Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední objednávky, poslanci! Britové si utahují ze suchého zákona. Nešetří ani Zemana

Ve sněmovně platí nově zákaz prodeje alkoholu. Ze slabosti českých poslanců i prezidenta pro pití si však dělají v zahraničí srandu
Ve sněmovně platí nově zákaz prodeje alkoholu. Ze slabosti českých poslanců i prezidenta pro pití si však dělají v zahraničí srandu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
9. března 2014
05:00

Ve Sněmovně došlo tento týden k přelomovému rozhodnutí. Nebude mít sice vliv na životy voličů, někteří zákonodárci však "vystřízliví". Zákaz prodeje alkoholu během jejich pracovní doby však zaujal novináře třeba i na Novém Zélandu. Také v londýnských The Times poukázali na zálibu Čechů v pití piva. A politiků včetně prezidenta Zemana obzvlášť.

Zákaz prodeje alkoholu přímo ve Sněmovně přišel po rozsáhlé diskuzi o tom, zda je normální, aby poslanci mohli narozdíl od jiných zaměstnanců pít v práci. Zákaz prodeje alkoholu prosazovala hlavně místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová. Rozhodnutí přivítala, ale zároveň dodala: "Jsem pořád ještě udivena, jaká zlá krev kolem toho vznikla dovnitř do Sněmovny mezi ostatními kolegy. Já se pořád na to dívám, že jsme zaměstnanci tohoto státu a nejsme nadlidi a měli bychom se tak i chovat a přistupovat ke svým povinnostem."

Jak Kott nemohl hlasovat..., vzpomínají v zahraničí

Jermanová upozorňovala na potácející se poslance, které musejí odvádět šéfové poslaneckých klubů. Sněmovní pamětníci však říkají, že případy opilých poslanců jsou spíše ojedinělé. K nejznámějším patří určitě ten z roku 2003, kdy tehdejší poslanec ODS Petr Kott nemohl kvůli údajné opilosti hlasovat... 

Právě tenhle případ připomněla v souvislosti s českým zákazem agentura Reuters. "Jeden z poslanců před pár lety zmeškal klíčové hlasování, neboť se opil tak, že nebyl schopen odejít z nedalekého baru," napsala. Z agenturního textu pak vycházel třeba i novozélandský The New Zealand Herald, který se situací v české sněmovně běžně rozhodně nezabývá. "ANO argumentovalo, že většině lidí není dovoleno pít v práci, takže nebyl důvod, proč by měli pít zákonodárci," napsal.

Poslední objednávka, vyzývají Britové české poslance

Ono se sice v Česku říká, že člověk "pije jako Dán". Jenže i ti dánští studenti se jezdí opít do Prahy... Alkoholu se u nás zkrátka daří. Upozornili na to i Britové z londýnského The Times, kterří se zblízka také podívali na "suchý zákon" ve sněmovně. A nešetřili sarkasmem. Poslední objednávka, poslední objednávka, vzkazují českým poslancům! "V zemi největších pijáků piva na světě opatření naráží na odpor konzervativních poslanců. Nařízení podle nich degraduje parlament, neboť navozuje dojem, že jeho členové mají problémy s alkoholem," upozornily "Timesy". 

Má to však prý háček. "Obraz České republiky už dříve trochu zhoršilo chování jejího prezidenta Miloše Zemana, kterého natočily televizní kamery, jak se při oficiálních akcích s námahou opírá o nábytek a zakopává na schodech," citoval londýnský list server idnes.cz. Prezident Miloš Zeman přitom včera oslavil přesně rok od své slavnostní inaugurace. Rok, během kterého na sebe upoutal mj. i kauzou viróza.

Zákazem prodeje alkoholu ve české sněmovně se zabýval i londýnský list The Times Zákazem prodeje alkoholu ve české sněmovně se zabýval i londýnský list The Times | Reprofoto The Times

satanklaus ( 9. března 2014 20:19 )

V porovnání s tebou určitě. Já ho nevolil. Ty jo a ještě se tím dementně chlubíš.

japome ( 9. března 2014 20:07 )

a ty jsi jako rozumný jo

japome ( 9. března 2014 20:06 )

přál bych ti KIMA a měl bys to za sebou

japome ( 9. března 2014 20:05 )

a on snad nějaký respekt má???ani omylem jestli je nemocen měl by zaslouženě odpočívat a polehávat - ale ne za peníze daňových poplatníků ale doma na lůžku a nikomu neškodit jak je jeho dobrým zvykem

mnpv ( 9. března 2014 19:02 )

Njn kecat a kritizovat je jednoduché, to dokáže každá trouba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa