Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hroby komunistický papalášů: Biľaka pochovají vedle jeho manželky

Autor: simao, ČTK - 
11. února 2014
12:19

Zarytý komunista Vasil Biľak pozval do Československa sovětské tanky a vysloužil si nálepky zrádce a kolaborant. Přesto se dožil požehnaného věku - 96 let. Zemřel 6. února a dnes má pohřeb. Pochovat by ho měli na tom samém hřbitově, kde odpočívají jeho manželka Anna a také Alexandr Dubček, politik, který na rozdíl od Biľaka prosazoval uvolnění režimu v rámci Pražského jara.

Formální zrušení cenzury, nebývalá kritika režimu, reformy a socialistický režim s lidskou tváří. Pražské jaro 1968 se svými změnami znamenalo pro lidi v Československu příslib lepších zítřků. V souvislosti s ním vystoupala do popředí dvě jména komunistických představitelů. Dubček a Biľak.

Zatímco Alexandr Dubček prosazoval reformy, Biľak se obával kontrarevoluce a ran, které by mohl socialismus utrpět. "V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce," napsal Biľak s dalšími zarytými marxisty-leninisty Brežněvovi do Sovětského svazu. Po příjezdu sovětských tanků se sen o pražském jaru rozplynul... A z Biľaka se stal nejen miláček Sovětů, ale především zrádce. Ovšem nikdy neodsouzený.

Biľak a Dubček na jednom hřbitově

Zatímco bývalý první tajemník ÚV KSČ a tvář Pražské jara Alexander Dubček zemřel v listopadu 1992 po nehodě služebního BMW 735i ve vysoké rychlosti na dálnici D1 u Humpolce, jedni z hlavních představitelů normalizace Gustáv Husák a Vasil Biľak odešli na věčnost v ústraní v Bratislavě. Exprezident Husák v listopadu 1991 a komunistický pohlavár Biľak, muž, který zvacím dopisem vyzval Sověty k okupaci Československa, 6. února 2014. Dožil ve vile pod Slavínem. Skoro se na něj přitom zapomnělo...

Po smrti však Biľak budí vášně. Byl posledním žijícím signatářem zvacího dopisu a komunistou s puncem kolaboranta. Dnes odpoledne má pohřeb v bratislavském krematoriu. Pochován by měl být nedaleko Dubčekova hrobu. Paradoxní na tom je, že Dubček na Biľaka podal svého času dokonce žalobu. Kvůli Biľakovu obhajování okupace v rozhovoru pro německý Der Spiegel v roce 1985, kdy Biľak tvrdil: "Chtěl bych výslovně zdůraznit: sovětský příchod nebyl žádnou intervencí, ale vskutku bratrskou pomocí." Dubček se podle něj zapojil do kontrarevoluční činnosti a dal se do služeb nepřátelských sil...

Pohřeb zrádce Biľaka: Za účasti rodiny i komunistů

Na tom samém hřbitově ve Slavičím údolí přitom odpočívá také Biľakova manželka Anna, upozornil server Čas.sk. "V poslední době byl Biľak připoután na lůžko, rodina o něj pečovala," uvedl Jozef Hrdlička, předseda Komunistické strany Slovenska. Biľakova pohřbu se přitom kromě nejbližších příbuzných zúčastní i právě i představitelé komunistických stran ze Slovenska. Ale i z dalších zemí.

Slovenský tisk: Komunista, který unikl popravě

Historici přitom hlavního komunistického ideologa Biľaka hodnotí v historickém kontextu vesměs velmi negativně. Právě kvůli jeho zvacímu dopisu a snaze potírat demokratické změny v Československu.

Podle slovenských médií byl přitom právě Biľak ze všech komunistických pohlavárů ÚV KSČ nejblíže k odsouzení, ale nikdy k tomu nedošlo. Zemřel bez trestu, upozornili Slováci to, že porevoluční vyšetřování Biľaka vyšumělo do ztracena. "Ani z nekrologu nelze vynechat, že jeho nepotrestání alespoň za pověstný 'zvací dopis', spolu s dalšími signatáři, je bílým místem polistopadových dějin, které straší jako věčná výčitka revolucionářům," uvedl list Sme. "Normalizace, jejíž vrcholným představitelem byl Biľak, sice už neprodukovala tisíce obětí jako padesátá léta, ale o všem ve státě rozhodovalo terárium, ze kterého se lidé báli nejvíce právě jeho," poznamenal deník.

mortis69 ( 11. února 2014 16:59 )

Ty jsi tak krásně blbá,že jen s tebou bych měl gumový děti s betonovou hlavou

mortis69 ( 11. února 2014 16:51 )

Nic novýho.Rozkrádání a bordel je u Nás od roku 1948

black7011 ( 11. února 2014 16:46 )

Bilaka pochovají vedle jeho manželky --- to si asi trochu spletli-ne,protože líbat jako Brežněv neuměla žádná žena...

alusinek ( 11. února 2014 16:43 )

Převážně je volili starší lidi,poněvadž se na to rozkrádání a bordel nemohou už dívat!!!!!

mortis69 ( 11. února 2014 16:35 )

...no a kdo je zvolil? Osobně jsem dával hlas spíše nezávislým kandidátům,nebo jsem chtěl volit stranu,kterou opakovaně zakázali P.S.:Nikdo mi nevymluví,ře komouši jsou hnusný zlo,které musí být vymýceno do základů,ať už se jmenujou jakkoliv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa