Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš u soudu: To přijde ten milionář, český premiér? ptal se dav

Autor: Eva Pospíšilová, lvi - 
30. ledna 2014
12:57

Necelých 24 hodin po jmenování nové vlády vyrazil první ministr na první zahraniční cestu. A rovnou k soudu! Miliardář a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se na Slovensku účastní soudního přelíčení o svém údajné spolupráci s někdejší komunistickou Státní bezpečností. Před budovou soudu na Babiše čekal dav zvědavců, který se reportérů tázal, zda přijede známý milionář a český PREMIÉR. "Jeho Slováci" tak nechtěně degradovali jeho podnikatelský status, naopak povýšili jeho politickou moc.

Babiš u soudu zatím zopakoval svá notoricky známá tvrzení ve zmíněné kauze. "Nikdy jsem vědomě nespolupracoval s StB ani s jinou zpravodajskou službu. Veškeré takové informace jsou lži a pomluvy," uvedl před soudem v Bratislavě.

Babiš má v Bratislavě dva právníky, protistrana je ve čtyřech. Nepřišli čtyři svědci, respektive se dostavili jen dva.

Prvním svědkem před soudem byl bývalý důstojník československé komunistické tajné policie StB Andrej Kulha. Podle něj si svazek ohledně spolupráce Babiše s StB vymysleli pracovníci StB, aby si vylepšili kariérní a kádrové hodnocení.

Babiš: Nemám už čas, je to celé vykonstruované

Po výpovědi Kulhy bylo jednání přerušeno, jelikož v soudní síni zkolaboval počítač. "Není to obvyklé," glosovala celou událost soudkyně. V zápětí dorazil technik a jal se výpočetní techniku opravit. Soudkyně se poté Babiše zeptala, proč přijel, když bylo dohodnuto, že nepřijede... Babiš odpověděl, že kvůli novinářům, aby nepsali, že se vyhýbá soudu.

Poté se Babiš omluvil a odešel. Prý má další pracovní povinnosti. Svoji účast uzavřel slovy: "Všechno je to vykonstruované."

Video Babiš o spolupráci s STB - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Inkriminovaný svazek

V archivních svazcích vede ÚPN Babiše jako agenta StB. Podle informací z osobního svazku se Babiš měl stát v roce 1980 důvěrníkem a v roce 1982 agentem StB pod krycím jménem Bureš. ÚPN našel v archivu ještě dva další svazky, podle nichž agent Bureš donášel StB a rovněž navštěvoval konspirační byt. Kompletní obsah spisů se nezachoval, protože spisy byly zčásti skartovány.

Podle šéfa ÚPN Ondreje Krajňáka navíc podléhala ecidence StB dvojí kontrole a falšování či manipulace se svazky by byla velmi složitá. „Evidence agentů StB podléhala dvojí kontrole. Nepředpokládáme, že by při evidenci mohlo docházet k vážným chybám. Z pohledu historie je ústav vnímá jako historické materiály s vážnou výpovědní hodnotou o období nesvobody během komunistického režimu, které byly vytvořeny systémem StB podle tehdy platných právních předpisů a interních směrnic. ÚPN proto nemá důvod pochybovat o jejich důvěryhodnosti,“ uvedl před časem Krajňák pro deník Právo.

Video  Andrej Babiš u soudu na Slovensku  - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

babcaa ( 1. února 2014 15:39 )

Babiš sám je kmotr, troubo

babcaa ( 1. února 2014 15:38 )

blamal

blamal ( 31. ledna 2014 15:01 )

No, je to skvělé. Estébáci asi neměli nic jinýho na práci, než že seděli po hospodách a vyráběli falešné svazky. A pak je taky báječné, že estébák u soudu hájí Babiše, jak je nevinnej. K zblití.

salto ( 31. ledna 2014 08:16 )

petkule ( 31. ledna 2014 03:05 )

no jo to ten internetový guru, co má nejlepší IT manageri http://www.andrejbabis.cz/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa