Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nadlidi na suchu: Na protest proti zákazu alkoholu popíjel Gazdík mléko!

Autor: simao, ČTK - 
18. března 2014
16:45

Ve sněmovním bufetu zamkli alkohol, nadlidi se ocitli na suchu. Alespoň v průběhu jednání. Zákaz prodeje alkoholu poslancům v pracovní době již běží a tady jsou první výsledky: Nadlidi vybalili vody a limonády, místopředseda Sněmovny Gazdík pak demonstrativně lahev mléka.

"Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné," zpívá Vlastimil Brodský ve známé pohádce Ať žijí duchové. Vzpomínka na tuhle písničku vyvstane při pohledu na dnešní zasedání sněmovny. Její místopřeseda Petr Gazdík (TOP 09) totiž vytáhl na lavici litr mléka a směle se naléval.

Byl to jeho protest proti zákazu, který začal ve Sněmovně platit. Týká se prodeje alkoholických nápojů během zasedání poslanců a vyhlásil jej šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) - po upozorňování Blesku na nízké ceny ve sněmovním bufetu i naléhání další místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO).

Gazdíkova propagace zdravého životního stylu

Jermanová Blesku tvrdila: "Není nic příjemného, když předsedám Sněmovně, a v sálu vidím několik potácejících se postav, které si následně musí odvádět předsedové klubů, protože dělají hluk." Proti tomu se však ohradili šéfové klubů ČSSD, ODS i TOP 09.

Aktivitu Jermanové pak dnes komentoval i Gazdík, který idnes.cz vysvětloval svou lahev s mlékem: "Na rozdíl od kolegyně z ANO se nesnažím dospělým voleným zástupcům zakazovat nic bezzubými opatřeními, ale snažím se pozitivně propagovat zdravý životní styl."

Babiš: Alkoholu neholduji

Šéf ANO Andrej Babiš však aktivitu své "ovečky" hájil. "Co se týká alkoholu, ten téměř nepožívám. Před třiceti lety mi vyoperovali slezinu a když si dám skleničku, hned mi to jde do hlavy. Takže když si dám skleničku, tak někdy přes víkend. Je normální, že na pracovišti se nepije," uvedl Babiš MfD. Zato babišův předchůdce v křesle ministra financí Miroslav Kalousek po oznámení zákazu prodeje alkoholu burácel: Pokud má být regulována životospráva poslanců, mělo by být regulováno i jejich oblékání a vyjadřování...

Nejznámější opilecké kousky

Sněmovní pamětníci se však podle ČTK shodují, že případy opilých poslanců jsou spíše ojedinělé. K nejznámějším patří ten z roku 2003, kdy tehdejší poslanec ODS Petr Kott nemohl kvůli údajné opilosti hlasovat. Tehdejší šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek potom zákázal prodej alkoholu v bufetu blízko jednacího sálu. Jenže mělo to háček - ve Sněmovně je celkem osm gastronomických zařízení...

O čtyři roky dřív usvědčila někdejšího poslance ČSSD Radima Turka z opilosti při jeho odpovědi na dotaz České televize chůze i mluva.

V tomto volebním období prý nikdo s nadměrným požitím alkoholu problém neměl. Údajné opilectví se v minulosti stalo dvakrát předmětem přestřelky mezi bývalým poslancem ČSSD Davidem Rathem a právě Miroslavem Kalouskem. Jednou Rath na Kalouskovu adresu řekl, že chodí "čerpat další inspiraci nejspíš do některé z místních náleven", podruhé o něm prohlásil, že "pravděpodobně není úplně ve střízlivém stavu." "Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji, a vy se chováte jako 'debil'. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat," reagoval na první z útoků Kalousek. Podruhé Ratha pohnal před mandátový a imunitní výbor, který mu udělil pokutu.

davep86 ( 1. května 2014 14:03 )

Gazdík není až takové neviňátko, jak se snaží před voliči vypadat: http://www.stream.cz/blanik/10001922-prohibice

hejhej ( 19. března 2014 16:47 )

Gazdík je duševní mrzáček . S tím mlékem jenom dokazuje, jaký je blbec

salto ( 19. března 2014 14:20 )

Ano je to vůl jak lev

oltec ( 19. března 2014 03:34 )

Tady je vidět co si někteří poslanci myslí o lidech .Komunisti byli papaláši a co je tato sebranka ?Jo a Gazdík protestuje pitím mléka proti prodávání alkoholu, to je jako Němcová když kradla housky na protest proti komunistum.

ladybug ( 19. března 2014 03:25 )

vy říkáte vašim poslancům nadlidi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa