Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek v Číně: Česko nepodporuje samostatnost Tibetu!

Lubomír Zaorálek v Číně podepsal dokument o tom, že Česko neuznává samostatnost Tibetu.
Lubomír Zaorálek v Číně podepsal dokument o tom, že Česko neuznává samostatnost Tibetu.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: shp, ČTK - 
29. dubna 2014
08:15

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na návštěvě Číny potvrdil, že Tibet je její neoddělitelnou součástí a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Konstatuje to prohlášení, které dnes na jednání v Pekingu přijal on i jeho čínský protějšek Wang I.

Obě země se v dokumentu ujistily, že se nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí druhého státu, a podpořily ochranu lidských práv. „Obě strany respektují cesty rozvoje zvolené s ohledem na situaci v obou zemích a jejich vnitřní a zahraniční politiku. Znovu potvrdily dodržování zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí tak, jak je vyjádřeno v Chartě OSN,“ stojí v dokumentu.

„Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě,“ uvádí prohlášení. Tibet k sobě Čína násilně připojila v 50. letech minulého století a dnes je autonomní součástí asijské země.

Právě tato otázka vyvolala v Česku debatu už před Zaorálkovou návštěvou Číny, na kterou přiletěl v pondělí. Opozice obvinila vládu Bohuslava Sobotky, že vyměnila obranu lidských práv v Číně za její peníze. Zaorálek to ale rozhodně popřel.

„Rozhodně nic za nic nevyměňujeme. Je pro mě naprosto nepřijatelné to zredukovat jen na to, že tu jsou jen dva segmenty a ty vyměňujeme mezi sebou,“ řekl ministr českým novinářům cestou do Číny, kde vládnoucí komunistický režim podle lidskoprávních organizací vězní své odpůrce a jinak umlčuje své kritiky.

Podle Zaorálka žádná z předchozích českých vlád, ani za prezidenta Václava Havla, o odtržení Tibetu od Číny neusilovala. „Vždycky jsme respektovali tenhle stav,“ poznamenal ministr. Opakovaně zdůraznil, že připravené společné prohlášení s Čínou bude obsahovat i pasáž o respektu k lidským právům.

itartas ( 30. dubna 2014 10:14 )

anka...proč spojuješ Putina s bolševiky huso nevzdělaná!

salto ( 30. dubna 2014 09:06 )

Bohužel, čím je sud prázdnější, tím víc duní

salto ( 30. dubna 2014 09:05 )

Nóó, to je odpověď - tato slova vytesat do kamene . Osel zůstane oslem, byť by měl zlatou uzdu a hnal bys ho do Paříže...

zabibol ( 29. dubna 2014 17:52 )

 No jo. Pravdoláskařský bolševik Zaorálek pohl rozumem.

namoroman ( 29. dubna 2014 17:46 )

S Čínou obchodují USA, Německo a korektní vztahy s ní má i EU. Nevím, proč my bychom měli být jediní, kteří budou na Číňany křičet, zatímco ostatní mají ekonomickou spolupráci, která je výhodná. Plně podporuji ekonomickou spolupráci s Čínou. Pro české firmy tam jsou velké možnosti. Až dá Dalajláma velké zakázky českým firmám a práci našim lidem, můžeme se bavit o jiných věcech. Když Tibet jako součást Číny nevadí ani USA, tak nevěřím tomu, že by se Čína zalekla zrovna křiku českých havlistů,“ Senátor Jaroslav Doubrava

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa