Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kníže a Kalousek mají problém: Spojenec TOP 09 bude spolupracovat s Babišem?

Ve spolupráci TOP 09 a Gazdíkových Starostů a nezávislých to opět skřípe. V komunálních volbách chtějí Starostové podpořit vlastního kandidáta
Ve spolupráci TOP 09 a Gazdíkových Starostů a nezávislých to opět skřípe. V komunálních volbách chtějí Starostové podpořit vlastního kandidáta  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
7. února 2014
09:42

Schwarzenbergova a Kalouskova TOP 09 ve volbách neuspěla, i když nedostala takový výprask, jako ODS. Obě strany ale shodně skončily v opozici. Chytnou druhý dech? Zatím to vypadá spíš na další problémy. Od TOP 09 by se totiž mohl trhnout jejich nejbližší spojenec! Spekuluje se, že se Starostové a nezávislí chystají spolupracovat s Babišovým hnutím ANO. Již během podzimních komunálních voleb.

Starostové a nezávislí jsou mnohdy ta oblíbenější část TOP 09, která vyvažuje u některých voličů nepříliš dobré jméno kontroverzního místopředsedy Miroslava Kalouska. Již v minulosti se však v téhle dvojici objevily neshody. Vždy se je ale podařilo překonat.

Teď to ale vypadá na závažnější problém. Starostové v čele s Petrem Gazdíkem se chystají kandidovat již v podzimních komunálních volbách - bez TOP 09! Chtějí postavit vlastního kandidáta v boji o Prahu, které v současné době šéfuje primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). "Pro svůj projekt hledáme spojence, rádi bychom sestavili širší hnutí, v jehož čele má stát bývalý pražský primátor Jan Kasl," potvrdil Lidovým novinám Gazdík.

Boj o Prahu: Starostové na straně kandidáta ANO?

Kasl zastával funkci primátora v letech 1998 až 2002. Tehdy hájil barvy ODS, jenže převlékání politických kabátů u nás není ničím výjimečným. Kasl, povoláním architekt, ve funkci ostatně zaznamenal i osobní změnu. Našel si novou partnerku - v prosinci 1999 přiznal vztah k tiskové mluvčí Terezii Jungrové, rozvedl se s manželkou a Terezii si po čase vzal.

Při volbách v hlavním městě by nyní měl vést kandidátku hnutí ANO, dohodl se na tom prý s Andrejem Babišem. Praha by podle něj potřebovala změny na úrovni magistrátu i jednotlivých radnic. "Není možné, aby pokračoval současný stav, který TOP 09 bohužel převzala," řekl ČTK Kasl. Kasla by nyní mohli podpořit i Starostové. "Nebyla vyslovena žádná nabídka na společnou kandidátku s TOP 09, byť jsme o ni stáli. To nás dost překvapilo a musím říct, že nemile," vysvětluje v LN Stanislav Polčák, místopředseda Starostů, co žene Starosty od TOP 09. 

Gazdík přiznává: Kasl nás zaskočil

Na informace LN však později zareagoval Petr Gazdík. "S Janem Kaslem dlouhodobě spolupracujeme, byl přítomen i na několika našich sněmech jako člověk velmi blízký názorům hnutí Starostové a nezávislí. I proto jsme s ním jednali jako s možným budoucím lídrem," potvrdil. "Byli jsme ale zaskočeni zprávou, že se Jan Kasl stal lídrem hnutí ANO v Praze. Taková informace samozřejmě naši možnou spolupráci vylučuje," mírnil Gazdík obavy TOP 09. Spolupracovat s ANO prý v Praze nechce. Rozchod v Topce je tedy zažehnán?

Kalousek: Babiš je lhář, ANO dosazuje trafikanty

Hnutí ANO a Andrej Babiš obzvlášť je však dlouhodobým trnem v oku místopředsedovi Topky Kalouskovi. Ten na Babišovu adresu nešetří kritikou. Naposledy jej včera ve sněmovně nazval lhářem - kvůli odvolání ředitele legislativního výboru ministerstva financí Švorce s údajnou třicetiletou praxí, kterého Babiš sesadil pouhé tři dny po svém nástupu do čela resortu.

Švorcova nástupce Roberta Pelikána pak Kalousek označil za politického trafikanta kvůli tomu, že neprošel výběrovým řízením a má jen krátkou praxi z advokacie. "Váš krok je stejně absurdní, jako kdyby ředitel nemocnice nahradil primáře chirurgického oddělení mladým rentgenologem... Tohle je prostě jenom politická protekce politických trafikantů a vy jste lhář," prohlásil Kalousek. "Pane poslanče Kalousku, buďte v klidu," vzkázal mu však miliardář Babiš.

fairmon.webz.cz ( 8. února 2014 21:32 )

Samá voda lidi to je velmi chytrej - majetenej zloděj juknete na moje webky fairmon.webz.cz jakej ma tenhle podle vás idiot baráček Hezký večer

zadnice ( 7. února 2014 15:58 )

Kalousek je lhář a navíc zloděj.

hu11 ( 7. února 2014 13:35 )

O tom, kdo je větší lhář jestli Kalousek a nebo Babiš by se dalo diskutovat

mirkazam ( 7. února 2014 13:24 )

mirkazam ( 7. února 2014 13:22 )

Kalous teď dští oheň a síru. Nemůže unést, že už je mimo a úplně se s toho po...l

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa