod na voliče - opět vznikne strana kterou nikdo nevolil tzv. nové LIDEM - pane OKAMURO nedovolte to - pokud se chtějí trhnout tak ať si klidně jdou ale znova do řádných voleb - jinak ať mažou ze sněmovny Bez vás stejně nemají šanci ten nový lídr co vypadá jako Červenáček z Rychlých šípů ten to nevytrhne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa