Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman kritizoval vlajky pro Tibet, za výroky o islámu a fanaticích se neomluví

Miloš Zeman kritizoval vyvěšování tibetských vlajek, což s oblibou dělá např. hejtman Libereckého kraje Půta
Miloš Zeman kritizoval vyvěšování tibetských vlajek, což s oblibou dělá např. hejtman Libereckého kraje Půta  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. června 2014
19:06

Prezident Miloš Zeman má za sebou řadu kontroverzních výroků. Jeden z nich přidal i na své inspekční cestě po Libereckém kraji, když si do jeho hejtmana píchl kvůli vyvěšování vlajky na podporu samostatnosti Tibetu. Vedle toho pak Zeman přes svého mluvčího vzkázal, že se nebude omlouvat za výroky o islámu a "muslimských fanaticích".

"Ti, kteří vyvěšují tibetské vlajky, mají patrně problémy ve své obci vyřešeny tak dokonale, že se mohou zabývat záležitostí vzdálenou několik tisíc kilometrů," pronesl podle idnes.cz Zeman při návštěvě Liberce. Právě hejtman Libereckého kraje Martin Půta je přitom známý tím, že na podporu nezávislosti Tibetu na Číně vyvěšuje každoročně na liberecké radnici tibetskou vlajku. Letos to udělal už počtvrté.

Zeman mluvil o Tibetu, schytal to od Kalouska

Prezident dle svého dřívějšího vyjádření oceňuje "realistickou politiku nové vlády vůči Číně". Ministr zahraničí Zaorálek přitom vzbudil rozruch, když prohlásil, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česko tak nepodporuje jeho samostatnost. Zeman k tomu včera v Liberci dodal, že "pravidla by měla platit pro všechny. Nemůžeme jedné zemi říkat, ať se vzdá kusu svého území, a zároveň například protestovat proti anexi Krymu."

Zemana však za jeho postoj vyplísnil exministr financí Miroslav Kalousek. "Hluboce s panem prezidentem nesouhlasím. Kdyby tímto způsobem uvažovali všichni západní politici v době Husákova režimu, neštěkl by po nás tenkrát ani pes. Země, která je vděčná za projevy zahraniční solidarity v době nesvobody, má morální povinnost oplácet stejnou solidaritou, když se svobody dočkala," okomentoval Kalousek Zemanův výrok pro lidovky.cz.

Za slova o islámu se omlouvat nebude

Zeman má za sebou však kontroverzních výroků více. Ze za svá slova o spojení islámské ideologie s násilím se však omlouvat nebude. ČTK to dnes sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Omluvu žádala Organizace islámské spolupráce (OIC), které se nelíbily prezidentovy výroky pronesené při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května.

Zeman ve svém projevu připomněl dvě události. "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu," uvedl. "Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitizmus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," dodal tehdy Zeman a na mysli měl právě islám.

Generální tajemník OIC Madání však vyjádřil nad Zemanovými výroky zklamání. Jsou podle něj nicméně v souladu s prezidentovými předchozími prohlášeními na adresu islámu, kdy Zeman např. uvedl, že "nepřítelem je anticivilizace, která se šíří od severní Afriky po Indonésii, kde žijí dvě miliardy lidí".

abzk ( 12. června 2014 16:34 )

Co do toho pořád taháš amíky? Z mexického zálivu by Rusáky svinským krokem hnali samotní Mexikánci. Navíc vzhledem k tomu že Nové Mexiko, které má k Mexickému zálivu přímý územní vztah, patří mezi státy USA, Rusáci by se tím pádem sraali v podstatě na území patřící USA. Ale ať o amíkách napíšeš co chceš, nemáš šanci nijak tím popřít anexi Krymu a další Putinovy snahy o okupaci cizího území ani jeho další agresorské činy. Zkrátka Putin je bezohlednej agresor a okupant a bude jím i kdyby na Zemi byl někdo 100x horší než on.

pepatiso ( 12. června 2014 12:35 )

to je samozřejme nesmysl,jak by se amíkům líbilo kdyby rusi přitáhli do mexického zálivu vrtnou plošinu a začali těžit?Do hodiny by začala 3.sv.A jak nazvat anexi části kubánského území amerikou???A to je jenom malý příklad!Kdyby Putin kopíroval usáckou politiku, tak co?Má na to stejné právo jako usa,platí pouze právo silnějšího-znič a ovládni-tak už to chodí!To nevymyslel Putin.

abzk ( 12. června 2014 11:21 )

Jak se ti bude líbit až se Putinova okupace dalších území kvůli čemukoli bude nebezpečně blížit našim směrem? Putin je agresor a nepokoje na Ukrajině má na svědomí on právě kvůli anexi Krymu. Že by ta ložiska mohla přijít do rukou Američanů je jenom jeho vylhaná propaganda

pepatiso ( 12. června 2014 06:55 )

Putin by musel být nesvéprávný kdyby krym a ložiska ropy a plynu v černém moři nechal američanům!!!Historii si nechte pro debatní kroužky u píva!

abzk ( 12. června 2014 02:48 )

Ať nadáváš...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa