Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Půlmilionové dárečky pro Nagyovou: Proč se na ně skládali tři gentlemani?

Jana Nečasová si prý v minulosti potrpěla na cenné dárečky
Jana Nečasová si prý v minulosti potrpěla na cenné dárečky  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Profimedia)
Autor: simao - 
3. března 2014
17:28

Luxusní dary ve výši 10 milionů korun - někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová (dnes Nečasová) dostávala od nejrůznějších "gentlemanů" všechno možné. Šperky, perly, kabelky, oblečení. Podle ČT má policie na seznamu kolem 20 jmen, které v této souvislosti prošetřuje. Někdy se však pánové o jeden drahý, půlmilionový dárek podělili i tři. Proč?

Jana Nečasová měla ještě coby Nagyová podle všeho velký vliv na někdejšího premiéra Petra Nečase. Podle pořadu ČT 168 hodin zavrhl své poradce a věřil pouze ženě, která dle jeho slov dřela i po nocích jako kůň a kterou si po svém politickém pádu vzal za manželku.

Manželé Nečasovi nyní chodí na nezvyklé procházky - v Praze na Perštýn, na policejní výslechy. Petr Nečas tam byl minulý týden hned třikrát. Často se však opakuje stejný scénář. On, či jeho manželka, se rozhodnou nevypovídat. Policie však pátrá i v jejich okolí. A v kauze Nagyová je jedním z vodítek množství drahých darů, které její hlavní aktérka dostávala coby vedoucí úřadu předsedy vlády.

Dary nad 350 tisíc? Nagyové "nápadníci" se prý na ně skládali

Kriminalisté je objevili u Nagyové doma i v trezoru jejího úřadu. Na kabát ze stříbrné lišky za čtvrt milionu upozornilo minulý týden Právo, podle Respektu šlo někdy o dary klidně i za půl či tři čtvrtě milionu! Jenže to mělo údajně háček.

Dary nad 350 tisíc mají obchody hlásit kvůli praní špinavých peněz finančně-analytickému útvaru, upozorňuje ČT. A tak se prý na některé dražší dárečky skládali třeba i tři "gentlemani" a platili je na díly - aby obchod transakci neoznamoval. "Museli si v ten okamžik uvědomovat, že dělají něco špatného, že možná poruší zákon, že ty dary dávají paní Nagyové s nějakým úmyslem," uvedl redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Dary, nebo úplatky. To je, oč tu běží

Nagyová prý dostala dary až za 10 milionů. Jenže šlo skutečně o dary, nebo o úplatky? To nyní policie intenzivně prošetřuje. Olomoucké státní zastupitelství však po fiasku s obviněním tří exposlanců ODS Tluchoře a spol., kteří se v jiné části kauzy Nagyová dokonce soudí kvůli nezákonnosti své vazby, raději k případu povětšinou mlčí. "Za vyřízení záležitostí ve prospěch jiných osob vyžadovala dárky či jinou formu odměny," řekl před časem Ivo Ištvan, kterého však Petr Nečas označoval za jednoho z aktérů "šikanózní štvanice" na jeho ženu.

A tak na veřejnost unikají jen střípky z luxusního světa Nečasovy současné manželky. "Zaměstnanec nepřijímá žádné pozornosti, dary, úsluhy, ani žádná jiná zvýhodnění, která by mohla ovlivnit jeho rozhodování," upozorňuje přitom Etický kodex Úřadu vlády. Petr i Jana Nečasovi jakákoli slova o korupci v minulosti odmítli.

Video se připravuje ...
Další videa