Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamura nás uráží a o miliony nám nejde, tvrdí pučisté z rozloženého Úsvitu

Rebelové z Úsvitu: Černoch, Adam a spol. převezli Tomia Okamuru
Rebelové z Úsvitu: Černoch, Adam a spol. převezli Tomia Okamuru  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. února 2015
10:43

Postarali se o palácový převrat v hnutí Úsvit, které má pouhých devět členů. Tvrdí však, že nejsou pučisté. „Puč dělá hrstka lidí tak, jako to dělala Leninova parta. Tady to dělá většina,“ říká nová modla poslanců Úsvitu Marek Černoch. A jeho věrní poodhalují zákulisí téhle opoziční strany: Tomio Okamura je prý urazil a choval se autoritářsky.

„Rozumíme, že z Tomia Okamury v této chvíli mluví emoce, a emoce do komunikace nepatří,“ reagoval na středeční tiskovce Marek Černoch, šéf poslaneckého klubu Úsvitu. Tedy strany, která by se měla spíše přejmenovat na Soumrak. Úterní události byly nečekané. Poslanci z klubu Úsvitu se postavili svorně proti Okamurovi, který prý nic nečekal. Mluvil následně o zradě, puči, převratu, pokusu o likvidaci.

„Všichni doufáme, že Tomio i veřejnost pochopí, že to není revoluce, ale evoluce,“ prohlásil dnes Marek Černoch. Hnutí se dle něj bude moci otevřít lidem a fungovat jako standardní politická strana. „To, co se nyní děje v hnutí Úsvit není žádný puč, není převrat, není to zrada. Je to výsledek demokratických procesů, které se nyní v hnutí odehrávají,“ pokračoval Černoch a dodal: „Trvám na tom, že jsem nikdy nechtěl zničit hnutí Úsvit! Tomio Okamura zůstává předsedou hnutí Úsvit, žádný puč nebyl.“ Poté, co to Černoch dořekl, se drobně pousmál. Kouzlo nechtěného. I Černochovi je nad slunce jasné: Okamura jako stranický lídr ztratil nad svým hnutím kontrolu.

„To není puč, to je pokus o záchranu,“ pokračoval na stejné vlně místopředseda Úsvitu Petr Adam. „Jediné, co jakýsi rozkol mohlo způsobit, je včerejší vystoupení Tomia,“ vzkázal Okamurovi.

Marek Černoch se brání, že spory v hnutí nejsou motivovány penězi, na které dosahuje hlavně 9 členů. „Kategoricky odmítám, že tady kdokoli spekuluje o nějakých finančních přesmyčkách,“ říká. Problém prý vidí především v onom malém počtu členů. „Za poslední rok odešlo od našeho hnutí 80 procent sympatizantů, protože se nemohli stát členy... Hnutí Úsvit má od začátku 9 členů. Na ideové konferenci v září loňského roku bylo řečeno, že hnutí přijme 100 členů. Je únor 2015 a hnutí má stále 9 členů,“ postěžoval si Černoch.

Tomio Okamura se bránil přibírání členů. My jsme neměli žádnou demokratickou možnost, jak hnutí otevřít,“ doplnil ho poslanec Karel Fiedler. Právě on však patřil mezi ty, které také na tiskovce strhly emoce. „Padla slova o křivých páteřích, což se mě bytostně dotýká,“ upozornil Fiedler. Okamuru nešetřil. „Vize byla taková, že Tomio Okamura přišel s vizí přímé demokracie, kterou hlásal. My jsme věřili, že bude naplňována. Ale nebyla... Bohužel se chová autoritářsky, o přímé demokracii pouze mluví,“ dodal nezařazený poslanec, který je však členem klubu Úsvitu.

Emoce cloumaly i s poslankyní Janou Hnykovou. „Nařčení, že jsme pučisté, se mě bytostně dotýká... Propagovali jsme dobré jméno hnutí a věřte, že to nebylo vždy jednoduché,“ říkala na tiskovce. „To, jakým způsobem se o nás předseda hnutí vyjadřuje, mě uráží,“ řekla o Okamurovi, který se chystá svolat členskou schůzi Úsvitu. Ta by však jen měla potvrdit, že o svou stranu de facto přišel. 

„Ve vystoupení mých kolegů padla celá řada nepravd,“ reagoval v ČT Okamura. „Já jsem autorem všech zákonů o přímé demokracii, které jsme v poslanecké sněmovně podali,“ tvrdí. „Kolega Marek Černoch zamlčel, a on to ví, že můj podpis je pod změnou stanov. Podepsal jsem změnu stanov, abychom mohli lépe přijímat členy,“ dodal svržený Okamura, podle kterého bylo v plánu členy nabírat...

Tady ještě stáli Okamura s Černochem bok po boku. Pak ale došlo v Úsvitu k převratu Tady ještě stáli Okamura s Černochem bok po boku. Pak ale došlo v Úsvitu k převratu | Reprofoto ČT24

havran2 ( 11. února 2015 13:02 )

OKAMURA JE VEDL,TEĎ SE BUDOU HÁDAT MEZI SEBOU.

salto ( 11. února 2015 12:39 )

Oni si ve své ďábelské pýše myslí, že jsou moudří a všemu rozumí Hovnajz

salto ( 11. února 2015 12:37 )

delila ( 11. února 2015 12:37 )

salto ( 11. února 2015 12:37 )

Okamura jim posloužil jako výtah do Parlamentu (pokud by stranu nezaštítil svým jménem - tak by o nich nikdo nevěděl). Dopadnou jako veverky (dělali "výběrová řízení" při vstupu do VV) a ta slepice Peak, která se rozkmotřila i s LIDEM, kterou si založila k obrazu svému

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa