Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš na Slovensku: K soudu letěl tryskáčem, vozila ho firemní limuzína!

Autor: Eva Pospíšilová, simao - 
31. ledna 2014
16:19

Byl Babiš vědomě agentem StB Burešem? Právě to řešil včera soud a ministr financí si to nenechal ujít. Vzal si na to dokonce soukromý tryskáč. A po Bratislavě jezdil limuzínou, která však prý daňové poplatníky nestála ani korunu.

"To nemůže skončit jinak, než že to vyhraji," prohlásil rozhodně Babiš a sebejistě vstoupil do soudní síně. Jeho protivníkem je slovenský Ústav paměti národa, který Babiše v archivních svazcích vede jako agenta komunistické Státní bezpečnosti. S krycím jménem Bureš. Šéf ANO ovšem tvrdí, že neoprávněně. "Nebyli jsme žádní eštébáci, my jsme byli oběti. Já jsem byl v podniku zahraničního obchodu, kde jsme byli všichni sledováni," hájil se Babiš před novináři.

Do soudní budovy Babiš dorazil v půl jedné odpoledne. A to navzdory tomu, že se soudkyní byl domluven, že líčení se už účastnit nebude. "Já jsem dnes přijel kvůli vám, abych nemusel číst zase ty blbé kecy, že se něčemu vyhýbám," odbyl dotazy na to, proč se nakonec rozhodl do Bratislavy přijet. V soudní síni toho ale Babiš moc nenamluvil. "Mám další povinnosti,“ prohlásil zhruba po hodině, vstal, vzal si svůj obří diář a odešel.

Video  Andrej Babiš u soudu na Slovensku  - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Soukromý tryskáč i limuzína. Babiš prý dostane účet

Na první zahraniční cestu přitom vyrazil Babiš coby český ministr dost netradičně – soukromým letadlem. „Já si ho nepronajal. To kolega z Agrofertu, který letěl s námi. Jak už jsem řekl, stát tato cesta nebude stát ani korunu,“ reagoval Babiš. Po Bratislavě ho pak vozila limuzína. Taktéž z jeho firmy. "Nebyl ještě k dispozici aparát ministerstva financí," řekl aktualne.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Firma však prý svému majiteli vyúčtuje cestu jako soukromé osobě. Za kolik? To není jasné. Celá záležitost je totiž ožehavá - kvůli zákonu o střetu zájmů.

A zase ten Bureš... Objevily se nové dokumenty? 

Soudní jednání v kauze "Babiš a StB" přitom bylo odročeno na 14. dubna. Svědkové se včera Babiše zastali. "Po analýze skutečností jsem vyhodnotil, že nejde o vědomou spolupráci a spis jsem odložil do archivu,"prohlásil bývalý důstojník StB Andrej Kuľha.

Jenže slovenský Ústav paměti národa údajně ve čtvrtek předložil bratislavskému soudu nově nalezené dokumenty, podle kterých Babiš informoval v 80. letech StB o svých kolezích z podniku Petrimex. Jde prý o dvě listiny se jménem agenta Bureše, píše týdeník Euro.

Podle jednoho z dokumentů se měl Babiš podílet na "prověrce“ bývalého ředitele Petrimexu pro obchodování s plasty Richarda Szabóa, na kterého byla vedena složka "Turek". Údajně kritizoval tehdejší komunistický režim. Obě listiny spravoval právě důstojník StB Kuľha. Andrej Babiš však tvrdí, že je celý proces zmanipulovaný.

Video  Babiš o spolupráci s STB  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

aluman ( 1. února 2014 19:59 )

Zní to celkem logicky, ovšem má to jednu podstatnou vadu. Neshledávám žádný důvod proč by tento zloděj chtěl skutečně dělat pořádek, když i jemu se u nás tak dobře daří jen díky bordelu, co tu máme.

rudyptak48 ( 1. února 2014 19:02 )

V našem absurdistáně může udělat pořádek mezi zloději jenom další zloděj. Už se ve vládě vystřídalo tolik "slušných" lidí"... doufám, že si každý všimne těch úvozovek... a nakonec se ze všech vyklubali, když už ne přímo zloději, tak alespoň jejich dohazovači. Uvidíme, zda tenhle miliardář zloděj, jak mnozí říkají, stvořen komunistickým režimem a zocelem STB, jak se onen zloděj vypořádá se svými kolegy. Kdo jiný by to měl umět lépe než on?

babcaa ( 1. února 2014 17:04 )

Babiše volili akorát jeho zaměstnanci, které vydíral hrozbou propouštění když nedostane dost hlasů, a pak pitomci co místo aby si zjistili něco o jeho minulosti, než se postaral o to aby to z netu zmizelo, a řídili se jenom tím co o sobě sám nakecal Čobolové vědí moc dobře co je zač a proč ho chtěli oběsit, jestli od nich jednou provždy nevypadne.

babcaa ( 1. února 2014 16:59 )

to seš

babcaa ( 1. února 2014 16:59 )

Přesně tak. Pan miliardář má nahnáno, že jeho legální kšefty půjdou stále víc do háje a jeho nelegální kšefty vylezou na povrch, tak se přes politiku snaží zachránit co se dá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa