Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlachta o kauze Nečase a Nagyové: Nehoníme po Česku lidi jak kovbojové

Robert Šlachta se bránil dalším útokům Petra Nečase v kauze Nagyová
Robert Šlachta se bránil dalším útokům Petra Nečase v kauze Nagyová  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný, Zbyněk Pecák, archiv)
Autor: simao - 
19. března 2014
20:41

Expremiér Petr Nečas se nedávno v jednom rozhovoru rázně navezl do šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Prý byl na odvolání z funkce, a tak si chtěl kauzou Nagyová zachránit krk. Šlachta to dnes v ČT rázně odmítl. A promluvil o tom, jaký vztah má k Petru Nečasovi i jak probíhá vyšetřování. Pracovníci jeho útvaru prý rozhodně nehodí po Česku lidi ani "nadlidi" jak kovbojové.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta byl před loňským zásahem na úřadu vlády těsně před odvoláním. Týdeníku Euro to řekl tehdejší premiér Petr Nečas. ÚOOZ podle něj selhal v boji s černým obchodem s alkoholem. Důsledkem toho pak měla být metanolová aféra, tvrdil Nečas. Šlachta dnes expremiérova slova odmítl.

Šlachta se bránil útoku Nečase: Jaký spolu mají vztah?

V Interview Daniely Drtinové na ČT promluvil Šlachta o své (ne)vztahu s Nečasem, který na něj pouští síru. "Žádný osobní vztah nemám. Byl to pan premiér, teď je to expremiér a já bych o žádném vztahu nemluvil. "Pro mě je Petr Nečas osobou, která nám prochází trestním spisem a nic víc," uvedl Šlachta. 

Do osobní roviny prý jejich spor s Nečasem přerostl pouze na straně expremiéra. "Mrzí mě samozřejmě výroky vůči našim lidem... Ta práce není ceněna tak, jak by měla být," dodal Šlachta a mluvil o urážení "práce poctivých lidí". "Když někdo řekne, že náš útvar se na někom přiživuje a vykazuje výsledky někoho jiného, měl by se nejdříve podívat a neurážet poctivé lidi, kteří tam pracují," dodal Šlachta.

Šlachta pak opět vysvětloval, že pracovníci jeho útvaru nezahájili nějaké křižácké tažení proti politikům. neběhají prý po Česku jako kovbojové na divokém západě. "Náš útvar není stavěný tak, že tady běhají nějací detektivové po republice a chytají si, koho chtějí... Pokračujeme v tom, že děláme práci, pro kterou je tento útvar stavěný. Není to to, že bychom potřebovali honit politiky, ale sbíráme poznatky a máme poznatky," tvrdí Šlachta.

Jaké má policie důkazy?

Nespokojenost s výsledky v kauze Nagyová přitom vyšetřovatel odrážel slovy: "Já si myslím, že se mnou není spokojený vůbec nikdo..." Odpovídal i na otázku, proč byl Petr Nečas obviněn až 8 měsíců od začátku kauzy. "Tato otázka je pro státního zástupce pana doktora Ištvána... Je to o dalších činnostech, které v té větvi zpracováváme a vyhodnocujeme, aby se na nic neopomnělo a věci, na které se ještě nedostalo, mohly v tom příběhu sehrát nějakou roli."

Naznačil tak, že se můžeme dočkat v kauze, pojmenované po někdejší šéfce Nečasova kabinetu a nyní jeho manželce, nových objevů. Šlachta však konkrétní být nechtěl. "Nebudu zatím komentovat důkazní situaci... Prostě dál pracujeme a dál fungujeme," uvedl.

Šlachta o videu ze zatýkání Nagyové

Šlachta také komentoval, proč nechal zveřejnit video ze zatýkání Nagyové. "Tím, že jsme zveřejnili video, jsem dostal hodně takových přespalců - snažili se mě dostat, je tam podáno trestní oznámení, které bylo odloženo...," řekl s tím, že "v současné době bych možná našel jiné způsoby, jak to vysvětlil - byla to situace, která v daný okamžik byla." Úřad na ochranu osobních údajů však kvůli zveřejnění zahájil řízení i s ministerstvem vnitra. "Byla to moje odpovědnost, pokud tam bude jakákoli škoda, tak za to nesu plnou odpovědnost a budu to já, na kom se to bude vymáhat," dodal Šlachta.

Video  Zatýkání Jany Nagyové  - Česká televize
Video se připravuje ...

itartas ( 13. dubna 2014 08:02 )

zaharvi...nepovídej, nejsi ty náhodou z Kijeva?

itartas ( 13. dubna 2014 08:01 )

vizard.... úžasný příspěvek

itartas ( 13. dubna 2014 07:59 )

ninka...no od tebe to sedí!

itartas ( 13. dubna 2014 07:59 )

9rot6....ty závistivá osobo co si dovolovala? Ty o tom víš jenom tolik, kolik proteklo médii, nic víc nevíš, jako všichni. To, že brala odměny? Se podívej kolik tam berou všichni odměny z našich peněz- ze státních peněz a to ti ty troubo nevadí a Nagyová byla jedna z nich.Nebo že by něco osobního?

itartas ( 13. dubna 2014 07:54 )

hej...vůbec nevíš která bije, ty prázdná hlavo a řadový konzumente mainstreamového informačního kanálu jehož splašky ochotně polykáš, jistě tě pohladí po hlavičce jednou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa